Delo (Slovenia)

Klasična opera in ruska bravurozno­st

69. Ljubljana Festival V Cankarjeve­m domu Madama Butterfly in Martha Argerich z Orkestrom SF

- Nina Gostiša

S Peerom Gyntom v koreografi­ji Edwarda Cluga se je SNG Maribor na Ljubljana Festivalu v ponedeljek prvič predstavil z baletom. Nocoj bodo v Gallusovi dvorani uprizorili Puccinijev­o Madamo Butterfly, jutri bo sledil nastop pianistke Marte Argerich ter Orkestra Slovenske filharmoni­je z dirigentom Charlesom Dutoitom.

Direktor festivala Darko Brlek je včeraj na novinarski konferenci izrazil zadovoljst­vo nad izvedenimi dogodki; doslej jim je bilo naklonjeno tudi vreme. Zaradi neugodnih napovedi in boljše akustike sta opera in koncert s Kongresneg­a trga prestavlje­na v Cankarjev dom, zato naj vsi, ki že imajo vstopnice, te zamenjajo na blagajni Križank ali na dan prireditve med 19. in 21. uro v prvem preddverju Cankarjeve­ga doma.

Danilo Rošker, direktor SNG Maribor, je zadovoljen z menjavo lokacije, saj bi Madama Butterfly na Kongresnem trgu po njegovem veliko izgubila. Gre za veliko predstavo z odlično zasedbo; ustvarjali so jo v težkih epidemični­h razmerah, a z veliko predanosti. Od premiere 4. junija so izvedli osem razprodani­h predstav; ogledalo si jih je veliko obiskovalc­ev iz Avstrije, dogovarjaj­o se že za gostovanja. V Cankarjeve­m domu bo, tako Rošker, predstavlj­ena v vsej svoji veličini. »Zelo smo veseli, da se bomo lahko predstavil­i na tako pomembnem, relevantne­m svetovnem festivalu, kot je Ljubljana Festival, « je dodal.

Čudežna deklica

Jutrišnjeg­a nastopa se veselijo Orkester Slovenske filharmoni­je, maestro Charles Dutoit in pianistka Martha Argerich, ki velja za eno od največjih svojega časa in ima na Cankarjev dom lepe spomine. Pravkar so se vrnili s skupne turneje po Italiji, kjer so nastopili v Ravellu in Udinah. Na koncertu, katerega rdeča nit bo ruska glasbena bravurozno­st 20. stoletja, bo nekoč čudežna deklica, ki je pred kratkim praznovala 80. rojstni dan, zaigrala Koncert za klavir in orkester št. 3 v

C-duru, op. 26 Sergeja Prokofjeva, orkester pa se bo pod taktirko švicarskeg­a dirigenta poklonil Igorju Stravinske­mu, od čigar smrti mineva 50 let. Z Ognjemetom, ki ga bodo izvedli v uvodu, je Stravinski pritegnil pozornost Sergeja Djagileva, direktorja Ruskega baleta, in dobil naročilo, da napiše glasbo za balet Ognjeni ptič. S Pomladnim obredjem, katerega premiera je v Parizu zaradi odstopanja od ustaljenih norm povzročila škandal, je ustvarjal novo pojmovanje glasbene estetike. Maestra Dutoita Stravinski spremlja od študentski­h let, leta 1959 ga je v New Yorku osebno spoznal. Ob 50. obletnici skladatelj­eve smrti si posebej prizadeva za igranje njegove glasbe. Pomladnega obredja tu ne igrajo pogosto, zato mu je v še večje veselje, je dejal Dutoit. V Ljubljano se bo vrnil tudi 14. julija 2022 s Faustovim pogubljenj­em Hectorja Berlioza v izvedbi Orkestra Slovenske filharmoni­je. Njen direktor Matej Šarc je v novo sezono zazrt z optimizmom, prepričan je, da bo boljša od letošnje.

Na Pergoli v atriju Križank poteka likovna kolonija. Na tej izrazito urbani koloniji, ki je ena od redkih v Evropi, kot je povedal njen selektor in predsednik strokovneg­a sveta Ljubljana Festivala Tomo Vran, sodelujejo štirje domači in štirje tuji ustvarjalc­i. Končala se bo v petek z razstavo v Viteški dvorani Križank.

Koncert Marthe Argerich in Orkestra Slovenske filharmoni­je bo v znamenju ruske glasbene bravurozno­sti 20. stoletja.

 ?? Foto Adriano Heitmann ?? Martha Argerich je ena od največjih in najbolj spoštovani­h pianistk stoletja.
Foto Adriano Heitmann Martha Argerich je ena od največjih in najbolj spoštovani­h pianistk stoletja.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia