Delo (Slovenia)

Za rumeno majico ni dneva premirja

Tour 2021 Tadej Pogačar je moral tudi v 16. etapi odgovarjat­i na napade Jumba Visme – Totschnig vendarle dobil naslednika

-

Tadej Pogačar bo moral biti kljub zajetni prednosti na vrhu skupne razvrstitv­e na preži vse do cilja 108. dirke po Franciji. Zdelo se je, da je v deževni 16. etapi, v kateri si je v pobegu zmago prikolesar­il Avstrijec Patrick Konrad (Bora Hansgrohe), s tekmeci podpisal premirje, ki pa so ga prekršili v sklepnih kilometrih. Noge konkurence so preizkusil­i v ekipi Jumbo Visma. Izplen je bil enak kot pred dnevom premora, Pogačar je tudi brez pomoči kolegov iz ekipe UAE v finišu rešil položaj. Pravi ognjemet pričakuje na današnji kraljevski etapi.

Po vroči nedeljski andorski preizkušnj­i se je na Tour vrnilo Pogačarjev­o najljubše vreme, z dežjem in nizkimi temperatur­ami sila podobnemu tistemu, v katerem je slovenski zvezdnik v Alpah tekmecem zadal morda odločilni udarec v boju za rumeno majico. Le da se 22-letnik s Klanca pri Komendi tokrat ni podal v napad.

Tega ne potrebuje, dovolj je, če brani prednost 5:18 pred Rigobertom Uranom (Education First) in drugimi tekmeci, ki so razvrščeni tesno za drugouvršč­enim Kolumbijce­m. Med njimi je tudi Jonas Vingegaard (Jumbo Visma), ki na 3. mestu za Pogačarjem zaostaja 5:32. Danec je edini, ki se je na tej dirki v klanec – na Mont Ventouxu – otresel lanskega zmagovalca Toura. Poleg tega kaže tudi največ ambicij skupaj z ekipo, ki je prvotno v Francijo prišla po zmago Primoža Rogliča.

Jumbo Visma ji je z Vingegaard­om še precej oddaljena, a poskuša naprej po preverjene­m kopitu. Najprej potegne Wout van Aert, za njim skoči še Vigegaard v upanju, da kateri od ključnih tekmecev ne bo ujel priključka. Vprašanje je, ali so ti napadi – tokrat so se zanj odločili 7 km pred ciljem, potem ko so bili najzahtevn­ejši vzponi že mimo – namenjeni Pogačarju ali tekmecem v tesnem boju za končno 2. in 3. mesto, vendar je ne glede na odgovor jasno, da mora iti slovenski kapetan ekipe UAE zraven.

Ni vedel, zakaj, a je šprintal

»Napad me je presenetil, ker ni bilo možnosti, da bi si kdo prikolesar­il večjo prednost. Ne vem, zakaj smo šli na vso moč na zadnjem vzponu, samo sledil sem tekmecem. Na polno je šlo vse do cilja in vsi so začeli šprintati, zato sem tudi jaz. Dobro je imeti tak sunek na koncu, s katerim lahko preizkusiš, ali so noge še prave. Poleg tega pa je zabavno, če šprintamo med sabo,« tudi Pogačar ni vedel, kaj so hoteli tekmeci, vendar ni okleval.

Poceni izgubljene sekunde bi le opogumile konkurenco, ki iz dneva v dan vidi, da ji rumena majica sledi kot senca. In ne samo to: ko je bil čas za šprint v kratek ciljni vzpon v Saint Gaudensu, je bil Pogi v skupini favoritov premočan za vse, razen za Richarda Carapaza (Ineos), s katerim sta v cilj prikolesar­ila z ramo ob rami na 13. in 14. mestu.

V cilju se je nato vse vrtelo okoli današnje 17. etape s ciljem na prelazu Portet. »Ne vem, kako se bom pripravil na to etapo, kar je, je, ne morem zamenjati nog za naslednji dan, lahko rečem le, da bomo vozili na vso moč, pričakujem velik boj za vrh v skupnem seštevku,« ključni dan pričakuje Pogačar, ki je priznal, da mu vremenski preobrat ustreza.

Prejel je tudi vprašanje, ali bo pred kraljevsko etapo plesal za dež. »Ne bom, takšnega plesa v Sloveniji ne poznamo. Težko bo v vsakem primeru, ampak se tudi sonca ne bi branil,« je še povedal slovenski šampion, ki je v zadnjih dveh tednih že pokazal, da je lahko najboljši v kakršnem koli vremenu.

Avstrija po 16 letih

Bitka za vrh v skupnem seštevku se je včeraj resda dogajala daleč za tisto za etapno zmago. Te se je, potem ko je že daleč pred ciljem ušel drugim ubežnikom, veselil

Konrad. »Zelo ponosen sem, da sem zmagal v dresu avstrijske­ga prvaka. Trikrat sem že bil v pobegu in vedno čakal na zadnji trenutek. Izkazalo se je, da to ni bila najboljša odločitev. Tako Matej Mohorič kot Bauke Mollema sta zmagala po dolgi samostojni vožnji, zato sem ju posnemal,« je povedal 29-letnik iz Mödlinga v Spodnji Avstriji.

Z njim so naši severni sosedi naposled dobili naslednika Georga Totschniga, ki je zmagal v 14. etapi Toura 2005 tudi v Pirenejih, na vzponu na Ax-3 Domains, na katerem je kot edini od ubežnikov za seboj pustil Lancea Armstronga, Ivana Bassa in Jana Ullricha. Rojake je tedaj tako navdušil, da je postal avstrijski športnik leta pred Benjaminom Raichom, ki je na SP v alpskem smučanju osvojil pet kolajn.

• Na Tour se je vrnilo Pogačarjev­o najljubše vreme z dežjem in mrazom.

• Ko so bili najtežji vzponi mimo, je napadla Jumbo Visma.

• Patrick Konrad je za zmago posnemal tudi Mateja Mohoriča.

 ?? Foto Anne-Christine Poujoulat/AFP ?? Zabavno je šprintati, pravi Tadej Pogačar (levo), ki ga danes čaka resnejša bitka z Richardom Carapazom.
Foto Anne-Christine Poujoulat/AFP Zabavno je šprintati, pravi Tadej Pogačar (levo), ki ga danes čaka resnejša bitka z Richardom Carapazom.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia