Delo (Slovenia)

Po krivici spregledan­i

- Urša Izgoršek

Bolj ko je vreme ekstremno, boljše izhodišče za pogovor ponuja. Za nesporne mojstre te konverzaci­jske spretnosti veljajo Britanci, a letos smo se izmojstril­i tudi Slovenci. Kakšna vročina, res je neznosno, tega ni mogoče zdržati, kdaj bo že konec, imate pri vas doma klimo … V to temo so se že pred tedni vrinili tudi komarji, tako spretno, kot znajo prodreti med režami rolet do naše kože.

Z njimi se hočeš nočeš ubadamo navadni smrtniki in znanstveni­ki. Pri nas so jih našteli najmanj 35 vrst, njihova gostota na kvadratnem metru bi bila osupljiva, če ne bi bila tako nadležna. Nam z Barja pa greni življenje še ena nadloga. Ker še ni prodrla na naslovnice, ji namenjam pozornost vsaj tule, na zadnji strani. Ko v jutranjem hladu peljem psa na sprehod, sem še optimistič­na, čeprav vem, da me repelenti ne bodo rešili. Morda pa so komarji, utrujeni od nočnega nadlegovan­ja, malce potegnili spanje? In morda si njihovi kompanjoni obadi še sušijo od rose vlažna krila. A ko prehodim prve metre gozdne poti, slišim le še znameniti stavek: Opustite vsakršno upanje, vi, ki vstopate … Pričakovan­je, da me ne bodo zaznali, v trenutku splahni. Vse okrog mene nadležno brenči, skupina obadov se mi zaletava v glavo, na majici in hlačah jih do jutri ne preštejem. Poskusim vse metode, od hladne ignorance, teka do ponorelega mahanja z rokami. Ko ne zdržim več, združim tek in kriljenje z rokami ter skorajda brezumno prinorim iz gozda, reši se, kdor se more. A tu že preži nova nevarnost: če me v tem ponorelem stanju zagleda sosed, lahko pokliče na pomoč … nekoga, ki bi me odpeljal nekam na varno, kjer ni mrčesa, a tudi ne svobode.

Zato se zberem in skušam čim bolj dostojanst­veno vkorakati v naselje. Medtem ko se za mano vleče črn oblak obadov, razmišljam … na bolhi bom pobrskala, morda kakšen ostareli čebelar ponuja svojo zaščitno opremo. Predvsem tisti zamreženi klobuk bi mi res prišel prav. A če me zagledajo v takšni opravi med sprehajanj­em psa, kdo ve, koga bodo poklicali …

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia