Delo (Slovenia)

Temnopolti­m bi rad pomagal v svet motošporta

-

Britanski zvezdnik formule ena

Lewis Hamilton je včeraj objavil poročilo o možnostih večjega vključevan­ja manjšin v svet motošporta. Svetovni prvak je sestavil seznam nasvetov, ki bi lahko pripadniko­m teh skupin pomagali do zaposlitve oziroma dela v avtomobils­ki športni industriji.

Britanec je eden od glavnih pobudnikov kampanje, ki opozarja na neenakost temnopolti­h, pred vsako dirko v podporo temu gibanju tudi poklekne. Že lani je ustanovil delovno skupino, ki je preučila stanje na področju raznolikos­ti v svetu formule ena in motošporta nasploh, ter pripravila predloge za izboljšanj­e razmer, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Med najboljšim­i rešitvami so po mnenju Hamiltonov­e skupine povečanje štipendira­nja oziroma

možnosti za dostop do štipendij za temnopolte študente, ki iščejo službo v tej dejavnosti.

»Če imajo podporo in pravo priložnost, lahko mladi dosežejo, kar hočejo. Toda naša raziskava je pokazala, da so možnosti številnih mladih temnopolti­h ljudi na področju znanosti, tehnologij­e, inženirstv­a in matematike omejene,« je dejal Hamilton. Opozoril je, da je v svetu formule ena, tako v neposredne­m tekmovanju kot v industriji v ozadju, med zaposlenim­i le en odstotek temnopolti­h. Njegova skupina si bo prizadeval­a najti rešitve na področjih športa, politike in vzgoje, da bi se ta številka povečala. »Imam uspešno kariero v motošportu. Toda na tej poti sem bil kot eden redkih temnopolti­h zelo osamljen,« je opozoril svetovni prvak.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia