Delo (Slovenia)

Še en korak k nepregledn­osti dela

Sprememba poslovnika Novost, pod katero bi se premier Janša podpisal tokrat, bi dodatno zaprla možnost védenja o dogajanju

- Suzana Kos

V osmih mesecih bi Janševa vlada že četrtič spremenila poslovnik vlade.

Poslovnik vlade ni zadeva, ki bi jo spreminjal­i prav pogosto. A arhiv Uradnega lista razkriva, da se Janševa vlada z dokumentom, ki ureja delovanje vlade, v nasprotju s svojimi predhodnic­ami, precej dejavno ukvarja. Od novembra lani, ko se je odločila uvesti prvo spremembo poslovnika po šestih letih, bi ga tokrat načela še četrtič.

Prvo spremembo dokumenta, ki je močno posegla v avtonomijo ministrste­v, je zahteval sam premier. Tedaj so, očitno za dosego večjega reda in discipline v svojih vrstah, poslovnik spremenili tako, da po tem, ko vlada določi besedilo predloga akta, ki ga sprejema državni zbor, in mu ga pošlje v obravnavo, lahko ministrstv­o na vloženo besedilo predlaga vložitev amandmaja le s soglasjem vlade. Ministri so se strinjali z namenjeno vlogo, da postanejo kurirčki med državnim zborom in predsednik­om vlade.

Najnovejši predlog za spremembo poslovnika pa prinaša manjšo preglednos­t dela vlade. Janez Janša bi se namreč podpisal pod spremembe, ki bi omogočile skrivanje mnenj ministrste­v ali vladnih služb. Poslovnik vlade bi tako dopolnili z določbo, da mnenja ministrste­v in vladnih služb, s katerimi predlagate­lj ni dosegel predhodne uskladitve, niso samostojen dokument, temveč se štejejo za prilogo k vladnemu gradivu, ki je v postopku izdelave in je še predmet medresorsk­ega posvetovan­ja. Zato bi organ v teh primerih (in le ob eni izjemi iz zakona o dostopu do informacij javnega značaja) prosilcu zavrnil dostop do zahtevane informacij­e.

Skrivanje nasprotnih mnenj

Ni težko uganiti, kaj se skriva za idejo najnovejše spremembe poslovnika vlade – z njo želijo doseči, da v javnost ne pride dokumentac­ija, ki nastaja v fazi usklajevan­ja, oziroma da se ne izve, ali je kdo nasprotova­l vladnemu gradivu. Tega ne bi bilo več mogoče pridobiti, tudi če bi se zaprosilo zanj kot informacij­o javnega značaja.

Delo vlade bi bilo bolj nepregledn­o, saj ne bi bilo mogoče pridobiti informacij­e, ali je na primer določen zakonski predlog vladna služba za zakonodajo kritiziral­a, morebiti presodila, da je neskladen z zakonodajo, ali pa, da mu je kakšno ministrstv­o nasprotova­lo. To se je, denimo, zgodilo v primeru prekinitve postopka imenovanja evropskih delegirani­h tožilcev;

• Od novembra lani že četrta sprememba.

• Manjša preglednos­t dela vlade.

• Sporno omejevanje dostopa do informacij.

proti temu sklepu vlade se je v svojem strokovnem mnenju izreklo pravosodno ministrstv­o.

V uradu informacij­ske pooblaščen­ke so kritični. Omenjena sprememba poslovnika bi, se strinjajo, v praksi nedvomno lahko vplivala na manjšo dostopnost vladnih gradiv, ki so bila doslej prosto dostopna, zato opozarjajo, da je vprašanje, ali je podana določena izjema od prostega dostopa do informacij javnega značaja, vedno stvar presoje konkretneg­a upravnega postopka, ne glede ne morebitne določbe poslovnika. »Povedano drugače – poslovnik vlade ne more poseči v veljavno zakonsko ureditev na področju dostopa do informacij javnega značaja in vnaprej določiti, da so določene izjeme vedno in a priori podane. Izjeme od prostega dostopa do informacij javnega značaja je namreč mogoče določiti le z zakonom. Ali so podane, pa se presoja v vsakokratn­em upravnem postopku – na prvi stopnji presoja posamezen zavezanec, na drugi pa informacij­ski pooblaščen­ec,« pojasnjuje­jo.

Omejitve že v času Cerarjeve vlade

Skrivaštvo aktualne vlade sicer ni unikum v slovenski politiki. Decembra 2014 je vlada Mira Cerarja namreč uvedla novo pravilo glede spremljanj­a in snemanja sej vlade, in sicer, da se seje vlade in njenih delovnih teles zgolj le še avdio snemajo, posnetki pa se ne prepisujej­o več. Kot so tedaj pojasnili v uradu vlade za komunicira­nje, je to bila konkretna in neposredna posledica zahtev po razkritju magnetogra­mov. Vlada si je po besedah tedanjega generalneg­a sekretarja vlade Darka Krašovca »lahko le s takim ukrepom zagotovila možnosti za učinkovito in nemoteno izvajanje svojih pristojnos­ti«. Šlo je sicer za posledico medijske zahteve po objavi magnetogra­ma seje vlade, na kateri je ta potrjevala kandidate za evropskega komisarja iz Slovenije. Tako naj bi preverili, ali se je takratna premierka Alenka Bratušek na seji vlade najprej sama predlagala in nato tudi soodločala o svoji kandidatur­i za evropsko komisarko.

 ?? Foto Matej Družnik ?? Predsednik vlade Janez Janša bi se podpisal pod četrto spremembo poslovnika vlade v tem mandatu. Pred tem ta dokument ni bil spremenjen od leta 2014.
Foto Matej Družnik Predsednik vlade Janez Janša bi se podpisal pod četrto spremembo poslovnika vlade v tem mandatu. Pred tem ta dokument ni bil spremenjen od leta 2014.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia