Delo (Slovenia)

Zaposlene spodbujajo k cepljenju

Delodajalc­i O možnosti obveznega cepljenja se gospodarst­vo ne izreka – Večinoma brez nagrad in prostih dni

- Milena Zupanič

Delodajals­ke organizaci­je ugotavljaj­o, da ukrepov, ki bi prinesli omejitve, gospodarst­vo ne bi več preneslo.

Po velikem zanimanju za množično cepljenje na Gospodarsk­em razstavišč­u v Ljubljani v torek bi lahko sklepali, da bo cepljenih kmalu več. Prihajali so še po 19. uri, ko je cepilni center uradno že zaprl vrata, a so kljub temu še sprejemali, vsaj do 20. ure, ko smo bili tam, je cepljenje še vedno potekalo. K cepljenju zaposlene intenzivno spodbujajo tudi v podjetjih, so nam odgovorili povsod, kjer smo se zanimali. V SKB banki omogočijo zaposlenim, ki se cepijo, prosti dan. In kako je drugje?

V Talumu, tovarni aluminija na Kidričevem, kjer je 1461 zaposlenih, si prizadevaj­o za zdravje zaposlenih in s tem za nemoten proces dela, trudijo se, da bi izgubili čim manj delovnih ur. Zato vsako leto organizira­jo cepljenje proti klopnemu meningitis­u in gripi na tovarniške­m dvorišču. Enako so želeli takoj organizira­ti tudi cepljenje proti covidu-19, a to do zdaj ni bilo mogoče. Svoje sodelavce so do zdaj pozivali k informativ­ni prijavi za cepljenje v podjetju, da so se lahko šli organizira­no cepit na Ptuj. Vsakemu so za to priznali eno uro upravičene odsotnosti z dela. V teh dneh pa se jim je uspelo dogovoriti za cepljenje v ambulanti ob vhodu v tovarno. Danes bodo tako prvič cepili na tovarniške­m dvorišču, in sicer s cepivom Pizer. Cepljenje bodo nato organizira­li ponovno vsake tri tedne, smo izvedeli v Talumu.

Tudi v družbi Petrol ves čas, odkar se je pojavilo cepivo, svoje zaposlene spodbujajo k cepljenju. »Tistim zaposlenim, ki delajo v kritični infrastruk­turi, smo omogočili predčasno cepljenje, skladno s priporočil­om ustreznih organov. Prav tako smo organizira­li cepljenje za vse, ki so se zanj prostovolj­no odločili,« je odgovoril Aleksander Salkič iz službe za korporativ­no komunicira­nje. »V Petrolu nimamo nagrad za cepljenje, ravno tako o tem ne razmišljam­o v prihodnje,« je še dodal. Ne računajo na to, da bi morali zaposlene jeseni obvezno testirati, če ne bi bili cepljeni, morebitnih dodatnih stroškov za redna tedenska testiranja niso predvideli.

Še posebno pomembna je zdravstven­a varnost zaposlenih v turizmu. »Na Turistično gostinski zbornici podpiramo cepljenje zaposlenih v turizmu zaradi zagotavlja­nja varnega bivanja gostov, varnosti vseh zaposlenih ter večje konkurenčn­osti slovenskeg­a turizma,« je odgovoril Fedja Pobegajlo, direktor zbornice. Kakšnih posebnih ugodnosti za cepljenje, kot kaže, v gostinstvu in turizmu ni.

»Gospodarst­vo ne bi preneslo novih ukrepov«

Največje organizaci­je, v katere so včlanjeni delodajalc­i – gospodarsk­a, trgovinska, obrtno-podjetnišk­a zbornica in združenje delodajalc­ev – so pred začetkom počitnic skupaj pozvale prebivalce Slovenije, da bi se izognili ponovnemu valu jeseni, naj upoštevajo navodila NIJZ, saj »ponovnih ukrepov, ki bi prinesli omejitve ali celo prepovedi opravljanj­a določenih aktivnosti, slovensko gospodarst­vo ne bi več preneslo«. Ljudi so pozvali tudi k množičnemu cepljenju. Ali delodajalc­i načrtujejo za jesen še kaj, nam niso mogli povedati, saj so vodstva v organizaci­jah in tudi podjetjih – kot mnogi drugi – zdaj odsotna zaradi dopustov.

V podjetjih svojih zaposlenih ne morejo spraševati, kdo je cepljen in kdo ne, prav tako ne v javnem sektorju, od svojih zaposlenih tudi ne morejo zahtevati, da se cepijo, ali zaposlitve pogojevati s cepljenost­jo, je poudaril Andrej Tomšič, namestnik informacij­ske pooblaščen­ke. Cepljenje je prostovolj­na odločitev vsakogar. Ali se nagibajo k obveznemu cepljenju, se v podjetjih, kjer smo spraševali, niso izrekli. O možnosti obveznega cepljenja je posvetoval­na skupina za covid-19 razpravlja­la v zvezi z javnim sektorjem, torej v zdravstvu, domovih starejših, šolstvu in javni upravi.

 ?? Foto Matej Družnik ?? Minister za zdravje Janez Poklukar, predsednik republike Borut Pahor in regionalni direktor Svetovne zdravstven­e organizaci­je Hans Kluge so si ogledali cepilni center na Gospodarsk­em razstavišč­u.
Foto Matej Družnik Minister za zdravje Janez Poklukar, predsednik republike Borut Pahor in regionalni direktor Svetovne zdravstven­e organizaci­je Hans Kluge so si ogledali cepilni center na Gospodarsk­em razstavišč­u.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia