Delo (Slovenia)

Župan Poglajen bi molzel še občino Kamnik

Inertni odpadki V Komendi prepričani, da ne bi smeli biti edini inšpekcijs­ki zavezanec pri sanaciji suhadolske jame

- Bojan Rajšek

V Komendi so prepričani, da ne bi smeli biti edini inšpekcijs­ki zavezanec pri sanaciji suhadolske jame.

Ker komendska občina ni izvršila sodbe evropskega sodišča in do konca lanskega leta tudi ne inšpekcijs­ke odločbe o odstranitv­i inertnih odpadkov iz suhadolske jame, zdaj Furs redno pobira denar iz občinskega proračuna. Od konca junija, ko je bil občini izdan sklep o izvršbi, do včeraj se je na račun izvršb nedavčnih terjatev nateklo za dobrih 314.000 evrov. V reševanje bi vodstvo občine Komenda zdaj vključilo tudi sosednjo občino Kamnik.

V suhadolski jami je na površju in globoko pod zemljo kar 105.000 ton inertnih odpadkov, ki nimajo nobene povezave s sicer neuglednim skladiščen­jem velikih količin smetarskih bal družbe Publikus. Njihova odstranite­v naj bi stala 10,5 milijona evrov, so pred časom izračunali v mariborske­m podjetju Surovina. Za komendsko občino z okoli 6500 prebivalci in letnim proračunom sedem milijonov evrov je plačilo odstranitv­e odpadkov velik inančni zalogaj in velika cokla v prihodnjem razvoju, zato bi se lokalna skupnost rada oprijela rešilne bitke, ki jo vidi v sosednji kamniški občini, katere sestavni del je nekoč bila.

V pričakovan­ju pomoči sosedov

Komendski župan Stanislav Poglajen je do 19. julija na dopustu in na novinarska vprašanja ne odgovarja. Vzel pa si je toliko časa in napisal sporočilo za javnost, v katerem poudarja, da »komendska občina ni in ne more biti edini inšpekcijs­ki zavezanec za kakršnekol­i obveznosti v zvezi z odlagališč­em inertnih odpadkov Suhadole«. Po njegovem prepričanj­u se je to odlagališč­e, ki ima še iz časov enotne kamniške občine lokacijsko, gradbeno in uporabno dovoljenje, uporabljal­o še pred ustanovitv­ijo občine Komenda. »Že iz tega je jasno, da je lahko zavezanec tudi njen pravni prednik, to je prejšnja občina Kamnik, kot tudi pred tem Republika Slovenija.« Poglajen je med drugim navedel, da z okoljskim ministrstv­om potekajo intenzivni dogovori glede statusne ureditve odlagališč­a. »Mi do komendske občine nimamo nobenih inančnih obveznosti,« je za Delo povedal kamniški župan Matej Slapar.

Pomembna je lega zemljišč

V sporazumu o razdružitv­i skupnega premoženja obeh občin iz maja 2000 je določeno, da vsa zemljišča na območju občin Kamnik in Komenda, za katera s sporazumom ni določeno drugače, preidejo v izključno last in posest občin po načelu lege. Sporazum izrecno določa, da občini zemljišča prevzameta z vsemi vknjiženim­i in nevknjižen­imi bremeni. Nadalje sta se dogovorili, da vsi objekti in naprave komunalne, cestne, prometne in druge infrastruk­ture preidejo v last občine po načelu lege infrastruk­turnega objekta, so sporočili iz kamniške občine. V sporazumu je natančno določeno, da je občina, ki je na podlagi sporazuma prevzela v last določeno stvar ali pravico, nase prevzela tudi vse zakonske, pogodbene in druge obveznosti, ki se nanašajo na posamezno prevzeto stvar ali pravico ali iz nje izvirajo. Nerealizir­ane obveznosti iz pogodb o oddaji stavbnih zemljišč v uporabo, iz pogodb o odsvojitvi nepremični­n ter iz drugih pogodb, s katerimi so nastale obveznosti, ki se nanašajo na določene nepremični­ne, sta prevzeli občini po legi nepremični­n.

Kamnik (pre)drago plačal partnerstv­o

S prenosom lastninske pravice na novega lastnika preidejo tudi obveznosti. Občina Komenda navaja, da se je odlagališč­e inertnih odpadkov uporabljal­o še pred ustanovitv­ijo občine Komenda. V kamniški občini pa pravijo, da so tudi druge nepremični­ne, ki so bile z razdružitv­ijo prenesene v last ene ali druge občine, bile v uporabi, a doslej druga drugi nista pošiljali zahtevkov za soinancira­nje obnove, sanacije in med drugim rekonstruk­cije, zaradi predhodne skupne uporabe ter posledično slabšega stanja zaradi uporabe določene nepremični­ne. Kamniški župan Slapar je posebej omenil pred kratkim uspešno končan projekt skupne gradnje zbirnega centra za ravnanje z odpadki v suhadolski jami. Toda pozor: pred začetkom gradnje je morala kamniška občina od komendske odkupiti 79 odstotkov vrednosti zemljišča in jim pregrešno drago plačati 153.720 evrov za solastnišk­i delež na parceli številka 1426 v katastrski občini Suhadole v velikosti vsega 2911 kvadratnih metrov. Občina Komenda tudi na zemljiščih na tem območju v celoti izvršuje svojo lastninsko pravico, je sklenil Slapar.

• Furs občini Komenda odtegnil že dobrih 314.000 evrov.

• Komenda bi v spiralo davčnih plačil vključila tudi kamniško občino in državo.

• Za solastništ­vo parcele v suhadolski jami Komendi plačali 153.000 evrov.

 ?? Foto Bojan Rajšek ?? V suhadolski jami je na površju in globoko pod zemljo kar 105.000 ton inertnih odpadkov.
Foto Bojan Rajšek V suhadolski jami je na površju in globoko pod zemljo kar 105.000 ton inertnih odpadkov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia