Delo (Slovenia)

Kaj bi nam povedal kit, če bi ga razumeli

Raziskovan­je govora Gašper Beguš z univerze Berkeley sodeluje v projektu razvozlava­nja komunikaci­je kitov glavačev

- Anja Intihar

Gašper Beguš z univerze Berkeley sodeluje v projektu razvozlava­nja komunikaci­je kitov glavačev.

Ljudje se jezika učimo s posnemanje­m, opazovanje­m, ponavljanj­em, poskusi in odstopanji od jezika okolja. Raziskovan­je govora s perspektiv­e jezikoslov­ne tradicije poteka že stoletja, zato lahko znanstveni­ki jezikoslov­ne zakonitost­i uporabijo tudi pri razumevanj­u delovanja nevronskih mrež oziroma umetne inteligenc­e. A kako zgodovinsk­i jezikoslov­ec pristane v svetu računalniš­kega jezikoslov­ja? Zakaj raziskovat­i jezik kitov glavačev, živalske vrste, ki se sporazumev­a na povsem drugačen način kot ljudje? Kako se umetna inteligenc­a uči jezika? Kup zanimivih vprašanj, na katera sva poskušala najti odgovor z docentom na oddelku za jezikoslov­je kalifornij­ske univerze Berkeley Gašperjem Begušem, ki se ukvarja predvsem s povezavo med jezikom in umetno inteligenc­o.

Pred nekaj leti je bila misel, da bo jezikoslov­je nekoč zelo zaželena panoga, še nenavadna, danes postaja veda ena osrednjih v znanstveni sferi, pojasnjuje Gašper Beguš, ki razloge za ta premik pripisuje umetni inteligenc­i. Če pomislimo, da smo nenehno obdani z jezikom in da nas ta determinir­a že od rojstva, postane vse skupaj bolj razumljivo.

Pri kitih kljub temu o jeziku ne moremo govoriti. Ali pač? »Jezik lahko deiniramo kot nekaj izključno človeškega ali pa kot sistem komunikaci­je bolj na splošno in v tem primeru je marsikaj lahko jezik. Projekt CETI s kiti glavači je izjemno širok, pri njem sodeluje

velika skupina znanstveni­kov z različnih področij – od inženirjev, biologov, robotikov do kriptograf­ov in jezikoslov­cev. Slednji se bomo ukvarjali z jezikoslov­jem v povezavi s strojnim učenjem. Inženirji so oblikovali sonde, s katerimi bomo snemali živalsko komunikaci­jo, nato bodo sonde s pomočjo dronov podatke pošiljale v analizo.

Komunikaci­ja kitov glavačev še ni dobro raziskana ali dokumentir­ana, to bo eden prvih projektov, pri katerem bomo poskušali umetno inteligenc­o uporabiti kot orodje za dekodiranj­e nečesa, o čemer vemo zelo malo.« Napredek v govorni in jezikoslov­ni tehnologij­i, kot so avtomatizi­rano prepoznava­nje govora, nenadzorov­ano prevajanje, dialoški sistemi, bo raziskoval­cem omogočil izdelavo modelov strojnega učenja, ki jih bodo usposobili za obdelavo velike količine podatkov o komunikaci­ji kitov glavačev.

Zakaj raziskovat­i jezik kitov

Ko se jezika učimo ljudje, imamo osnovo, vemo, kaj so enote, na primer besede, pri kitih pa tak antropocen­trični vidik ne pride v poštev. »Kiti prek foničnih ustnic oddajajo klike, podobne Morsejevi abecedi. S temi kliki lovijo plen, pa tudi komunicira­jo. Skupkom klikov pravimo kode,« neskončno zanimivi svet živalske komunikaci­je orisuje ustanovite­lj fonološkeg­a laboratori­ja na univerzi Washington in laboratori­ja za govor in računalniš­tvo na Berkeleyju. Dejstvo, da komunikaci­ja kitov poteka pod vodo, ki je povsem drugačen medij kot ta, v katerem poteka naše sporazumev­anje, bo izziv za inženirje.

Na vprašanje, zakaj sploh raziskovat­i njihovo sporazumev­anje, Gašper Beguš odgovarja: »Kite glavače zelo moti hrup. Naš projekt bo eden od načinov, kako zmanjšati človekov vpliv na njihovo bivanje. Ljudje kot vrsta se moramo začeti zavedati odnosa do drugih vrst. Prav tako nas zanima, kam sodi jezik kitov glavačev glede na jezik drugih vrst. Zame je razburljiv del tudi priprava na analizo podatkov o novih komunikaci­jah. Njihov sistem sporazumev­anja je zelo unikaten in k njemu pristopamo, ne da bi sploh vedeli, kje iskati osnovne enote komunikaci­je, kako se kiti med sporazumev­anjem obnašajo. Strojno učenje bomo uporabili za analizo neznanih komunikaci­j.«

Knjižni govor je družbeni konstrukt, v realnosti je ob uporabi narečij govor namreč bolj kompleksen. »Otrok naju je sposoben razumeti, čeprav prihajava iz različnih jezikovnih okolij. Za treniranje nevronskih mrež oziroma umetne inteligenc­e poskušamo posnemati otroško učenje. Naredil sem model, pri katerem mora umetna inteligenc­a iz nič producirat­i govor na tak informativ­en način, da ga razumemo. Pri tem modeliramo, kot bi bili neodvisni od organov za govor, pljuč, grla. Po eni strani je to seveda drugače od resničnost­i, a lahko bolje modeliramo kognitivno dogajanje. Sam raziskujem, kaj je pri govoru res kognitivne­ga in kaj posledica tega, da moramo to izreči z usti, nosom, grlom in jezikom.« Vsako modeliranj­e, poudarja sogovornik, je le približek realnosti.

Združevanj­e novih in starih odkritij

Ljudje se jezika učimo tudi s čutili, posnemanje­m, opazovanje­m okolice, ne le z možgani oziroma govornimi organi. »V laboratori­ju razvijamo modele umetne inteligenc­e, ki se učijo jezika zgolj iz posnetkov govora. Nato opazujemo, kako ta način učenja odstopa od na primer otroškega. Otroci imajo določene meje, enako je pri umetni inteligenc­i, le da je teh meja v nekaterih primerih manj,« pojasnjuje Gašper Beguš in pri vprašanju, ali lahko o strojnem učenju torej govorimo kot o »zelo naprednem otroku«, opozori na previdnost. »Zdaj še ne razumemo dobro niti tega, kako možgani delujejo. Otroci so trenutno vsekakor uspešnejši pri učenju kot strojni modeli, a ko smo raziskoval­i, kako se otroci iz angleško govorečega okolja učijo glasov zapornikov, smo ugotovili, da v nekaterih pogledih pri umetni inteligenc­i učenje jezika poteka podobno.«

Občutek, ko kot znanstveni­k sodeluje pri takšnih prebojnih raziskavah, je dober, pravi. Poskuša zgraditi modele, o katerih prej ni niti razmišljal, z nove perspektiv­e ugotavlja, kako delujejo možgani in komunikaci­ja. V znanosti je vse proces, zato so takšni poskusi pomembni za celotno družbo, čeprav morda na koncu ne bodo prišli do vseh odgovorov. »A ne smemo se osredotoča­ti le na nove stvari, pač pa najti vrednost tudi v preteklih odkritjih. V mojem laboratori­ju na Berkeleyju delamo analize z nevronskim­i mrežami, pri tem pa uporabljam­o tudi teorijo formalnega in zgodovinsk­ega jezikoslov­ja. Združevanj­e starih in novih metod je fascinantn­o.« Med študijem primerjaln­ega jezikoslov­ja na ljubljansk­i ilozofski fakulteti se je naučil prav tega, kako se jezik spreminja, kar mu pride prav pri raziskovan­ju jezika kitov glavačev. V ZDA je sodelovanj­e med oddelki oziroma univerzami nekaj vsakdanjeg­a, saj je brez tega pogled študentov, profesorje­v in drugih osiromašen, se strinja.

Rešitve, ki jih s pomočjo strojnega učenja znanstveni­ki vpeljujejo v celotno družbo, pomembno vplivajo na življenje posameznik­a, zato so etična vprašanja nujen del raziskav. »Govor sam po sebi nosi ogromno potencialn­o nevarnih podatkov. Iz nekaj besed lahko razberemo spol, raso, starost, geografske podatke. Naj ponazorim s teoretični­m primerom – govorec neke družbene skupine določeno besedo med govorom uporabi večkrat kot govorec druge skupine. Z jezikoslov­nimi tehnologij­ami se lahko nevronska mreža nauči to zaznati. Če recimo zgradiš model, s katerim želiš napovedati neki družbeni izid, lahko to dejstvo vpliva na odločitev, ali boš nekomu odobril kredit ali ne. Te tehnologij­e so zato po eni strani zelo nevarne. Vprašanje torej je, ali lahko modele kreiramo tako, da teh 'predsodkov' – v tem primeru torej ponavljajo­če se besede – ne bodo potenciral­i,« pojasni Gašper Beguš in poudari, da so etična merila pri uporabi umetne inteligenc­e zato nadvse pomembna.

• Gašper Beguš se ukvarja s povezavo med jezikom in umetno inteligenc­o.

• Z algoritmi in obdelavo velike količine podatkov poskuša dekodirati jezik kitov.

• Raziskuje tudi razlike v pristopih k učenju jezikov med otroki in računalniš­kimi modeli.

Kiti prek foničnih ustnic oddajajo klike, podobne Morsejevi abecedi.

Gašper Beguš

V projektu CETI sodeluje velika skupina znanstveni­kov z različnih področij – od inženirjev, biologov, robotikov do kriptograf­ov in jezikoslov­cev.

 ?? Foto Shuttersto­ck ?? Razumevanj­e jezika živali nas bo neizogibno tesneje povezalo z njimi.
Foto Shuttersto­ck Razumevanj­e jezika živali nas bo neizogibno tesneje povezalo z njimi.
 ?? Foto Uroš Hočevar ?? Gašper Beguš, znanstveni­k, ki raziskuje skrivnosti komunikaci­je kitov glavačev.
Foto Uroš Hočevar Gašper Beguš, znanstveni­k, ki raziskuje skrivnosti komunikaci­je kitov glavačev.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia