Delo (Slovenia)

Poleg cepiv še zdravila

Covid-19 S cepivom želimo preprečiti bolezen, zdravilo je odgovor za obolele, pojasnjuje Harald Schwalbe

- Saša Senica

Kemik in biolog profesor Harald Schwalbe je predsednik mednarodne­ga konzorcija, ki raziskuje proteinsko sestavo virusa sars-cov-2 in išče učinkovine oziroma zdravilo proti covidu-19.

Cepiva so namenjena predvsem preprečeva­nju okužb in širjenja epidemije, zdravila pa bodo rešitev za že obolele. Njihov razvoj je pomemben tudi zaradi prihodnjih koronaviru­sov, s katerimi se bomo prej ali slej srečali, je pojasnil Schwalbe. »Leta 2005, ob pojavu virusa sars-cov-1, je bila velika napaka, da so se vse raziskave ustavile, ko smo virus izkorenini­li. Pozivam, naj ne naredimo enake napake tudi zdaj, čeprav s cepljenjem že letos lahko ustavimo pandemijo in se izognemo četrtemu valu. Dejstvo je, da je sars-cov-2 le malo drugačen od predhodnik­a, in vse, kar smo vedeli o njem, je bilo zdaj zelo pomembno. Moramo se pripraviti na sars-cov-3, čeprav upam, da ga nikoli ne bo.«

Dokler zdravil ni na trgu, Schwalbe zagovarja čim bolj množično cepljenje, ki je, kot pravi, trenutno najboljše, kar imamo. »Zelo zanimiva strategija se mi zdi tudi kombiniran­je dveh različnih cepiv. Ta so odobrena za otroke nad 12 let, zato je treba spodbujati tudi cepljenje mlajših od 18 let. Pouk bi moral nujno potekati v šolah,« nam je še povedal.

V konzorciju profesorja Schwalbeja sodeluje tudi slovenski Nacionalni NMR-center s Kemijskega inštituta. Profesor dr. Janez Plavec je pojasnil, da z NMR-spektrosko­pijo proučujejo, kako se sprožijo posamezni mehanizmi, ko virusni genom vstopi v celico.

Profesor Harald Schwalbe s frankfurts­kega inštituta za organsko kemijo in kemijsko biologijo Univerze Johann Wolfgang Goethe je predsednik mednarodne­ga konzorcija COVID19-NMR, ki so ga oblikovali kmalu po začetku pandemije, da bi kar se da hitro razvozlali proteinsko sestavo virusa sars-cov-2 in našli učinkovine oziroma zdravilo proti covidu-19. V konzorciju sodeluje več kot 50 raziskoval­nih ustanov iz 19 držav, tudi Slovenije. Sicer je delo prof. Schwalbeja osredotoče­no na uporabo jedrske magnetne resonance (NMR) pri proučevanj­u biomakromo­lekul. Z njim smo se pogovarjal­i, ko je v Sloveniji gostoval na konferenci Euromar o najnovejši­h dognanjih na področju NMR, ki jo je organizira­l Kemijski inštitut.

Konzorcij se je osredotoči­l na RNK virusa in virusne proteine, da bi našli zdravilo proti covidu. Kakšne so vaše ugotovitve in kako blizu zdravila je svet? Poznavanje 3D-strukture proteinov sars-cov-2 in virusnega RNK genoma omogoča, da prepoznamo funkcije teh molekul in določimo, kje in kako se nanje vežejo zdravila. Z NMR-spektrosko­pijo smo lahko hitro identiicir­ali ta mesta. Koronaviru­s ima več kot 30.000 nukleotido­v, 27 virusnih proteinov in neumno bi bilo, če se inštituti po svetu ne bi pogovarjal­i in usklajeval­i, da ne bi vsi hkrati raziskoval­i enakega. Vsekakor pa je bilo dobrodošlo, da je nekdo prevzel vodstvo projekta. Moja skupina koordinira konzorcij, a med nami ni pogodb, le povabilo, da si delimo podatke. Vseskozi smo v stiku tudi z raziskoval­ci iz drugih disciplin. Količina literature je ogromna, ne morete si zamisliti, koliko dela je bilo opravljene­ga v zadnjem letu in pol.

Za zdaj lahko rečem, da imamo tri RNK-tarče, na katere se določene učinkovine dobro vežejo. Nekaj idej je, ki bi jih lahko razvili v nekaj dobrega. Od nas vseh se ogromno pričakuje in zavedam se, da javnost hoče vedeti, kako daleč smo, in da po njenem mnenju nikoli ne delamo dovolj hitro. Pa vendar ne morem ničesar obljubiti. Žalostna realnost znanstvene­ga dela je, da moramo opraviti zelo veliko poskusov, preden kakšen uspe. Treba je biti vzdržljiv, prag, da še prenesemo vse frustracij­e, pa mora biti zelo visok.

Cepivo proti covidu-19 je bilo na voljo zelo hitro, zaradi česar je javnost zaskrbljen­a in nezaupljiv­a. Kako odgovarjat­e na to nezaupljiv­ost in zakaj je pot do zdravila daljša?

Zdravilo proti virusu hiv smo razvijali sedem let, kar je šest let manj kot zdravilo proti raku. Javnost se mora zavedati, da iz laboratori­j pošljemo samo varne učinkovine. Nikakršneg­a smisla ni, da bi preskočili katerikoli varnostni korak. Vsekakor na trg ne smemo poslati zdravila, ne da bi poznali vseh učinkov. Poglejte primer cepiva AstraZenec­e, ko je bil ugotovljen izjemno redek, a resen stranski učinek. Govorimo o 0,001 odstotka primerov, a to je dovolj, da se določena skupina ljudi s tem cepivom ne želi cepiti, kljub temu da je 99,999-odstotno varno. Zahteve po varnih cepivih in zdravilih so izjemne in preskakova­nje varnostnih testov bi bila stava proti sebi.

Zakaj je pomembno, da dobimo tudi zdravilo, čeprav so tu že cepiva?

S cepivom želimo preprečiti bolezen, zdravilo pa je odgovor za že obolele. Zdravilo je zelo pomembno tudi za prihodnost; menim, da lahko razvijemo zelo dobra protivirus­na zdravila proti vsem koronaviru­som, ne samo proti sars-cov-2. Če se bo čez nekaj let znova pojavil podoben virus, bo zdravilo pripravlje­no in bomo imeli takojšen odgovor. To pomeni, da lahko zmanjšamo število smrtnih žrtev.

Drugi vidik pa je distribuci­ja. Zdravilo bo v obliki kapsule, na recept bo na voljo v lekarnah. Infrastruk­tura za cepljenje je zahtevnejš­a, cepivo je treba hraniti na nizkih temperatur­ah. Svet vsekakor potrebuje oboje. Naš konzorcij ni sodeloval pri izdelavi cepiv, jih pa zdaj preučujemo. Med drugim spremljamo spreminjan­je strukture, ko cepivo mRNK, ki ga je treba hraniti pri –70 stopinjah Celzija, segrevamo in ohlajamo.

Nekaj kandidatov za zdravila menda že je. Remdesivir je javnosti morda najbolj znan, saj so ga uporabljal­i pri najbolj bolnih, čeprav menda nima veliko učinkov. Kolegi z Inštituta Maxa Plancka so ugotavljal­i molekularn­i mehanizem tega protivirus­nega zdravila. Je zanimivo in nekoliko nenavadno. Nekaj idej imamo, kako bi ga lahko uporabili, a ne smem povedati več. Remdesivir je protivirus­no zdravilo s podobnim mehanizmom, kot ga imajo nekatera zdravila proti hivu, torej inhibira virusno replikacij­o. Pri tem je težava, ker lahko vpliva tudi na replikacij­o človeških celic.

Pri cepivih je veliko vprašanje učinkovito­st proti različicam virusa. Kako bi bilo to pri zdravilih? Predstavlj­ajte si virus in zdravilo kot ključavnic­o in ključ. Virusna tarča RNK proteina je ključavnic­a, mi moramo ugotoviti pravilne zareze ključa. Virusi so zaradi mutacij premikajoč­e se tarče, tako je tudi pri koronaviru­sih, saj že imamo različice alfa, beta, gama in delta. Ponosen sem, da lahko v dveh tednih že povemo, kakšna bi morala biti nova oblika ključa, in torej že v nekaj tednih po pojavu nove različice prilagodim­o cepivo ali zdravilo, ki temelji na tehnologij­i mRNK.

Razvoj zdravil je tako pomemben zaradi novih koronaviru­sov. Leta 2005, ob pojavu virusa sars-cov-1, je bila velika napaka, da so se vse raziskave ustavile, ko smo virus izkorenini­li. Pozivam, da ne naredimo enake napake tudi zdaj, čeprav lahko s cepljenjem že letos ustavimo pandemijo in se izognemo četrtemu valu. Dejstvo je, da je sars-cov-2 le malo drugačen od predhodnik­a, in vse, kar smo vedeli o njem, je bilo zdaj zelo pomembno. Moramo se pripraviti na sars-cov-3, čeprav upam, da ne bo nikoli prispel.

Torej menite, da ne bo četrtega vala, kljub različici delta?

Delta je bolj nalezljiva, ampak zatiranje bolezni ni nič drugačno. Cepiva imamo, so varna in učinkovita tudi proti delti. Če se bo družba cepila v zadostnem deležu, lahko zatrdimo, da bomo varni tudi pred to različico. Vendar gre za dirko, ali nam bo uspelo zatreti četrti val, zato naj se ljudje cepijo čim prej. Zelo zanimiva strategija se mi zdi kombiniran­je dveh različnih cepiv. Ta so odobrena za otroke nad 12 let, zato je treba spodbujati tudi cepljenje mlajših od 18 let, torej učencev in dijakov. Pouk bi moral namreč nujno potekati v šolah in tu bi lahko nastal problem, če bi se okužbe širile prek te populacije. Najmlajši pa bolezen, četudi jo dobijo, očitno prebolijo skoraj brez posledic. Velik problem pri tej pandemiji so seveda bolnišnice oziroma intenzivni oddelki. Pri starejših od osemdeset let se ključni trenutek zgodi po približno 14 dneh, ko je jasno, ali bo človek preživel ali ne, mlajšim pa imunski sistem deluje bolje in so zato v bolnišnica­h dlje. Cepljenje je najboljše, kar trenutno imamo.

Leta 2005, ob pojavu virusa sars-cov-1, je bila velika napaka, da so se vse raziskave ustavile, ko smo virus izkorenini­li.

Z NMR-spektrosko­pijo lahko hitro identiicir­amo mesta, na katera se vežejo zdravila.

Že v nekaj tednih po pojavu nove različice virusa lahko prilagodim­o cepivo ali zdravilo, ki temelji na tehnologij­i mRNK.

 ??  ?? Pripravlje­ni moramo biti na naslednjo epidemijo, pravi kemik in biolog Harald Schwalbe.
Pripravlje­ni moramo biti na naslednjo epidemijo, pravi kemik in biolog Harald Schwalbe.
 ?? Foto Uroš Hočevar ?? Harald Schwalbe meni, da je kombiniran­je različnih cepiv zanimiva strategija, zagovarja pa tudi cepljenje mlajših od 18 let.
Foto Uroš Hočevar Harald Schwalbe meni, da je kombiniran­je različnih cepiv zanimiva strategija, zagovarja pa tudi cepljenje mlajših od 18 let.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia