Delo (Slovenia)

Kraljevska zmaga Tadeja Pogačarja

Tour 2021 Slovenski šampion z zmago v kraljevski 17. etapi potrdil, da mu letos na francoskih cestah ni para

- Miha Hočevar poročevale­c iz Francije

Slovenski kolesarski šampion Tadej Pogačar je na dirki po Franciji vse bliže drugemu zaporednem­u zmagoslavj­u na Elizejskih poljanah. V kraljevski 17. etapi je na dan Bastilje potrdil, da je najmočnejš­i na dirki. V Pirenejih je slavil drugo zmago na Touru 2021, vendar prvo v rumeni majici vodilnega, ki jo nosi že deset dni. Pred njim so še štiri etape, ob prednosti več kot pet minut in pol pred najbližjim zasledoval­cem bi ga tekmeci lahko ogrozili samo še danes, ko je na sporedu zadnja gorska preizkušnj­a. M. H.

Francozi so imeli včeraj državni praznik, Slovenci kolesarske­ga. Tadej Pogačar je v velikem slogu potrdil, da je nesporni gospodar Toura 2021. Na dan Bastilje v kraljevski 17. etapi ni le branil zajetne prednosti v skupnem seštevku, temveč tekmecem pokazal svojo kolesarsko moč. Slavil je drugo letošnjo etapno zmago, na dosegu rok je tudi njegovo drugo zaporedno zmagoslavj­e na Elizejskih poljanah.

Pogačar je v zadnjih dneh večkrat nakazal, da ga srbijo pete, da ga mineva potrpljenj­e pri obrambni taktiki, ob kateri je le odgovarjal na jalove napade tekmecev. Želel si je dirkati, kot je to počel lani skupaj s Primožem Rogličem, a letos v karavani dirke po Franciji po odstopu Zasavca ni tekmeca, ki bi ga tako močno izzval. Na dan Bastilje so se 22-letniku s Klanca pri Komendi želje le uresničile.

Njegovi pomočniki iz ekipe UAE so tekmecem hitro pokazali, da je vrag vzel šalo. Tokrat niso čakali na to, da bodo pobudo prevzeli drugi, športni direktor Andrej Hauptman je celotno ekipo poslal narekovat oster tempo že na prvem vzponu dneva na Col de Peyresourd­e (13,2 km, 7-odstotni povprečni naklon).

Tokrat so kolesarji UAE, ki so jim očitali, da so prešibki, da bi rumeno majico pripeljali v Pariz, redčili vrste najnevarne­jših tekmecev v boju za vrh v skupnem seštevku. V enakem slogu so nadaljeval­i na naslednjem vzponu na Col d’Azet-Val Louron (7,4 km, 8,3 odstotka). Namen je bil jasen, na zadnji klanec, 2215 m visoki Col du Portet (16 km, 8,7-odstotni povprečni naklon, višinska razlika 1390 metrov) priti brez napadov tekmecev in naj boj mož na moža odloči zmagovalca etape in morda tudi Toura.

V ospredju je bila peščica ubežnikov, tudi francoski up za zmago na dan Bastilje Anthony Perez (Coidis), vendar z odločno premajhno prednostjo, da bi zadostoval­a za to, kar je sledilo. Brandon McNulty je v prvih kilometrih ciljnega vzpona še naprej narekoval tempo, ki je bil prevelik zalogaj za številne, nato je bil čas, da za Pogačarja zadnje vate moči iztisne še Rafal Majka, ki je tekmece spravljal v težave, čeprav je zadnje dni zaradi padca na prsni koš težko dihal.

Skok na skok, zmaga

Sledil je veliki Pogačarjev šov, pospešil je že 8,5 km pred ciljem in poletel mimo Pereza, sledili so mu le Jonas Vingegaard (Jumbo Visma), Richard Carapaz (Ineos) in Rigoberto Uran (EF), ki je kmalu popustil.

V troboju najmočnejš­ih na Touru je Slovenec Danca in Ekvadorca večkrat pozval, naj prevzameta svoj delež pri narekovanj­u ritma, toda zaman. Vingegaard se je nekajkrat pokazal v ospredju, a le za nekaj metrov, Carapaz se je kot klop držal tretje pozicije. Pogačar se ju kljub številnim skokom ni mogel otresti, naposled je mrtvi tek s skokom 1,4 km do cilja prekinil Carapaz. Vingegaard mu ni mogel slediti, Pogačar pač. Ko je bil čas za šprint navkreber, sploh ni bilo vprašanja – Pogačar je bil najmočnejš­i v etapi. »Naša ekipa je zadnja dva tedna delala izjemno trdo in to sem hotel kronati z etapno zmago. Za nameček je to moja prva zmaga v rumeni majici. Me je ujezil Carapazov napad, potem ko se je le skrival v ozadju? Ne. Pričakoval sem vse, zato sem vseskozi narekoval ritem. Vedno moraš biti previden, bili smo trije in vsi smo hoteli zmagati, vsak je igral na svojo taktiko,« je v cilju povedal Pogačar in prejel vprašanje, ali smo med najtežjo etapo Toura na njegovem obrazu videli nasmešek.

»Ko trpim, imam na obrazu izraz, ki spominja na nasmeh. Mogoče pa so me snemali, ko sem peljal mimo moje Urške in domačih. Takrat sem čutil čisto srečo, res sem užival v dirki,« je nadaljeval Pogačar, ki tako kot od prevzema rumene majice po 8. etapi opozarja, da Toura še ni konec: »Konec je šele na Elizejskih poljanah, v kolesarstv­u te lahko doleti smola, vse se lahko zgodi. Še vedno sem v dobri formi, dobro se počutim, komaj čakam na zadnji težak gorski dan, nato na več miru pred vožnjo na čas. Nočem razmišljat­i o koncu dirke.«

Pogačarja, ki je vknjižil skupno peto etapno zmago na Touru in 27. med kolesarski­mi profesiona­lci, danes v 18. etapi še čakata vzpona na Tourmalet (17,1 km, 7,3 odstotka) in ciljni na Luz Ardiden (13,3 km, 7,4 odstotka). Vendar, ali še kdo misli, da prednost 5:39 pred Vingegaard­om in 5:43 pred Carapazom ne bo dovolj?

• Kolesarji UAE so neumorno redčili vrste tekmecev.

• Pogačar je prvič napadel že 8,5 km pred ciljem.

• Danes je na sporedu še zadnja gorska etapa.

 ?? Foto Benoit Tessier/Reuters ??
Foto Benoit Tessier/Reuters
 ?? Foto Benoit Tessier/Reuters ?? Tadej Pogačar je slavil svojo peto etapno zmago na Touru, vendar prvo v rumeni majici.
Foto Benoit Tessier/Reuters Tadej Pogačar je slavil svojo peto etapno zmago na Touru, vendar prvo v rumeni majici.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia