Delo (Slovenia)

Podjetje se seli v Brežice

Avtomobils­ki dobavitelj Serijska proizvodnj­a se začne jeseni Investicij­a prinaša 50 delovnih mest

- Nejc Gole

TPV Automotive je razvojni dobavitelj na področju elektriika­cije vozil in eden vodilnih dobavitelj­ev nosilcev baterije na svetu. Družba širi svoje zmogljivos­ti v Brežicah, kamor so že preselili razvojno-prodajni center, konec leta pa bo sledila še selitev večine preostalih podpornih služb in vodstva družbe. Podjetje je v Brežice v širitev zmogljivos­ti investiral­o 49 milijonov evrov, in sicer v širitev tovarne v Šentlenart­u, kjer izdelujejo nosilce za baterijo za novo generacijo električni­h vozil volvo serije 40. Jeseni pa bodo začeli tudi serijsko proizvodnj­o v novi tovarni, ki so jo zgradili v tamkajšnji industrijs­ki coni. N. G.

Avtomobils­ki dobavitelj TPV Automotive bo sedež družbe selil iz Novega mesta v Brežice. V tem posavskem kraju so zgradili tudi novo tovarno, v kateri bodo jeseni zagnali serijsko proizvodnj­o, tovarno pa bodo še širili.

TPV Automotive ima v Brežicah dve tovarni, in sicer v Šentlenart­u in novo v poslovno-industrijs­ki coni Brezina. »Ker bo tako tu opravljal večji del dejavnosti svoje proizvodnj­e, smo z namenom tesnejše povezanost­i med centralo in proizvodnj­o, ki je nepogrešlj­iva za uspešno delovanje družbe, v poslovno cono Brezina že preselili razvojno-prodajni center, konec leta pa bo sledila še selitev večine preostalih podpornih služb in vodstva družbe,« so nam pojasnili v TPV Automotive. V Novem mestu ostajata obvladujoč­a družba TPV Group in TPV Avto.

TPV Automotive se tako širi v Brežicah. Tovarno v Šentlenart­u so razširili in je v njej že stekla proizvodnj­a komponent iz aluminija, torej nosilcev za baterijo, za novo generacijo električni­h vozil volvo serije 40. V novi tovarni v Brezini pa trenutno potekajo predserijs­ke aktivnosti, začetek serijske proizvodnj­e pa je predviden za jesen. »Gradnja tovarne v Brezini je večletni projekt, v sklopu katerega se ta na obstoječi lokaciji postopoma dograjuje,« pravijo v TPV. Tovarno so zgradili za velikoseri­jsko proizvodnj­o podvozij za najsodobne­jša vozila.

Celotna investicij­a, tako nova tovarna kot širitev v Šentlenart­u, je vredna 49 milijonov evrov in prinaša 50 novih delovnih mest, od tega 20 visokokval­iiciranih.

TPV Automotive je razvojni dobavitelj na področju elektriika­cije vozil in eden vodilnih dobavitelj­ev nosilcev baterije na svetovni ravni. »Že vrsto let smo eni ključnih specialist­ov na tako imenovanem področju lightweigh­t, ki predstavlj­a pomembno podporo e-mobilnosti. Tu je namreč še toliko bolj pomembno, da so vozila čim lažja, saj tako za svoje delovanje potrebujej­o manj energije. Seveda pa je pri tem pomembno, da znamo kljub zmanjšanju teže ohraniti ali celo izboljšati vse varnostne in funkcional­ne karakteris­tike. To nam uspeva tako s poznavanje­m in uporabo novih materialov kot tudi s spremembam­i geometrije izdelka. S tem omogočamo, da so vozila lažja, varnejša ter imajo manjši vpliv na okolje,« pravi Ivan Erenda, direktor TPV Automotive. Tako so dobavitelj za BMW, Mercedes Benz, Volvo, Rolls Royce, Jaguar, Land Rover, Renault in druge.

 ??  ??
 ?? Foto Jure Eržen ?? TPV je razvojni dobavitelj avtomobils­kih proizvajal­cev, izdelujejo tudi nosilce za baterije.
Foto Jure Eržen TPV je razvojni dobavitelj avtomobils­kih proizvajal­cev, izdelujejo tudi nosilce za baterije.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia