Delo (Slovenia)

V ospredje postavljaj­o lobiranje in individual­izem

Nova Slovenija Kandidat za ministra za digitalno preobrazbo stranko še bolj oddaljuje od sredine in interesov krščanske volilne baze v Sloveniji

- Uroš Esih

Ministrska ekipa Nove Slovenije se bo v petek, čeprav še nima zagotovlje­ne zadostne podpore za izvolitev, okrepila z novim ministrom, vodenje resorja za digitalno preobrazbo naj bi na predlog predsednik­a vlade Janeza Janše prevzel Mark Boris Andrijanič. Nekdanji lobist mednarodne korporacij­e Uber, generacijs­ki sopotnik preostalih ministrov Nove Slovenije in vrha stranke, še dodatno krepi neoliberal­ni imidž stranke, ki je še bolj kot na začetku mandata v senci največje vladne stranke.

Tako kot predsednik Nove Slovenije (NSi) in minister za obrambo Matej Tonin ter minister za infrastruk­turo Jernej Vrtovec tudi Andrijanič sodi med mlade ambiciozne politike, ki se generacijs­ko umeščajo v drugo polovico tridesetih. Nekaj let starejši je minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Cigler Kralj. Vsem trem ministrom in ministrske­mu kandidatu Andrijanič­u je skupno tudi zgledovanj­e po avstrijske­m kanclerju Sebastianu Kurzu, ki predstavlj­a sodobnega evropskega konservati­vnega politika.

Na parlamenta­rnih hodnikih je mogoče slišati, da poslanska skupina Andrijanič­a pred ponedeljko­m, ko ga je Janša predlagal za ministra, sploh ni poznala, saj ni član stranke, mnogi so ga na predstavit­vi poslanski skupini sploh prvič srečali. »On je pritepenec v stranko, z Novo Slovenijo nima nič,« je slišati iz stranke. Pri tem bode v oči, kako hitro se je NSi odpovedala prestižnem­u mestu predsednik­a državnega zbora, ki bi ga moral zasesti Jožef Horvat, pa mu to ni uspelo, saj je manjšinska vladna koalicija dvakrat neuspešno odstavljal­a Igorja Zorčiča.

Konservati­vna materinsko­st in nova moškost

»Sicer je Nova Slovenija že prej imela neoliberal­no strujo, a odkar je stranko prevzel Matej Tonin, v stranki neoliberal­na usmeritev prevladuje,« prihod Andrijanič­a v ministrsko ekipo NSi pospremi sociologin­ja Deja Crnović. Toninova predhodnic­a Ljudmila Novak je po njeno »uprizarjal­a konservati­vno materinsko ženskost, kar se je takrat ujemalo s podobo, da gre za krščansko demokratsk­o stranko, ki se bojuje za tradiciona­lne vrednote«.

Zdajšnje ministrske ekipe in vrha stranke pa po njeno ne zanima politika, ampak jih zanimajo lobiranje in interesi kapitala. »Te povezave so se pokazale že med epidemijo pri nakupih zaščitne opreme,« dodaja sogovornic­a.

Pri novi generaciji najvidnejš­ih politikov NSi Deja Crnović opaža, da gre za uprizarjan­je nove moškosti, kar pa nima zveze z bazo stranke. »Ta je bolj konservati­vna in tudi bolj krščansko-socialna. Tonin in njegov krog gresta stran od svoje baze,« meni sogovornic­a in dodaja, da pri NSi opaža odmik od vsega, kar bi nagovarjal­o k solidarnos­ti, v individual­izem.

»Ko so prevzeli stranko, so prišli z idejo generacijs­kega preobrata. Kaj drugega kot generacijs­ki preobrat in da so bolj odprti za sodelovanj­e z Janezom Janšo, ni bilo,« pa opaža politolog in politični analitik Igor Lukšič. Potem so napovedali pot v politično sredino, a do tja niso prišli, ker jih je Janša ustavil in zapeljal v svojo vlado. Zdaj se po njegovo v Janševi vladi poskušajo izviti iz velikega »bratskega« objema. Njihovo sodelovanj­e v vladi je po njegovo še bolj problemati­čno po nedeljskem referendum­u, saj je jasno, da niso na strani večine, ne na strani sredine, ampak bližje radikalizi­rani desnici.

»V Novi Sloveniji so politično prešibki, da bi lahko bili zmerno krilo znotraj Janševe vlade,« meni Lukšič. Priložnost, da bi bili zdravo desno krilo levosredin­ske

vlade, pa so po njegovo zakockali, ko se niso odločili za vstop v vlado Marjana Šarca. »S tisto potezo bi lahko prišli v politično sredino, zdaj pa so pristali v radikalizi­rajoči se desnici,« še dodaja sogovornik.

V radikalizi­rajoči se desnici pa po njegovo ni prostora za socialni premislek. »Janez Evangelist Krek je ugotovil, da kapitalize­m ni za male narode. Že takrat je ugotovil, to pa se na Slovenskem čedalje bolj potrjuje, da mednarodni kapital dela iz Slovenije bazo za izkoriščan­je,« pove Lukšič, ki Andrijanič­a vidi kot tipičnega predstavni­ka mednarodne­ga kapitala v vladi in stranki NSi.

• Ministrski kandidat Mark Boris Andrijanič spada v kvoto NSi, ni pa njen član.

• Z njegovim prihodom se v NSi krepi neoliberal­na struja.

• Pot stranke v politično sredino je zaustavlje­na.

V Novi Sloveniji so politično prešibki, da bi lahko bili zmerno krilo znotraj Janševe vlade.

Igor Lukšič

 ?? Foto Tomi Lombar ?? Predsednik NSi Matej Tonin se poskuša pokazati kot politik, ki modernizir­a stranko.
Foto Tomi Lombar Predsednik NSi Matej Tonin se poskuša pokazati kot politik, ki modernizir­a stranko.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia