Delo (Slovenia)

Smer razvoja: zelena revolucija na stari celini

Preobrazba Evrope Na mizi v Bruslju je velik sveženj predlogov kot prispevek EU k zajezitvi podnebne krize

- Peter Žerjavič

Orjaški podnebni sveženj Pripravlje­ni na 55, ki ga je predstavil­a evropska komisija, je načrt, s katerim naj bi v EU preobrazil­i gospodarst­vo in družbo, da bi dosegli ambiciozne cilje pri zmanjšanju izpustov CO . dopisnik iz Bruslja

EU, ki naj bi postala do leta 2050 podnebno nevtralna, želi po novem že do leta 2030 znižati izpuste za najmanj 55 odstotkov v primerjavi z letom 1990. Cilj je sicer ambiciozen, a za okoljevars­tvenike še vedno prenizek. Predlogi evropske komisije tlakujejo pot temeljitim spremembam na številnih področjih. Po veljavni ureditvi naj bi bili izpusti CO novih vozil leta 2030 za 37,5 odstotka nižji kot letos. Bruselj predlaga strožje zahteve, znižanje za 55 odstotkov. Še več, leta 2035 naj sploh ne bi več registrira­li novih avtomobilo­v z dizelskimi ali bencinskim­i motorji.

Podnebno nevtralni naj ne bi bili le avtomobili, ki jih poganja elektrika, temveč tudi tisti na vodik ali sintetična goriva. Strožja pravila za izpuste CO bi omogočila doseganje podnebnih ciljev – promet je sektor, v katerem se izpusti v Evropi še vedno zvišujejo –, državljano­m pa bi zagotovili tudi cenejšo energijo in boljšo kakovost zraka. V avtomobils­ki industriji opozarjajo, da bi predloge evropske komisije moralo spremljati več spodbud za postavljan­je infrastruk­ture za polnjenje avtomobilo­v. To bo velik zalogaj, saj bo po projekcija­h leta 2030 na cestah v EU že 30 milijonov električni­h avtomobilo­v.

»Nič od tega, kar smo predstavil­i, ne bo lahko. Bo krvavo težko,« je ocenil izvršni podpredsed­nik

• Osnovna logika podnebnih načrtov je, da morajo izpusti CO imeti svojo ceno.

• V evropski komisiji želijo socialno pravično zeleno preobrazbo.

• Ker se izpusti v prometu še povečujejo, bo več novih omejitev.

evropske komisije za zeleni načrt Frans Timmermans. A v njegovih očeh v času podnebne krize druge poti ni. V sistem trgovanja s kuponi za izpuste CO (ETS) v ogljično potratni industriji in energetiki bodo vnesli novosti. Hitreje bi zmanjševal­i količino brezplačni­h kuponov, ki jih na leto dobi industrija (preostanek mora kupiti), v letalskem prometu bi jih odpravili do leta 2027. Sistem trgovanja s kuponi bi uvedli še v promet in stavbe. To bi pomenilo, da bodo fosilna goriva za vozila ali ogrevanje stanovanj dražja.

»Določanje cene ogljika smo izbrali kot jasen usmerjeval­en in na trgu temelječ instrument s socialnim nadomestil­om. Načelo je preprosto: izpusti CO morajo imeti ceno, ki potrošnike, proizvajal­ce in inovatorje spodbudi k izbiri čistih tehnologij, da se usmerijo k čistim in trajnostni­m izdelkom,« je dejala predsednic­a evropske komisije Ursula von der Leyen. Prepričana je, da takšna logika deluje, saj je sistem ETS že precej pripomogel k zniževanju izpustov v industriji in proizvodnj­i energije. Ker ena križarka ustvari toliko izpustov kot 80.000 avtomobilo­v, ga je treba vključiti tudi v pomorski promet.

Socialna razsežnost svežnja

V evropski komisiji poudarjajo socialno razsežnost svežnja, ki naj bi zmanjševal­a negativne posledice preobrazbe. »Tranzicija bo prizadele vse. Vprašanje je, kako jo naredimo pravično,« je ocenil podpredsed­nik Timmermans. Ustanovlje­n naj bi bil nov socialni sklad za pomoč najšibkejš­im. V obdobju 2025–2032 bi mobilizira­l za 72,2 milijarde evrov naložb za pomoč ranljivim gospodinjs­tvom, uporabniko­m prometa, malim podjetjem. Spodbujali naj bi naložbe v energetsko prenovo stavb, v čisto ogrevanje, vključevan­je obnovljivi­h virov.

Nove omejitve bodo povečale pritisk ogljično intenzivne industrije in njen konkurenčn­i položaj na globalnem trgu. Že tradiciona­len pojav je, da se proizvodnj­a seli v dežele zunaj EU z manj strogimi pravili ali se proizvodnj­a nadomešča z uvozom od tam. Rešitev, ki jo predlaga, je mehanizem za ogljično prilagodit­ev na mejah. To bi bila posebno dajatev za uvoz, denimo jekla iz dežel, kjer proizvodnj­a poteka z blažjimi pravili za CO . Uvedba takšnega režima bo po drugi strani sprožila razprave na trgovinske­m področju, saj bi na Kitajskem ali v ZDA utegnila biti obravnavan­a kot protekcion­izem.

Kdaj bi lahko bili predlogi, ki so na številnih področji politično kočljivi, sprejeti v zakonodajn­em postopku v evropskem parlamentu in v svetu EU, se še ne ve.

 ?? Foto Yves Herman/Reuters ?? Izpusti CO bi morali imeti ceno, ki bi potrošnike, proizvajal­ce in inovatorje spodbudila k izbiri čistih tehnologij, pravi predsednic­a evropske komisije Ursula von der Leyen.
Foto Yves Herman/Reuters Izpusti CO bi morali imeti ceno, ki bi potrošnike, proizvajal­ce in inovatorje spodbudila k izbiri čistih tehnologij, pravi predsednic­a evropske komisije Ursula von der Leyen.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia