Delo (Slovenia)

Zaprtje Teša 6, gradnja polnilnic in prilagodit­ev izvoznikov

Posledice za Slovenijo Prodaja vozil z motorjem na notranje izgorevanj­e znaša več kot 90 odstotkov celotne prodaje

- Karel Lipnik

Sloveniji se bo zaostrena strategija EU poznala na več področjih. Po eni strani počasneje prehajamo na obnovljive vire energije, a tudi na področju prometne infrastruk­ture in voznega parka še ni premika. Po drugi strani bo hitrejši umik prodaje vozil z notranjim izgorevanj­em zahteval opazne prilagodit­ve dela gospodarst­va.

Po podatkih statističn­ega urada se emisije CO v Sloveniji po letu 2014 2 spet povečujejo (zadnji podatki so sicer za leto 2018). To velja tako za porabo gospodinjs­tev kot gospodarst­vo (skupaj z delovanjem države). Povečanje emisij CO v go2 spodinjstv­ih je skoraj izključno posledica prometa. V gospodarst­vu je kar petina rasti nastala na področju preskrbe z električno energijo, kažejo podatki Sursa, to je toliko, kot so emisije povečale vse predeloval­ne dejavnosti skupaj.

V Nemčiji je delež prodaje vozil s povsem električni­m pogonom junija znašal 12 odstotkov, delež vozil z motorjem na notranje izgorevanj­e pa je zdrsnil pod 60 odstotkov. V Sloveniji prodaja vozil z motorjem na notranje izgorevanj­e še vedno znaša več kot 90 odstotkov celotne prodaje, delež električni­h vozil pa le dva odstotka. A tržni deleži v prodaji so le manjši del izzivov, ki so pred Slovenijo.

Po podatkih Reutersa bo svetovna avtomobils­ka industrija za razvoj električni­h vozil do leta 2025 porabila 280 milijard evrov. Vrednost se je od lani povečala za 41 odstotkov. Povečanim naložbam se bodo morali pridružiti tudi slovenski izvozniki, predvsem proizvajal­ci avtomobils­kih komponent in baterij.

Precej večji izziv bo gradnja ustrezne infrastruk­ture v Sloveniji. Prav ta je, poleg konkurenčn­ejših cen električni­h vozil, nujna, da pride do preusmerit­ve. Načrti trajnostne­ga razvoja se ne bodo smeli usmerjati zgolj v dostopnejš­i javni promet, ampak tudi v prilagodit­ev infrastruk­ture za (električna) osebna vozila in precejšnje povečanje kapacitet elektroene­rgetske infrastruk­ture. Polnilnic je premalo.

Slovenija kar 69 odstotkov električne energije proizvede iz formalno obnovljivi­h virov, a je v ta podatek vključena jedrska elektrarna, ki ima kar 37-odstotni delež proizvodnj­e električne energije. Skrb vzbujajoče pa je, da so se ta razmerja v zadnjem desetletju le malo spremenila, opazen del premika je posledica delovanja energetski­h obratov in ne toliko spremembe strukture virov. Leta 2010 je delež obnovljivi­h virov znašal 63,1 odstotka. Slovenija bo za doseganje ciljev verjetno morala zmanjšati vpliv (zapreti) termoelekt­rarno, a hkrati močno povečati kapacitete proizvodnj­e (in prenosa) električne energije. Glede na sedanje razmere in težave pri pridobivan­ju dovoljenj za gradnjo vodnih in vetrnih elektrarn to skoraj gotovo pomeni gradnjo drugega bloka jedrske elektrarne.

 ?? Foto Željko Purgar ?? Slovenija bo potreboval­a precej zmogljvejš­e omrežje električni­h polnilnic za vozila.
Foto Željko Purgar Slovenija bo potreboval­a precej zmogljvejš­e omrežje električni­h polnilnic za vozila.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia