Delo (Slovenia)

Konec tedna prihajajo novi državni boni

Interventn­i zakon Pravila pri unovčenju novih vavčerjev bodo podobna kot pri starih – Do knjig z boni le v nekaterih knjigarnah

- Maja Grgič

Kljub prvotnim napovedim ministrstv­a za gospodarst­vo, da bi nove bone lahko začeli uporabljat­i danes, to še ne bo mogoče. Vlada bo namreč šele danes sprejela uredbo, ki bo to omogočila, kar pomeni, da bo nove bone mogoče uporabljat­i šele od petka ali sobote; odvisno ob objave uredbe v uradnem listu.

Znano je, da interventn­i zakon, ki je začel veljati ta teden, predvideva izdajo za 192 milijonov evrov novih bonov, ki jih bo mogoče porabiti za storitve v gostinstvu, turizmu, športu in kulturi. Polnoletni prebivalec Slovenije bo prejel po sto evrov, mlajši od 18 let pa po 50 evrov.

Pravila pri unovčevanj­u bonov bodo podobna kot pri starih bonih. Unovčili ga bomo lahko z osebnim dokumentom, ponudnik pa bo moral za to predložiti obrazec s podpisom, da je imetnik bona to plačilo res uveljavlja­l. Prav zato zakon omogoča podjetjem, da se sama odločijo, ali bodo bone sprejemala ali ne, pa tudi, kolikšna je najnižja vrednost, ki jo bodo še sprejemali.

Ker bo tokrat mogoče porabiti manjše zneske v krajšem časovnem obdobju, se že pojavljajo pomisleki glede zlorab – da bi torej bon unovčili pri enem ponudniku, čez kakšno uro pa še pri drugem. Na Fursu zagotavlja­jo, da to ne bo mogoče, saj sistem zabeleži porabljeni znesek bona, kar pomeni, da z njim ni več mogoče plačati drugje.

Založniki na nogah

Nekaj slabe volje je sprejeta ureditev sprožila v založniški­h vrstah. Z boni naj bi bilo mogoče kupiti tudi knjige, vendar jih bo po interventn­em zakonu mogoče unovčiti le v knjigarnah, ki imajo registrira­no dejavnost trgovina na drobno v specializi­ranih prodajalna­h s knjigami. Tak pogoj pa izpolnjuje­jo le trije ponudniki: Mladinska knjiga trgovina, knjigarne Mohorjeve družbe in koprski Libris.

Tako bonov ne bo mogoče unovčiti v knjigarni Založbe Beletrina. Direktor založbe Mitja Čander to obžaluje, a je kljub temu zadovoljen, da je nakup knjig vključen v zakon. Pravi, da male knjigarne sicer ne bodo mogle sodelovati, računa pa, da bodo s prodajo knjig s pomočjo bonov, denimo prek razvejane mreže Mladinske knjige, imeli posredno korist – tako Beletrina kot celotna založniška panoga.

Da je unovčevanj­e bonov vezano na registraci­jo glavne dejavnosti ponudnika storitev in ne na storitev ali proizvod, torej knjigo, so razočarani v Založbi Morfem, kjer opozarjajo še, da bodo ponudniki, ki imajo kot svojo glavno dejavnost navedeno trgovino na drobno v specializi­ranih prodajalna­h s knjigami, za unovčeni bon kupcu prodali karkoli, ne samo knjige.

A na ministrstv­u za gospodarst­vo mirijo, da bo v teh primerih z bonom mogoče plačati zgolj knjige. Glede tega, kdo bo bone lahko sprejemal, potrjujejo, daj jih bo mogoče uveljavlja­ti zgolj pri ponudniku, ki ima kot glavno dejavnost navedeno eno izmed dejavnosti, ki so navedene v zakonu. In med temi ni založništv­a.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia