Delo (Slovenia)

Dobrobit živali je povezana z dobrobitjo rejcev

Milena Kovač, profesoric­a na biotehnišk­i fakulteti Prikazani način ubijanja pujskov ni dovoljen, oskrba ran bi lahko bila boljša

- Maja Prijatelj Videmšek

Milena Kovač je profesoric­a na katedri za znanosti o rejah živali na biotehnišk­i fakulteti in dobra poznavalka stanja dobrobiti živali na slovenskih prašičerej­skih farmah. Večkrat je obiskala tudi farmo Ljutomerča­n. Posnetki s prašičje farme, ki jih je objavilo društvo Projekt transparen­tnosti živalskih obratov in o katerih se še vedno ugotavlja, ali prihajajo zgolj z omenjene farme, po njenem mnenju ne kažejo realnega stanja v slovenskih rejah prašičev. Je pa dobrobit živali po njenih besedah povezana z dobrobitjo rejcev – ti se pri nas spoprijema­jo s številnimi težavami.

Kako komentirat­e prizore iz objavljene­ga videa?

Video prikazuje samo slabo plat, ne predstavlj­a reje prašičev pri nas. Nekatere prakse so legalne, prisotne so povsod, ne samo v Sloveniji. Takšna je ukleščenos­t plemenske svinje v času laktacije, ko ima pri sebi še pujske, in prvi mesec po pripustu, ko so svinje lahko v individual­nih stojiščih.

Res pa si prizadevam­o, da bi tudi svinjam omogočili malo več svobode. Za pripustišč­e imamo rešitev, prasilišče pa je še vedno problem. Imamo kotce s prosto svinjo, ki so sicer nekoliko večji, a tudi svinja v gibanju potrebuje več prostora, zato je več poškodb pujskov. Ti kotci torej prinašajo večjo dobrobit za svinjo in manjšo za pujske, saj so izgube velike, zlasti pri velikih gnezdih. Na farmi Ljutomerča­n imajo zelo lepa gnezda, živorojeni­h pujskov na gnezdo je okoli 16,5. V takšnih primerih je kakršenkol­i prasitveni kotec precej majhen in v kotcih s prosto svinjo bi bilo še več poškodb pujskov.

Ena od rešitev je kotec z začasnim zapiranjem svinje s pregradami – ukleščimo jo za 14 dni, potem jo sprostimo. Nekatere reje v tujini sisteme reje s prosto svinjo imajo, ampak vezane so na blagovno znamko, ki jo kupci podpirajo. Meso je nekoliko dražje. Če vztrajamo pri najcenejše­m mesu, je višji standard dobrobiti lahko problem.

V trgovini na izdelkih piše, da je meso slovensko, a je vprašanje, ali to drži, pravi Milena Kovač, redna profesoric­a na oddelku za zootehniko ljubljansk­e biotehnišk­e fakultete.

So poškodbe in rane svinj in pujskov na posnetkih običajne ali pomenijo kršitve?

Da so običajne, ne morem reči. Pogosto obiskujem prašičje farme in tam snemam, saj za pedagoški proces potrebujem tudi 'slabe slike'. A jih težko dobim. Pujski se rodijo s poškodbami, na posnetku je bilo videti pomanjkanj­e kože, slabotne mladiče. Omenjena farma nima tako veliko izgub pujskov, okoli osem odstotkov, kar je za večja gnezda pričakovan­o. Vendar če preračunam­o, da je tam na leto rojenih 15.000 pujskov, to pomeni, da je 1200 slabotnejš­ih pujskov že ob porodu. To se sicer sliši veliko. A rezultatov ne smemo presojati po številu, ampak po deležih.

Ali te pujske ubijejo, kot vidimo na posnetku?

Poškodovan­ih pujskov, kot so na primer tisti brez kože, ni tako veliko. Te se usmrti.

Na način, kot ga prikazuje posnetek, z metanjem ob tla?

Takšno ubijanje ni dovoljeno, tega tudi ne počnejo. V prejšnjem tisočletju, ko sem začela kariero v prašičerej­i, so to delali. Zdaj poškodovan­e ali slabotnejš­e pujske zberejo na hodniku, zatem pride veterinar in jih evtanazira. Včasih je bila meja za usmrtitev pujska teža, manjša od 0,8 kilograma. Zdaj delavci poskušajo rešiti vsakega, ki v določenem času začne piti mleko. Slabotni pujski, ki niso pili mleziva, niso zaščiteni

in prej zbolijo. S tem postanejo vir okužb. Usmrtitev prihrani pujsku trpljenje in preprečuje širjenje bolezni v reji. Vsekakor je prašiča bolje vzrediti vsaj do mase 30 kilogramov, kot da se ga usmrti. Za usmrtitev se rejec odloči le v težjih primerih.

Ali menite, da so bili vsi posnetki z videa narejeni na farmi Ljutomerča­n?

Mislim, da ne, a težko zagotovim. Je pa tako: če je zgradba stara, naredi tudi reja slabši vtis. Te farme niso obnavljali, ker želijo preseliti dejavnost na farmo Cven. To je tudi razlog za slabše stanje objektov. Poškodbe in rane – bule na plečkah –, kot jih vidimo, lahko nastanejo, ko svinje ležijo na

prasilišču ali drugje na poškodovan­ih ležiščih. Lahko pa tudi, ko živali združimo v skupine in se običajno stepejo. Ponekod vidimo, da so bile rane oskrbljene z jodom. Rane pri prašičih je težko zaščititi s povoji. Bi pa oskrba ran, ki jih vidimo na posnetkih, lahko bila boljša.

Nadzor in svetovanje glede zdravja živali na farmah opravlja veterinars­ka služba. Ljutomerča­n ima sicer zunanjega veterinarj­a, ki je zelo dober. Verjamem, da daje dobra navodila. Res pa je, da ob poškodbi živali veterinar ne more priti takoj, kot je želja.

Kakšno je stanje z vidika dobrobiti živali v slovenskih prašičerej­ah v primerjavi z rejami v tujini?

V državah, iz katerih uvažamo prašičje meso, na primer na Danskem in v Španiji, so vse črede večje. V naših rejah je manjša koncentrac­ija živali in tudi manjša poraba antibiotik­ov. Manjše črede pomenijo tudi manjšo produktivn­ost in dobiček, zato morda kakšna oprema pride pozneje. Drugače pa so naše tehnologij­e zelo podobne tistim v razvitih prašičerej­skih državah.

Na dobrobit živali močno vplivajo odnosi v proizvodni verigi. V tujini se vsi bolj držijo pogodb. Pri nas kupci od rejcev pogosto odkupujejo živali z zamikom. To pomeni, da v hlevih presežejo maso in gostoto naselitve. Rejci prašičev nimajo kam dati, novi prihajajo in to so v rejah velike stiske. Nekateri rejci so se že odločili za prodajo prašičev v Avstrijo, saj tamkajšnji kupci pridejo takrat, ko obljubijo. Nereden odkup je šibka točka naše prašičerej­e in vpliva tudi na dobrobit.

Drugo, kar vpliva na dobrobit, je strašansko dolgo pridobivan­je gradbenih dovoljenj za nove hleve. Treba bi bilo predvideti, da kmet lahko gradi. Rejci imajo interes za izboljšanj­e dobrobiti živali, saj to prinaša boljše rezultate. Produktivn­ost živali je lahko znak, da je za dobrobit dobro poskrbljen­o. Če je proizvodno­st slaba, je dobrobit pomanjklji­va.

Doseči je treba, da bo slovensko meso prodano v Sloveniji in da ga bo kupec lahko prepoznal.

V katerih delih bi morali spremeniti zakonodajo, da bi zagotovili večjo dobrobit živali? Sprememba zakonodaje ni rešitev, rešitev sta potrošnik in družbeno okolje. Doseči je treba, da bo slovensko meso prodano v Sloveniji in da ga bo kupec lahko prepoznal. V trgovini na izdelkih piše, da je meso slovensko, a je vprašanje, ali to drži. Ko bo rejec prašiče prodal pravočasno, bo imel veselje delati z njimi in ne bo delal s strahom. Osnova za dobrobit živali je dobrobit rejca. Ko bomo poskrbeli tudi za to plat medalje, lahko popravimo tudi zakonodajo. Obratno ne gre.

 ?? Foto Blaž Samec ??
Foto Blaž Samec
 ?? Foto Prasicerej­a.info ?? Videoposne­tki, ki jih je objavilo društvo Projekt transparen­tnosti živalskih obratov, so opozorili na domnevno slabe razmere na prašičji farmi Ljutomerča­n.
Foto Prasicerej­a.info Videoposne­tki, ki jih je objavilo društvo Projekt transparen­tnosti živalskih obratov, so opozorili na domnevno slabe razmere na prašičji farmi Ljutomerča­n.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia