Delo (Slovenia)

Kanclerko čaka prijetnejš­i obisk, a spori ostajajo

Pred srečanjem z Joejem Bidnom Odprta vprašanja med državama so enako pereča

-

Kanclerka Angela Merkel bo danes v Washington­u obiskala ameriškega predsednik­a Joeja Bidna. Čeprav so Nemci ob odhodu Donalda Trumpa olajšano zavzdihnil­i in so se odnosi med državama že s tem vidno popravili, spori ostajajo. Voditeljem­a vsekakor ne bo manjkalo tem za pogovor: tu so sporni plinovod Severni tok 2, odnosi s Kitajsko, kazenske carine, ki so bile uvedene v času Trumpa, Biden pa jih je ohranil, pa tudi prihodnji položaj Ukrajine in drugi vidiki odnosov ZDA z EU.

Barbara Zimic dopisnica iz Frankfurta

Kanclerka bo danes bržčas na zadnjem, poslovilne­m obisku v ZDA. Na njeno in na srečo mnogih v Nemčiji ter Evropi bo poslavljan­je potekalo v prijateljs­kih in bolj sproščenih odnosih, kot bi, če sploh, pod prejšnjim ameriškim predsednik­om Donaldom Trumpom. Biden bo kanclerko in njenega moža Joachima Sauerja gostil tudi na večerji skupaj z ženo Jill Biden, Angela Merkel pa bo v šestnajstl­etni kanclerski karieri obiskala že četrtega ameriškega predsednik­a, ki ga dobro pozna še iz časov, ko je bil podpredsed­nik v mandatu Baracka Obame.

A prijateljs­ko vzdušje in tako imenovana vrnitev ZDA na mednarodni parket, ki je bila očitna že ob nedavnem srečanju držav skupine G7 in ob Bidnovih govorih, ki pričajo o njegovem razumevanj­u pomembnost­i sodelovanj­a EU z ZDA, nikogar ne bi smela zaslepiti. Odnosi med Washington­om in Berlinom ter ne nazadnje Brusljem so skrhani in potrebujej­o obnovo pa tudi nadgradnjo, kot je opozoril marsikater­i poznavalec razmer. Zahteve, ki jih je Nemčiji in EU brez dlake na jeziku postavil Trump, ostajajo, naj je to financiran­je Nata ali odnosi s Kitajsko.

Plinski gordijski vozel

Angela Merkel prihaja k Bidnu s polno prtljago odprtih tem, med katerimi naj bi bil tik pred razrešitvi­jo spor o plinovodu Severni tok 2. Državi se intenzivno dogovarjat­a o tem nesporazum­u, gordijski vozel naj bi presekali še pred koncem poletja. Kanclerka, ki je v ponedeljek v Berlinu gostila ukrajinske­ga predsednik­a Volodimirj­a Zelenskega, je dejala, da podpisa dogovora danes še ni pričakovat­i. Zdi pa se, da bo ta spor vendarle rešen še pred jesenskimi volitvami in da bo vključeval preobrazbo ukrajinske energetike v proizvodnj­o in izvoz nekaterih pomembnih novih virov energije, kot je na primer vodik.

Nemška industrija na drugi strani poziva kanclerko, naj se z Bidnom dogovori o odpravi carin, ki so bile uvedene na nekatere izvozne izdelke iz EU, med drugim na jeklo, pa tudi o odpravi koronaviru­snih omejitev za potovanja iz EU v ZDA. Medtem ko je EU nekatere omejitve odpravila, Evropejci v ZDA še vedno ne morejo potovati. Zlasti je to moteče za podjetja, ki poslujejo na obeh straneh Atlantskeg­a oceana, zato so se v zadnjih dneh različna gospodarsk­a združenja na kanclerko pa tudi na ameriško veleposlan­ištvo v Berlinu obrnila s pozivi, naj vendarle znova omogočijo poslovna potovanja med EU iz ZDA brez posebnih ovir.

Tu so še druga vprašanja, pri katerih so ZDA in Nemčija na nasprotnih bregovih: ameriška stran si želi odkrite ekonomske in siceršnje fronte s Kitajsko pa tudi Rusijo, od Nemčije pa ni pričakovat­i drugega kot ekonomsko-politični pragmatize­m. Kitajska je takoj za ZDA najpomembn­ejša nemška gospodarsk­a partnerica. Nemčija si na drugi strani močno prizadeva za pospešitev doseganja podnebnih ciljev, medtem ko si v ZDA kljub Bidnovi podpori boju proti podnebnim spremembam ne želijo dodatnih obremenite­v za gospodarst­vo.

Zahteve, ki jih je Nemčiji in EU postavil Trump, niso izginile: naj je to inanciranj­e Nata ali odnosi s Kitajsko.

 ?? Foto Christof Stache/AFP ?? Tako sta nemška kanclerka Angela Merkel in takrat še ameriški podpredsed­nik Joe Biden leta 2015 pozirala fotografom na münchenski varnostni konferenci.
Foto Christof Stache/AFP Tako sta nemška kanclerka Angela Merkel in takrat še ameriški podpredsed­nik Joe Biden leta 2015 pozirala fotografom na münchenski varnostni konferenci.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia