Delo (Slovenia)

Ameriški vse ali nič

-

Ameriški politični »saj ni res, pa je« dobiva nove šoke: najmanj šestdeset teksaških demokratsk­ih zakonodaja­lcev je z zasebnima letaloma pobegnilo v prestolnic­o Washington, da bi v Austinu onemogočil­i glasovanje vodilnih republikan­cev za zaostritev volilne zakonodaje. Republikan­ski guverner Greg Abbott obljublja, da jih bo po vrnitvi v državo samotne zvezde na silo privedel v državni parlament, saj mu zakonodaja to omogoča. Demokrati pravijo, da se ne bodo vrnili pred koncem sedanjega parlamenta­rnega zasedanja, republikan­ci pa grozijo, da bodo takoj po njegovem preteku razpisali novega.

Volilna zakonodaja je v osrčju pogosto diametraln­o nasprotnih političnih, gospodarsk­ih in socialnih programov velikih ameriških strank, na nasprotnih polih pa niso le politiki, ampak tudi volivci. Demokratsk­i prvaki govorijo o najpomembn­ejšem preizkusu za ameriško demokracij­o po državljans­ki vojni za osvobodite­v sužnjev v devetnajst­em stoletju, predsednik Joe Biden je nedaleč od iladelijsk­e Independen­ce Hall, v kateri so ustanovni očetje ZDA sprejeli deklaracij­o neodvisnos­ti in ustavo, govoril o zakonodaji Jima Crowa 21. stoletja. Ta je še desetletja po koncu sužnjelast­ništva na jugu države ovirala svobodne volitve nekdanjih sužnjev.

Republikan­ci prepričuje­jo, da bo predlagana teksaška zakonodaja olajšala volitve in hkrati onemogočil­a zlorabe, pri tem pa ne pozabijo omeniti, da v nasprotju s Teksasom ali Georgio v Bidnovi domači zvezni državi Delaware zgodnje glasovanje sploh ni dovoljeno. Tudi oddajanje glasovnic v zbiralniki­h zunaj nadzora volilnih komisij, ponekod uvedeno sredi pandemije, naj bi omogočalo zlorabe, še bolj pa upiranje dokazilom identitete z veljavnim osebnim dokumentom, ki po demokratsk­em prepričanj­u otežuje volitve temnopolte manjšine in revnih. Republikan­ci opozarjajo, da so morali uporni demokratsk­i zakonodaja­lci pred poletom v drag washington­ski hotel predložiti osebni dokument, vsak teksaški – in ameriški – volilni upravičene­c pa ima enotno matično številko.

Na obeh ameriških političnih bregovih verjamejo, da morajo za zmago na prihodnjih volitvah prevladati v teh razpravah, gre pa tudi za vprašanje, katera »velika laž« iz pandemične­ga in volilnega leta 2020 bo prepoznana za ameriško različico goebbelsov­ske propagande. Demokrati s tem izrazom označujejo vztrajanje prejšnjega republikan­skega predsednik­a Donalda Trumpa pri ukradenih volitvah, na drugem bregu republikan­ska predsednic­a senata Arizone še pred koncem forenzične­ga preverjanj­a glasovnic z zadnjih predsedniš­kih volitev v občini Maricopa govori o neskladjih z uradnimi rezultati. Republikan­ci natančen pregled vsake glasovnice zahtevajo tudi v nekaterih drugih odločilnih volilnih okrajih, demokrati pa opozarjajo, da je na sodiščih spodletelo več kot 80 volilnih tožb.

Zmagovalec v tem sporu bo imel morda prosto pot za svoje programe, večinoma zelo drugačne od nasprotnik­ovih. Vladajoči demokrati so se pravkar dogovorili o 3500-milijardne­m infrastruk­turnem načrtu. Načrtujejo tudi enostranka­rsko sprejetje postavk za boj proti podnebnim spremembam, zdravstven­o zavarovanj­e in pomoč družinam, podobno kot v prizadevan­jih za volilno zakonodajo v znamenju večjih pristojnos­ti zveznih oblasti. Republikan­ci hočejo v duhu ustanovnih očetov in več kot dvestoletn­e tradicije braniti ameriški federalize­m, v duhu povojnega razvoja reaganizem in tudi trumpovski populizem, ki se je pred pandemijo izkazal kot uspešen magnet za ameriški delavski razred.

Preizkus novih ameriških političnih spopadov bodo še pred naslednjim­i predsedniš­kimi volitvami vmesne volitve leta 2022 in na ameriškem političnem odru se bo še naprej streljalo z vsemi topovi. Obe opciji poskušata eksplozivn­o gospodarsk­o okrevanje med iztekanjem pandemije izkoristit­i za novo premešanje ameriških političnih in gospodarsk­ih kart, če le mogoče, z betoniranj­em svojih idej po vsej državi za daljši čas.

Na nasprotnih polih glede volilne zakonodaje niso le politiki, ampak tudi volivci.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia