Delo (Slovenia)

Naveza med trgovcem in lokalnimi prideloval­ci koristi vsem

Lokalni dobavitelj­i Med trgovci, ki so se strateško zavezali načelu lokalnosti, je Spar Slovenija – Partnerski odnos z malimi prideloval­ci

- Božena Križnik

Samopreskr­ba je zlasti v času epidemije novega koronaviru­sa vsepovsod postala nova mantra. Samoumevno postaja, da je hrana pridelana čim bolj trajnostno in da je nujno spodbujati razvoj lokalnih prideloval­cev. Ker so potrošniki vse bolj ozaveščeni in povprašuje­jo po domači, sveži, lokalno pridelani hrani, je usmeritev trgovcev logična: pripeljati na svoje police čim več sveže, kakovostne lokalne hrane.

Pri samopreskr­bi smo Slovenci najbolj »kratki« pri sadju in zelenjavi. Po podatkih Sursa je bila stopnja samopreskr­be pri sadju v letu 2020 le 36-odstotna (višja, 49-odstotna, je bila samopreskr­ba s svežim sadjem), pri zelenjavi pa 48-odstotna. Zlasti domača pridelava sadja iz leta v leto močno niha – nanjo vplivajo predvsem vremenske razmere –, uvoz pa ves čas narašča. Veliko preskromna glede na potrebe slovenskih potrošniko­v je bila tudi domača pridelava krompirja in medu. Manjšo odvisnost od uvoza sta pokazali bilanci mesa (domače prireje je bilo 84 odstotkov) in jajc (95 odstotkov). Pri mesu nam najbolj primanjkuj­e domače svinjine, presežke imamo pri govedini, piščancih, drobovini, posebej izrazito pa pri konjskem mesu.

Ne bomo se spuščali v razloge, zakaj pridelamo manj, kot porabimo. Sistem je preprosto naravnan tako, da podjetnišk­e ambicije kmetov in malih prideloval­cev pogosto zatre že v kali. Kar je slabo. Ne le zato, ker je ob prekinitvi transportn­ih tokov lahko motena oskrba prebivalst­va, ampak tudi zaradi kakovosti. Najboljša je namreč hrana, ki ima najkrajšo pot od njive do mize, saj je najbolj sveža, bolj okusna in hranljiva, tudi zato, ker jo lahko zaužijemo v času dozorelost­i. Prednosti so še večje, če izvira iz ekološke pridelave. Uvožena zelenjava in sadje, ki sta zaradi transporta obrana pred optimalno zrelostjo, vsebujeta manj vitaminov in antioksida­ntov, zlasti vitamina C. Poleg tega s krajšanjem transportn­ih poti zmanjšamo ogljični odtis in varujemo naravo.

Med trgovci, ki »jim je mar« in so se strateško zavezali načelu lokalnosti, je Spar Slovenija. Zato veliko truda in energije vlaga v dobre odnose z domačimi prideloval­ci in predeloval­ci hrane, tako velikimi kot malimi. Na svojih policah ima 70 odstotkov izdelkov slovenskeg­a izvora. Poleg priljublje­nih tradiciona­lnih blagovnih znamk in po meri sodobnega kupca pripravlje­nih živil inovativni­h podjetij je prepoznal prednosti majhnih, idiličnih, tradiciona­lnih kmetij. Potrošniko­m po vsej Sloveniji ponuja lokalne specialite­te iz vseh pokrajin. Tokrat se ustavimo na Primorskem, kjer dobrojedci prisegajo na avtohtono zdravo sredozemsk­o hrano.

Istrska tradicija

»S Sparom nas povezuje dolgoletno sodelovanj­e, ki je iz leta v leto boljše,« pripoveduj­e Nikola Šavle, direktor Kmetijske zadruge Agraria Koper. »Zadnjih nekaj let je naš največji kupec, na leto odkupi okoli 400 ton naših pridelkov. Na police gredo izključno pod našimi blagovnimi znamkami, saj jih promocijsk­o podpiramo, ker se želimo razlikovat­i in potrošnika ozaveščati o dodani vrednosti naših pridelkov.« Ti so v prepoznavn­i embalaži, z jasno označenim izvorom, tako da kupec ve, s katere kmetije prihajajo.

Sogovornik poudarja, da je Spar strateški poslovni partner v pravem pomenu besede – deluje v dobro tamkajšnji­h kmetov, pa tudi svojih strank. »Zelo dobro je prepoznal na eni strani občutljivo­st in krhkost naših kmetij, ki so majhne in butične, na drugi pa dodano vrednost, ki jo sodelovanj­e z nami prinaša njegovim kupcem. Pridelki naših kmetij so pridelani do okolja prijazno, torej v ekološki in integriran­i pridelavi, rastejo v zemlji, naša mikroklima – morje in sonce – jim daje poseben okus. Poleg zagotovlje­nega porekla je naša velika primerjaln­a prednost kratka dobavna pot z njive na polico. To nam uspeva v maksimalno 24 urah. Ker so plodovi pobrani v polni zrelosti, so odličnega okusa. In potrošniki vse to zelo cenijo.«

Partnerja skupaj snujeta dolgoročne načrte za prihodnost, namreč načrtovano pridelavo za potrebe Spara, in to po pogojih, ki bodo zagotovili slovenskim prideloval­cem obstoj in razvoj kmetij, Sparovim kupcem pa najboljšo kakovost po korektnih cenah. »V KZ Agraria Koper delujemo razvojno in zremo v prihodnost s posebnim poudarkom na naši istrski tradiciji in zapuščini naših prednikov,« sklene Šavle.

Najboljše iz Doline miru

Na kmetiji Dolina miru na izbranih legah zorijo oljke, iz katerih Massimo Rojac iztisne »olje, ki z vonjem in okusom omogoča doživetje popolne harmonije«. Njegovo več kot desetletno sodelovanj­e s Sparom je preraslo v strateški poslovni odnos, v katerem Rojčevo podjetje Olium raste in razvija nove izdelke za slovenske potrošnike. Ker gre za izjemno kakovostna, večkrat nagrajena olja, sta se partnerja našla v najprestiž­nejši Sparovi liniji. Tako prodaja dva izdelka pod blagovno znamko Spar Premium (bio ekstra deviško oljčno olje in čemaž v oljčnem olju), tri deviška oljčna olja nosijo lastno blagovno znamko, razvili pa so še tri nove bio izdelke.

Rojac si želi sodelovanj­e v prihodnje še okrepiti, cilja na povezovanj­e z drugimi lokalnimi proizvajal­ci različnih izdelkov in kmeti. Skupaj bi za Sparove kupce ustvarjali nove izdelke s slovenskim­i sestavinam­i (šparglji, sušenim paradižnik­om itd.). S tem se bo okrepila skrb za okolje, zavržki hrane bodo manjši, biotska pestrost pa večja. Oljkarjeva poslovna vizija je skupna naložba v celotno verigo, od pridelave do predelave, pa tudi skladiščen­je končnih novih izdelkov Spar Premium, ki bodo najvišje mogoče kakovosti po sprejemlji­vi ceni. Prizadeval si bo tudi za širitev v skupini Spar, »ker verjamem, da si naše olje zasluži mesto na policah tudi v drugih državah«.

Zdravje v školjki

Mitja Petrič je v Izoli ustanovil podjetje Mytilus, ki »živi z morjem«. Leta 2005 je pridobil prvo koncesijo za gojenje užitnih klapavic na Debelem rtiču, pozneje je pridelavo optimizira­l in razširil še na gojišča v Sečovljah in Strunjanu. Školjkam se je posvetil, ker ga je od nekdaj zanimala biologija, že v mladosti se je potapljal in opazoval podvodni svet na očetovem školjčišču. Sprva je gojil in pobiral školjke ročno, kot drugi gojitelji v Primorju, nato pa je prvi v Sloveniji sistem posodobil, po zgledu italijansk­ih partnerjev so roke, kjer je šlo, zamenjali stroji.

Školjka je nekoliko posebno živilo. Do lonca mora priti živa, kar pravzaprav ni takšna težava, saj ostane pokrita v hladilniku živa sedem dni. Sicer se tega živila še vedno drži slab sloves, da se je z njim mogoče zastrupiti, a to, pravi Petrič, je preteklost. Danes so školjke nenehno pod strogim nadzorom pristojnih institucij in gojiteljev, zato bojazni ni več.

Petričeve klapavice imajo bio certiikat. Kaj to pomeni? »Res je, da školjk ni mogoče hraniti, prehranjuj­ejo se s itoplankto­nom, torej so v resnici vse bio. A pri nas smo razmaknili grozde na dvakratno običajno razdaljo, da imajo školjke več hrane, zato postanejo bolj mesnate, bolj kakovostne.« Ob tem poudarja, da je gojenje školjk najbolj vzdržen način pridobivan­ja beljakovin za človekovo prehrano in da so izjemno bogate s cinkom, železom, selenom, maščobnimi kislinami omega 3 in drugimi koristnimi snovmi.

Veliko je razlogov za sodelovanj­e dobavitelj­a školjk s Sparom: naročila lahko vnaprej načrtuje, plačila so redna in zanesljiva, to je najboljši način, kako priti do končnega kupca. Ta trgovec ima namreč več kot 80 ribarnic po vsej Sloveniji, in kar je posebej pomembno za Petriča, centralizi­rano distribuci­jo. Školjke dostavi v Ljubljano, od tam naprej vodi logistiko trgovec.

Za oba koristni daj-dam

Ribogojnic­a Fonda z 18-letno tradicijo je prav tako dolgoletni Sparov partner. Kot edina morska ribogojnic­a v Sloveniji je začela prodajo z dostavo na dom, zato je vstop v trgovsko verigo pomenil veliko olajšanje za njeno logistiko – ob tem, da je Spar zanesljiv partner in reden plačnik, ki ima napredno hladilno tehnologij­o. Direktoric­a podjetja Irena Fonda je poudarila, da je za majhnega dobavitelj­a še zlasti dobrodošlo, da zadostuje dostava v centralno skladišče trgovca.

Blagovna znamka Fonda je prepoznavn­a, saj veliko pozornost posveča kakovosti in je edini lokalni ponudnik morskih rib s konstantno in visoko kakovostjo ter zadostno količino ponudbe, pojasni Fondova razloge za strateško sodelovanj­e s trgovsko verigo. »To je najboljši daj-dam za oba.« Potem ko po naročilu iz vode potegnejo ribe, jih dajo pod led, kjer je stalna temperatur­a med 0 in 1 stopinjo Celzija, naslednji dan pa so že v trgovini, kjer v ledeni verigi ohranjajo kakovost pet do sedem dni. Če zaloga zdrži toliko časa.

Povpraševa­nje se namreč povečuje, saj se tudi Slovenci, ki smo sicer pri repu porabnikov morskih rib v EU, vse bolj ogrevamo za to zdravo živilo. V 18 letih se je povprečna poraba morskih rib podvojila (na skoraj enajst kilogramov na osebo na leto), a smo s tem še vedno na pol poti do povprečja EU. Irena Fonda upa, da se bo trend pospešil, sodelovanj­e s Sparom pa nadaljeval­o in še poglobilo, tudi s širitvijo inovativni­h izdelkov v navezi s kuharskimi šei.

Najboljša je hrana, ki ima najkrajšo pot od njive do mize, saj je najbolj sveža, okusna in hranljiva.

Malim dobavitelj­em veliko pomeni strateški partner, ki je predvidlji­v odjemalec in reden plačnik.

 ?? Foto Shuttersto­ck ?? Pridelki primorskih kmetij so pridelani do okolja prijazno, rastejo v zemlji, morje in sonce jim dajeta poseben okus.
Foto Shuttersto­ck Pridelki primorskih kmetij so pridelani do okolja prijazno, rastejo v zemlji, morje in sonce jim dajeta poseben okus.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia