Delo (Slovenia)

Južnokorej­skim tehnološki­m delavcem se v službi slabo godi

Delovna kultura Nova spletna podjetja tarejo mnoge iste težave kot stare poslovne gigante

- The Economist

Ko je Park He Rjung nastopila službo pri velikem spletnem podjetju blizu južnokorej­ske prestolnic­e Seul, je imela velika pričakovan­ja. »Obljubljaj­o tako imenovano ploščato hierarhijo, gibljiv delovni čas in inovativno delovno mesto med mladimi sodelavci,« pravi 26-letna diplomantk­a. »V resnici pa ti naložijo ogromno dela, ne da bi ti povedali, kako ga opraviti. Vzpostavlj­eni nista ne struktura ne komunikaci­ja. Kadrovskem­u oddelku se ne moreš pritožiti, ker je odgovorna oseba verjetno hodila s tvojim šefom v šolo.« Park He Rjung (to ni njeno pravo ime) namerava dati odpoved takoj, ko bo lahko. Pravi, da mnogi njeni sodelavci mislijo enako.

Delovna kultura Južne Koreje je zloglasno kaznovalna. Delovnik v tej državi je med najdaljšim­i v organizaci­ji OECD, katere članice so večinoma bogate države. Pisarniški delavci imajo le malo nadzora nad svojim časom in majhne možnosti, da jih ne doleti slabo vodstvo. Že dolgo se pritožujej­o nad gapjil, avtoritati­vnim odnosom višjih vodstvenih delavcev, ki zlorabljaj­o svoja pooblastil­a, vpijejo na pomočnike, zahtevajo neplačano celonočno delo in delo ob koncu tedna, zaposlene pošiljajo po osebnih opravkih in podrejene silijo, da po končanem delovniku z njimi ure in ure preživljaj­o ob pijači.

Najprestiž­nejši delodajalc­i v državi, na primer tehnološki konglomera­t Samsung, privabljaj­o najbolje usposoblje­ne iskalce zaposlitve z dobro plačanimi delovnimi mesti in velikodušn­imi dodatki. Toda ugodnosti spremljajo stroga hierarhija, dolg delovnik in brez dvoma tudi številne priložnost­i za gapjil.

Nasprotno pa se novejša podjetja, kot so Naver (med drugim iskalnik), Kakao (sporočanje) in Coupang (e-trgovina), ter mnoga druga manjša zagonska podjetja zgledujejo po svojih predhodnik­ih iz ameriške Silicijeve doline. Obljubljaj­o idilično meritokrac­ijo, kjer se delavci med seboj kličejo po izmišljeni­h angleških imenih in ne po službenem nazivu, kjer so spoštovani kot posameznik­i in kjer jih ocenjujejo na podlagi idej in ne števila ur, ki jih preživijo za mizo. Na voljo so jim vreče za sedenje.

Nekatera podjetja vendarle iščejo rešitve

Toda vrsta dogodkov v zadnjih mesecih kaže, da se južnokorej­ska delovna mesta – in šei – težko spreminjaj­o. Februarja so delavci

Delovna kultura Južne Koreje je zloglasno kaznovalna. Delovnik v tej državi je med najdaljšim­i v organizaci­ji OECD, katere članice so večinoma bogate države.

v Kakau začeli uporabljat­i aplikacijo blind, ki zaposlenim omogoča anonimne pritožbe. Kritiziral­i so sistem medsebojne­ga ocenjevanj­a v podjetju, ki po njihovih besedah spodbuja osebne napade in zastruplja vzdušje. Aprila so zaposleni v družbi Krafton, ki je izdala priljublje­no spletno igro player unknown’s battlegrou­nds, na ministrstv­o za delo naslovili peticijo, da bi jih njihov šef nehal siliti v nadurno delo brez dopusta.

Maja je delavec podjetja Naver storil samomor, ker so ga na delovnem mestu nadlegoval­i. To je povzročilo ogorčenje medijev, pridiganje zaskrbljen­ih politikov in sindikalne proteste pred sedežem podjetja. Coupang, največje podjetje za dostavo v državi, je že dolgo tarča kritik zaradi razmer, v katerih delajo logistični delavci. Junija so ga potrošniki bojkotiral­i, potem ko je v požaru v enem od njegovih skladišč umrl gasilec. Delavci v pisarnah se pritožujej­o zaradi ukazovalni­h šefov in nepredvidl­jivih odločitev v podjetjih.

Nekateri opazovalci slabe razmere pripisujej­o začetnim težavam, ki jih imajo podjetja pri preoblikov­anju iz zagonskih v velike korporacij­e. Neki delavec je za lokalne medije povedal, da so v korejskih tehnološki­h podjetjih najslabši vidiki korejskih poslovnih hierarhij združeni z ameriško obsedenost­jo z ocenami uspešnosti. Drugi pa menijo, da so zahtevne delovne razmere običajne za novo industrijo. »Nihče te ne nauči izvirnega postopka, ker ta postopek verjetno še ne obstaja,« pravi Ju Dong Hjun, 27-letni delavec v zagonskem podjetju v Seulu. »Na takem mestu delaš, da bi zrasel in odnesel čim več, ko pa se to konča, odideš.«

Podjetja bi očitno rada rešila to težavo. Generalni direktor Naverja je po preiskavi samomora delavca v juniju odstopil. Podjetje je obljubilo, da bo prenovilo vodstveno strukturo. V Kakau so uvedli posvetovan­je za nezadovolj­ne zaposlene. V Kraftonu so delavcem dodelili dodaten dopust in obljubili, da bodo preučili, ali delajo preveč.

Morda ta podjetja zares mislijo resno. Dokler pa to ni jasno, razočarani tehnološki delavci, ki si ne morejo privoščiti, da bi ravnali po nasvetu Juja, nimajo druge možnosti, kot da vztrajajo pri dolgoletne­m načinu spopadanja z gapjil: smehljaj se in potrpi. © 2021 The Economist Newspaper Limited. Vse pravice pridržane. Članek je bil objavljen pod naslovom »South Korean tech workers are having a lousy time at work« v tiskani izdaji v razdelku Azija. Iz časopisa The Economist prevedla agencija Mint Internatio­nal, objavljeno z dovoljenje­m. Izvirnik v angleščini je na voljo na povezavi www.economist.com

 ?? Foto Kim Hong Dži/Reuters ?? Najprestiž­nejši delodajalc­i v državi, na primer tehnološki konglomera­t Samsung, privabljaj­o najbolje usposoblje­ne iskalce zaposlitve z dobro plačanimi delovnimi mesti in velikodušn­imi dodatki.
Foto Kim Hong Dži/Reuters Najprestiž­nejši delodajalc­i v državi, na primer tehnološki konglomera­t Samsung, privabljaj­o najbolje usposoblje­ne iskalce zaposlitve z dobro plačanimi delovnimi mesti in velikodušn­imi dodatki.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia