Delo (Slovenia)

Vsi v vesolje! Ali vsaj do roba

Astroturiz­em Je res lahko vsak bogataš tudi astronavt in zakaj ta naziv izgublja sijaj

- Saša Senica S. S.

Pred dnevi smo videli pravi komercialn­i šov osvajanja vesolja, v torek nas čaka še eden. Kot prvi od milijarder­jev si je otroške sanje uresničil Richard Branson. Z lastnim bogastvom je ustanovil vesoljsko podjetje, sestavil vesoljsko plovilo in poletel do roba vesolja. Dosežek je proslavil v velikem slogu s hollywoods­ko zabavo. »To sem si želel od malega, a odkrito povedano te nič ne more pripraviti na pogled na Zemljo iz vesolja,« je bil navdušen.

Po povratku na trdna tla je znova poudaril, da se začenja nova era poletov v vesolje in da želi, če ne že tej, pa prihodnjim generacija­m narediti vesolje dostopno in dosegljivo vsem. Za zdaj bo vesoljski turizem še nekaj časa rezerviran za tiste z globokimi žepi (in tistih nekaj srečnežev, ki si bodo vozovnico priigrali v različnih akcijah), kar pa kljub temu pomeni, da si bo lahko astronavts­ki naziv pripelo več ljudi kot doslej. Do zdaj so bili vsi potniki v vesolje, razen nekaj posameznik­ov, izurjeni astronavti različnih vesoljskih agencij, po novem bodo to tudi zasebniki.

Trije pionirji

Pri vsem tem pa je ključna varnost. Ne gre dvomiti o tehnološki inovativno­sti, ki so jo morali Virginovi inženirji pokazati, da so zasnovali varno vesoljsko letalo, a s pojasnili o tehnologij­i so bili pri Virginu precej skopi, bolje jim je šlo od rok tisto, za kar so pravzaprav ustanovlje­ni – da prodajo vrhunsko dogodivšči­no in z njo ustvarjajo dobiček. Virgin Galactic je izključno turistično podjetje, so pa na krovu njegovih letal že izvajali Nasine znanstvene poskuse. Branson ima namreč v lasti tudi podjetje Virgin Orbit, pri katerem opravljajo izstrelitv­e majhnih satelitov.

Tudi Blue Origin, podjetje, s katerim si otroške sanje uresničuje najbogatej­ši človek na svetu Jeff Bezos, lahko za zdaj pokaže le delujočo podorbital­no raketo, namenjeno turizmu. A Bezos ima bolj velikopote­zne vesoljske načrte, saj gradi težkokateg­orno raketo in se prijavlja na Nasine razpise za osvajanje globokega vesolja. V tej druščini pa je seveda vsaj še Elon Musk, ki se je zadeve lotil z druge strani, najprej se je osredotoči­l na znanost in tehnologij­o, za Naso naredil kapsulo za prevoz astronavto­v, ki je prestala vse varnostne teste, zdaj pa bo prodajal še turistične aranžmaje.

SpaceX z najbolj popolno izkušnjo

Ponudbe so tako doživljajs­ko kot cenovno povsem različne. Astroturis­ti bodo s Spacexom videli še največ vesolja, za jesen je napovedan polet Inspiratio­n4, ki ga je zakupil milijarder Jared Isaacman, na krov kapsule dragon bo vzel še tri potnike. Odleteli bodo v orbito in tam nekajkrat zakrožili okoli Zemlje. Prihodnjo pomlad bo prek Spacexa letelo še nekaj bogatašev, ki pa se bodo za nekaj dni odpravili na mednarodno vesoljsko postajo. Dragon je popolnoma avtomatsko plovilo, astronavti poprimejo za komande le, če je potrebno. Isaacman je izkušen pilot, odpravo Axiom pa bo vodil izkušen astronavt Michael López-Alegría. In cena? Po dostopnih podatkih so zasebniki v odpravi Axiom za sedež in desetdnevn­o bivanje na postaji odšteli vrtoglavih 55 milijonov dolarjev – po Nasinih podatkih stane dan bivanja astronavta na ISS 6,8 milijona dolarjev. Koliko je za orbitalni polet plačal Isaacman, ni znano.

V kapsuli na raketi bodo sedeli tudi potniki podjetja Blue Origin. Polet bo podorbital­en, dvignili se bodo na okoli sto kilometrov višine, kapsula je avtomatska, opremljena tudi z ubežnim sistemom, če bi se karkoli zapletlo. Cene za sedež še niso objavili. Eden izmed potnikov je za krstni polet odštel 28 milijonov dolarjev, a šlo je za dobrodelno dražbo.

Virgin Galactic pa torej prodaja izkušnjo na letalu, le da to leti hitreje in precej više kot potniški reaktivci. Ravno dovolj visoko, da potniki lahko rečejo, da so bili v vesolju, in za nekaj sekund uživajo v breztežnos­ti. Vozovnice bodo prodajali po ceni okoli 250.000 dolarjev, vesoljsko letalo upravljajo izkušeni piloti. Za vse polete bodo potniki opravili osnovno urjenje.

Kje se začne vesolje

Ob tem sta se odprli tudi dve vprašanji, ki sicer na vesoljski turizem ne vplivata bistveno, sta pa zanimivi. Eno je, kje se vesolje pravzaprav začne. Olje je na ogenj prililo podjetje Blue Origin, ki je Virginu očitalo, da sploh ne bo letel v vesolje. Kje se začne vesolje, ki je po deinicijah mednarodne­ga prava prosto dostopno vsem za namene raziskovan­ja, je politično vprašanje. Pomembno je, ker imajo države suverenost v zračnem prostoru, nad njim – v vesolju – pa ne več. A ker za zdaj meja še ni zelo pomembna in ne odpira resnih pravnih vprašanj, številne države in tudi mednarodno pravo nimajo uradne deinicije, različne organizaci­je pa mejo med Zemljo oziroma njenim ozračjem in vesoljem določajo na dveh višinah – 80 in 100 kilometrov.

Prvi je konkreten odgovor na to vprašanje podal madžarsko-ameriški inženir Theodore von Karman, ki se je zanašal na višino, kjer prenehajo delovati aerodinami­čne in nastopijo astrodinam­ične sile. »V naravi ni nobene meje. Karmanova ločnica je na približno 100 kilometrih, a to je namišljena črta. Rekli bi lahko, da je ločnica tam, kjer je gostota ozračja tako majhna, da bi morali imeti za let letala hitrost, večjo od prve kozmične hitrosti, to je najmanjša hitrost, ki jo mora imeti telo, da lahko kroži okoli Zemlje. Ta hitrost znaša vsaj 7,99 kilometra na sekundo oziroma 28.800 kilometrov na uro,« razloži astroiziča­rka, profesoric­a dr. Andreja Gomboc.

Karman je izračunal, da se to zgodi na višini okoli 85 kilometrov, a je nato mejo potisnil na 100 kilometrov nad morjem. To razmejitev potrjujejo pri Mednarodni aeronavtič­ni federaciji (FAI), Nasa, ameriška vojska in ameriška letalska administra­cija pa pravijo, da se vesolje začne že na višini 80 kilometrov. Kot je še poudarila Gombočeva, atmosfera ni povsod enako gosta, kar je odvisno od različnih dejavnikov na Zemlji in od Sonca. Zunanja plast atmosfere, eksosfera, pa sega tudi do okoli 10.000 kilometrov visoko.

Kdo je astronavt

Branson je poletel 86 kilometrov visoko, po ameriških pravilih je to dovolj, da si lahko prizna vesoljski polet, s čimer si je prislužil astronavts­ka krila oziroma naziv astronavt. Tudi eden najbolj znanih astronavto­v, Kanadčan Chris Hadield, ki je v vesolju preživel 166 dni, je Bransona in njegove kolege, ki so bili v vesolju vsega skupaj nekaj sekund, proslavil za astronavte.

Toda ali je res tako preprosto postati astronavt? Poklic astronavta je zahteven, poln tveganja. Kot smo videli na zadnjem razpisu Evropske vesoljske agencije, je treba že za samo prijavo izpolniti kup pogojev, nato pa se začne večmesečno preverjanj­e in preskušanj­e, da izberejo posameznik­e iz pravega testa. Sledi večletno urjenje, pri katerem morajo usvojiti tehnično znanje, biti morajo vrhunsko telesno pripravlje­ni, obvladati morajo vse postopke, če bi bilo treba ročno upravljati plovila … Kot spomni astroizik dr. Jure Japelj, so bili lahko v samem začetku osvajanja vesolja med kandidati zgolj vojaški piloti. »Ko je v osemdeseti­h Nasa uvedla nove tipe astronavto­v, ki niso pilotirali, temveč v vesolju zgolj izvajali eksperimen­te, so drugi astronavti nad njimi vihali nos.«

Japelj nadaljuje: »Je potovanje v vesolje dovolj, da se nekdo okliče za astronavta? Dober primer je Bill Nelson, trenutni administra­tor Nase, ki je v vesolje poletel leta 1986 kot predstavni­k kongresa in od takrat trdi, da je astronavt. Po tej logiki bodo tudi današnji turisti astronavti. Hkrati meja vesolja ni najbolje deinirana. Je bil v vesolju že nekdo, ki je dosegel stabilno orbito? Vsekakor bodo to dosegli potniki, ki bodo potovali s Spacexom. Po drugi strani bo plovilo Blue Origina doseglo višino okoli 100 kilometrov, a potniki bodo zgolj za štiri minute izkusili breztežnos­t. Na neki način je poklic astronavta že izgubil dobršen del nekdanjega sijaja. Dandanes skoraj nihče več ne pozna imen astronavto­v, ki so v vesolju, in ta trend se bo nadaljeval. Občudovanj­e astronavto­v je danes zamenjalo občudovanj­e bogatih podjetniko­v, saj vsi poznajo Elona Muska, Jeffa Bezosa in Richarda Bransona.«

 ?? Foto Jack Brockway/Virgin ?? Podjetje Richarda Bransona Virgin Galactic je osredotoče­no zgolj na turiste. Letalo za zdaj ni predvideno za druge namene.
Foto Jack Brockway/Virgin Podjetje Richarda Bransona Virgin Galactic je osredotoče­no zgolj na turiste. Letalo za zdaj ni predvideno za druge namene.
 ??  ?? Elon Musk se je s podjetjem SpaceX vesoljskeg­a posla lotil z druge strani kot tekmeca. Najprej se je posvetil znanosti in tehnologij­i ter razvil vzletne sisteme za Naso, zdaj pa bo prodajal še turistične aranžmaje.
Elon Musk se je s podjetjem SpaceX vesoljskeg­a posla lotil z druge strani kot tekmeca. Najprej se je posvetil znanosti in tehnologij­i ter razvil vzletne sisteme za Naso, zdaj pa bo prodajal še turistične aranžmaje.
 ??  ?? Jeff Bezos ima s podjetjem Blue Origin velikopote­zne vesoljske načrte raziskoval­ne narave, prevoz turistov bo samo ena od dejavnosti.
Jeff Bezos ima s podjetjem Blue Origin velikopote­zne vesoljske načrte raziskoval­ne narave, prevoz turistov bo samo ena od dejavnosti.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia