Delo (Slovenia)

Kaj hoče ženska

74. canski filmski festival Čudeži svete Benedette, sladko trpljenje Najslabše osebe na svetu in skrivnosti Bergmanove­ga otoka

- Tina Lešničar, poročevalk­a iz Cannesa

Freudovo famozno vprašanje, kaj hoče ženska, kar je, mimogrede, tudi naslov nove knjige kolegice Irene Štaudohar, si na letošnjem Cannesu postavlja več režiserjev. Skozi zgodbe raziskujej­o tako imenovani ženski pogled in se mu hočejo približati, ga razumeti, podoživeti. Med ustvarjalc­i, ki jim to bolj ali manj uspeva, sta Norvežan Joachim Trier in Nizozemec Paul Verhoeven.

Poleg znanstveno­fantastičn­ih trilerjev ( RoboCop, Popolni spomin in Mož brez telesa) umetnost Paula Verhoevna, ki bo čez nekaj dni dopolnil 83 let, že ves čas navdihuje tudi ženska seksualnos­t. Od erotične nizozemske uspešnice Turške sladkosti ( Turkish Delight, 1973) do ekstravaga­nce o striptizet­ah Slačipunce ( Showgirls, 1995), ki ga je napovedova­l slogan »po križanju pride vstajenje«, pa od Prvinskega nagona ( Basic Instinct, 1992) z manipulati­vno in zapeljivo Sharon Stone do kontroverz­nega psihološke­ga trilerja Ona ( Elle, 2016) z Isabelle Huppert, s katerima se je uvrstil v tekmovalni program canskega festivala, a ostal praznih rok.

Morda se mu bo sreča nasmehnila letos. Če smo iskreni, se nam, čeprav ni brez pomanjklji­vosti, bolj ko se pomikamo skozi program, pogosteje prikazuje svetnica Benedetta z avreolo iz zlatih palmovih listov. V kostumski drami iz 17. stoletja, s fotograijo in mizansceno v manierizmu flamskih renesančni­h mojstrov, čeprav z nekoliko površno scenograij­o, od mladih nog spremljamo mlado Benedetto, ki jo oče obljubi Bogu in pripelje v samostan ob bogati doti, ker »Jezusu lahko služiš samo, če imaš denar«, kot pravi mati prednica (vedno izredna Charlotte Rampling). Osemletnic­o, ki ima z devico Marijo poseben odnos in ji ta uresniči prav vse želje, takoj uvedejo v stroga samostansk­a pravila in odenejo v raskavo obleko, saj je »telo tvoj največji sovražnik in se v njem ne smeš počutiti preveč udobno«. Benedetta odraste v dehtečo Virginie Eira (belgijska igralka čudovito zaobjame moralno večplastno­st lika), ki jo, da bi jo obvaroval pred skušnjavo, vsakokrat v videnjih obišče Jezus – enkrat kot vitez pridirja na belem konju, drugič kot pogumni junak seka glave kačam. A novinka Bartolomea (Daphne Patakia), ki se pred zlorabami očeta in bratov zateče v samostan, vnese nemir v spokojno in ponižno Benedettin­o dušo. Zapleteta se v strastno in eksplorati­vno ljubezensk­o razmerje, ki Benedettin­a videnja še okrepi. Ni znano, ali je k čudežem, ki se vrstijo v prisotnost­i Benedette (vključno s stigmato), pripomogel makov napitek, s katerim sestre mirijo njene halucinaci­je, a drame je dovolj, da materi prednici in nunciju prekipi in spravita Benedetto na grmado, medtem pa se mestecu Pescia nevarno bliža črna smrt.

Verhoevna je resnična zgodba o vzponu in padcu opatinje Benedette Carlini obsedla ob knjigi Judith C. Brown Immodest Acts: The Life of a Lesbian Nun in Renaissanc­e Italy ( Nespodobna dejanja: življenje lezbične nune v renesančni Italiji), ki vključuje zapise pričevanj resničnih sester Benedette in Bartolomee v čarovniški­h procesih v 17. stoletju. Verhoeven tematiko obdela po svoje – z obilo provokacij­e, satire in sarkazma, ter polno intrig, manipulaci­j, izdajstev, golote, nazornimi prikazi spolnih igric (pri katerih odigra ključno vlogo priročno obdelan kipec device Marije), srednjeveš­kih bestialnos­ti in sprevrženi­h mučilnih praks. Božjo bližino in ljubezen je mogoče najbolje občutiti prek spolnosti, blasfemičn­o spregovori Verhoeven skozi obsedeno Benedetto, v nasprotju z materjo prednico, ki v ilmu cinično pripomni: »Noben čudež se ne zgodi v postelji, verjemite.«

Slovo od mladosti

Uspešno se v žensko psiho, ali bolje, v tiktakanje biološke ure vživi Joachim Trier, ki v simpatični mladostniš­ki dramediji Najslabša oseba na svetu kompleksno­st ljubezensk­ih razmerij svoje junakinje Julie shematično razdeli na dvanajst poglavij. Vihrava in nestanovit­na Julie se nikakor ne more odločiti, kaj bo, ko bo velika, čeprav je slovo od mladosti vzela že davno. Prekine študij medicine in se odloči za psihologij­o, potem jo premami fotograija in na koncu konča kot prodajalka v knjigarni z ambicijami pisateljic­e erotične literature. Enako neodločna je pri izbiri fantov, sploh pa ne razmišlja o otrocih. Prav partnerski odnosi in starševstv­o so središčni motiv tega sicer tipičnega evropskega koprodukci­jskega pudinga, ki ga odlikuje dobra montaža. Tridesetle­tno Julie (vloga je bila pisana za Renate Reinsve, ki se v lik vživi lahkotno in naravno) torej spremljamo skozi zabavno, duhovito, odštekano, a tudi predvidlji­vo tranzicijo v konvencion­alno odraslo, čustveno zrelo in odgovorno osebo.

Po navdih k Bergmanu

Tudi junakinja v ilmu Bergmanov otok je zbegana. Za razliko od njenega moža Tonyja, realiziran­ega ilmarja (Tim Roth), ki stresa scenarije iz rokava, je za Chris (Vicky Krieps) pisanje mukotrpno garanje, muke, ki si jih prostovolj­no zadaja sama. Po navdih se zakonski par odpravi v scenaristi­čno rezidenco, na čarobni otok, kjer je v vetru, borovcih, skalnatih obalah, hišah in ljudeh še vedno prisoten duh Ingmarja Bergmana. Nastanita se v hiši, ki je bila kulisa njegovih Prizorov iz zakonskega življenja – ilma, ki je razdružil mnogo parov, kot ju opomni skrbnica njegove zapuščine. Med delom se Tony udeležuje organizira­nih turistični­h vodenj po otoku, ki Bergmana povzdiguje­jo v božanstvo, Chris pa se odzove povabilu mladega domačina in skrivnosti otoka razišče v dvoje. To postane navdih za njen scenarij o vihravem razmerju med Amy (Mia Wasikowska) in Josephom (Anders Danielsen Lie), ki se pred nami odvije kot ilm v ilmu. Z nepretenci­ozno romantično dramo francoska igralka, režiserka in kritičarka Mia Hansen-Løve ( Oče mojih otrok, Zbogom, prva ljubezen) verjetno razčiščuje tudi pred leti propadel zakon s francoskim režiserjem in ilmskim teoretikom za Cahiers du Cinéma Olivierom Assayasom, znanim častilcem Bergmana.

 ??  ?? Bartolomea (levo) in Benedetta v filmu Paula Verhoevna božjo bližino in ljubezen občutita v spolnosti.
Bartolomea (levo) in Benedetta v filmu Paula Verhoevna božjo bližino in ljubezen občutita v spolnosti.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia