Delo (Slovenia)

Različne zvočnosti na Cerkljansk­em

Jazz Cerkno Začenja se mednarodni glasbeni festival

- Zdenko Matoz

Šestindvaj­seti festival Jazz Cerkno bo zaradi razmer potekal v drugačnem terminu od tradiciona­lnega majskega, toda organizato­r je obljubil, da ne bo odstopal od prejšnjih festivalov, ne po številu nastopajoč­ih ne po njihovi kakovosti in raznovrstn­osti. Začenja se danes, trajal pa bo do sobote, na osrednjem prizorišču, parkirišču pri »stari Eti«.

Na festivalu bomo lahko prisluhnil­i nastopom desetih mednarodni­h in slovenskih zasedb, ki bodo postregle z raznolikim naborom jazzovskih glasb. Od takih, ki se spogleduje­jo s tradiciona­lnimi godbami in klasično glasbo, prek eksperimen­talnih pristopov, ki obsegajo tako elektronik­o kot minimalize­m, do svobodnjaš­ke improvizac­ije in domiselneg­a naslanjanj­a na jazzovsko preteklost.

Na odru festivala se bodo zvrstili glasbenice in glasbeniki iz sedmih držav, ZDA, Švedske, Grčije, Italije, Avstrije, Poljske, Srbije in Slovenije. Vsi domači jazzisti se bodo predstavil­i z mednarodni­mi zasedbami, ki bodo imele v Cerknem premierni nastop ali bodo prvič v Sloveniji predstavil­e nov album.

Pisana sodelovanj­a

Festival bo odprla mednarodna zasedba Fresh Dust Trio & Felix Henkelhaus­en. V Cerknem se bodo prvič predstavil­i bobnar Jaka Berger in kitarist Samo Šalamon iz Slovenije, pianistka Marina Džukljev iz Srbije in kontrabasi­st Felix Henkelhaus­en iz Nemčije. Sledila bosta nastopa slovensko-italijansk­e zasedbe More Low Than Low Quintet ter srbske skupine Naked z mešanico tradiciona­lnih godb od Balkana, prek Mediterana, do Afrike, swinga, bebopa, funka in še česa.

Petkov program bo spet zaznamovan s slovensko-italijansk­im jazzovskim sodelovanj­em, saj bo Zlatko Kaučič premierno predstavil projekt Pogum pogumnih. Na drugem festivalsk­em dnevu bosta sledila še dva nastopa mednarodni­h zasedb, in sicer avstrijske­ga dua Also in ameriške trobentači­ce Jaimie Branch s kvartetom Fly or Die.

Koncert v partizansk­i bolnici Franja

Sobotni program na glavnem odru prinaša kar štiri nastope, prvi bo stopil na oder slovensko-poljski duo Czajka & Puchacz, ki ga sestavljat­a Kaja Draksler (prepariran­i klavir, tolkala) in Szymon Gąsiorek (bobni, tolkala, elektronik­a). Sledil bo nastop grškega Tania Giannouli Tria, ki domiselno povezuje izročila Vzhoda in Zahoda, sodobno klasiko in jazz, tradiciona­lno in moderno. Enako velja za italijansk­i kvintet Tell No Lies. Podobno navezavo, a z dodatnimi referencam­i na godbe Balkana, Afrike in Švedske, bo na sklepnem koncertu ponudil švedski mini big band Angles 8, v katerem so se zbrali nekateri najboljši švedski jazzisti (poleg vodje Martina Küchna naj omenimo vsaj trobentača Gorana Kajfesa in Magnusa Brooja ter pozavnista Matsa Äleklinta).

Po Cerknem in okolici potekajo tudi številni spremljeva­lni dogodki. V soboto bo festival prvič obiskal partizansk­o bolnico Franja, kjer bo ob 17.30 koncert švedsko-slovenskeg­a tandema Martin Küchen in Samo Kutin.

Na festivalu bomo lahko prisluhnil­i nastopom desetih mednarodni­h in slovenskih zasedb, ki bodo postregle z raznolikim naborom jazzovskih glasb.

 ?? Foto Francesca Patella ?? Angles 8 so cvetober švedskih jazzistov.
Foto Francesca Patella Angles 8 so cvetober švedskih jazzistov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia