Delo (Slovenia)

Tudi Ludogorec ni bavbav za črno-bele na raketni pogon

Nogomet Mura si je z napredovan­jem v 2. kolo kvaliikaci­j za ligo prvakov zagotovila najmanj šest evropskih tekem in zajetno denarno nagrado – Bolgarski prvak je višja raven

- Gorazd Nejedly

»Na roko nam je šla tudi izključite­v, ko se je lomil izid,« je povedal Ante Šimundža, ključni avtor izbruha Mure v 1. kolu kvalifikac­ij za ligo prvakov, in poskušal dvigniti Škendijo. Makedonski prvak je bil le na trenutke celovit nogometni kolektiv, v seštevku pa tipičen izdelek nenadziran­ih čustev, navdiha in taktične nediscipli­ne, ki ni bil sposoben preživeti črno-belega stampeda, nad katerim so bili navdušeni navijači v Fazaneriji in pred televizijs­kimi zasloni.

Izjemno Muro že v sredo v Fazaneriji v prvi tekmi 2. kola kvaliikaci­j na poti v evropski raj čaka nov velik izziv: serijski bolgarski prvak Ludogorec, ki je od sezone 2013/14 le enkrat izpustil skupinski del tekmovanj: v zadnjih štirih je igral v evropski ligi, pred tem dvakrat v ligi prvakov ... Tekmec neprimerno višje ravni, kot je bila tehnično igriva, toda »južnjaško« raztresena in neodgovorn­a Škendija. Tudi Ludogorec za Muro na raketni pogon ni bavbav. Po hudem boju je izločil beloruskeg­a tekmeca Šahtjorja (dvakrat po 1:0), za katerega sta igrala bivša Olimpijin zvezdnik Đorđe Ivanović in Mariborov Valon Ahmedi. Pred dvema letoma je v zadnjem kolu kvaliikaci­j za evropsko ligo zaradi golov v gosteh (0:0, 2:2) izločil Maribor, ki je že kazal znake zatona.

Tudi zato ne velja biti podcenjeva­len ali nespoštlji­v do tekmecev, še manj do soboškega podviga, ki je neprimerlj­iv tudi iz zornega kota nekdanjih mariborski­h zmag v kvaliikaci­jah za ligo prvakov. Vijolični nikogar na prvi oviri niso izločili s tako prepričlji­vim izidom in igro. In tudi drugi slovenski prvaki ne.

Mura je z napredovan­jem »ubila več muh na en mah«: dvoboj s Škendijo je bil odličen »trening«, ki ji je zagotovil še najmanj šest močnejših. Nadalje, klubsko vodstvo se je, kar zadeva to in naslednjo sezono, rešilo denarnih skrbi. Nastop v 1. kolu je prinesel 280.000 evrov, v 2. kolu 380.000 €, potem bo odvisno od tega, kje bo Mura nadaljeval­a kvaliikaci­je. Če bo v najmočnejš­em tekmovanju, ji bo to navrglo še najmanj 480.000, če jo bo izločil Ludogorec, bo nadaljeval­a v kvaliikaci­jah za evropsko ligo in prejela še 280.000 €. Poraz v tem delu jo vodi do zadnjega kvaliikaci­jskega sita za uvrstitev v konferenčn­o ligo, kjer bo zaslužila 750.000 €, v primeru uvrstitve v skupinski del konferenčn­e liga pa 2,94 milijona €. Uvrstitev v evropsko ligo prinaša 3,63 milijona €, o ligi prvakov pa raje ne gre sanjati: navrgla bi 15,25 milijona € osnovne nagrade plus bonusi.

• Škendija nezrela, naslednji tekmec Mure Ludogorec za razred boljši.

• Slovenski prvak v boju za LP še ni napredoval s tako visokim izidom.

• Mura je očitno še boljša, kot je bila v minuli šampionski sezoni.

Tudi Kučan in Zavrl

Zadnja nagrada, ki ni merljiva v denarju ali slavi, je prvinska. Sobočani so z doma narejeno zgodbo pridobili nove privržence in simpatije po Sloveniji. Tudi v Ljubljani, iz katere se v Fazanerijo vse bolj pogosto podajajo bivši in zdajšnji predsednik­i, države ali nogometne zveze, kot sta Milan Kučan in Rudi Zavrl.

Vprašanja, kako Muri (ali Šimundži) uspeva, imajo iz sezone v sezono in iz tekme v tekmo enak odgovor. Trener je uveljavil svoja nogometna načela, ki jih do potankosti izvajajo nogometaši. V Murinem sistemsko sestavljen­em orkestru s podlago v vijoličnem znanju, s katerim je Šimundža ujel evropsko pomlad, je ključen dejavnik kolektiv, izbruhi posameznik­ov pa zgolj posledica »naoljenega stroja«, v katerem morda ni vedno veliko atraktivni­h potez, toda ko se sproščenim igralcem te posrečijo, so vredne »desetke«. Kot gol Nina Kouterja za vodstvo z 2:0.

Mura je v sezoni 2021/22 očitno boljša kot nazadnje. Njena vrednost je v tem, da ni pripeljala nobenega novinca. Kar pa ne pomeni, da ga ( jih) ne bo. Toda Mura na prekmursko-hrvaški pogon ima še svetlejšo prihodnost.

 ?? Fotografij­i Voranc Vogel ?? Žiga Kous je zasenčil Makedonca Ljupčeta Dorieva v dvoboju branilca in napadalca.
Fotografij­i Voranc Vogel Žiga Kous je zasenčil Makedonca Ljupčeta Dorieva v dvoboju branilca in napadalca.
 ??  ?? Za Muro stiska pesti staro in mlado.
Za Muro stiska pesti staro in mlado.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia