Delo (Slovenia)

Na današnji dan

15. julija je svetovni dan spretnosti mladih

- v Beogradu, kjer je v naslednjih desetletji­h prav tako vidno zaznamoval srbsko in kasneje jugoslovan­sko pediatrijo.

1903

Novoustano­vljeno podjetje Ford Motor Company je prejelo prvo naročilo za izdelavo avtomobila. Ernest Pfenning, zobozdravn­ik iz Čikaga, je naročil avtomobil z dvovaljnim motorjem, po ceni 850 ameriških dolarjev, in podjetje mu ga je dostavilo čez dober teden. Avto z oznako Model A je imel štiri sedeže in možnost dodati streho. Tehtal je 562 kilogramov, imel dvostopenj­ski menjalnik in dosegal hitrost 45 kilometrov na uro.

1966

V Beogradu je umrl slovenski zdravnik, pediater, Matija Ambrožič (roj. 1889). Po diplomi in specializa­ciji iz pediatrije na Dunaju je med letoma 1919 in 1926 delal v Splošni bolnišnici Ljubljana. Tu je leta 1923 zasnoval Zavod za socialno-higiensko zaščito dece, naslednje leto prvo šolo za otroške medicinske sestre v Sloveniji in leta 1926 prvo rejniško kolonijo. To leto je postal profesor na medicinski fakulteti

2006

Soustanovi­telji Jack Dorsey (na fotografij­i),

Evan Williams in Biz Stone so javno zagnali twitter, spletno družbeno omrežje mikrobloga­nja, ki uporabniko­m omogoča izmenjavo kratkih, do 280 znakov dolgih sporočil. Ideja izmenjave »internetni­h SMS-sov« se je porodila ob izmenjavah idej med člani odbora podcast družbe Odeo. Prvi prototip twitterja so zagnali že 21. marca kot interno storitev družbe Odeo. Kmalu po javni predstavit­vi 15. julija je javnost pokazala zanimanje za novost in v naslednjem desetletju je twitter uporabljal­o že več kot 300 milijonov ljudi.

Nemški slikar Max Liebermann (1847– 1935) je nekoč portretira­l majhnega, debelušneg­a gospoda, ki je kar naprej vtikal nos v njegovo delo in stresal pripombe, eno bolj neprimerno od druge. Liebermann ga je dolgo prenašal in popravljal na sliki vse, kar debelinku ni bilo všeč. Nazadnje pa mu je le prekipelo in je vzkliknil:

»Če me ne boste nehali motiti, vas bom naslikal, kakršni ste v resnici!«

Neki častilec je hotel polaskati Liebermann­u in mu je rekel:

»Največji trije slikarji so zame Rembrandt, Velazquez in vi.«

»Zakaj pa Velazquez?« se je začudil Liebermann.

Meščan Altone je malce nejevoljno vprašal Liebermann­a, zakaj je na stene v mestni hiši naslikal štiri letne čase, ne pa prizorov iz mestne zgodovine. Avtor ga je zavrnil z vprašanjem:

»Kaj pa se tukaj še dogaja razen letnih časov?«

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia