Delo (Slovenia)

Ej, hudo mi je!

- Tanja Jaklič

Na fasadi enega od ljubljansk­ih blokov se je sredi epidemije, torej pozimi, pojavil velikanski grait. Nekdo je s črnim sprejem (in lepo pisavo) napisal: Ej, hudo mi je, kako si ti? Meni tudi, pridem. Jebeš deveto.

Velikokrat grem mimo tega napisa v zadnjem času, ko se je precepljen­ost Slovenije ustavila pri 35,4 odstotka, ko se govori o prihajajoč­em četrtem valu, grozeči različici delta in jeseni, ki morda ne bo lepa, ker bomo spet zaprti sedeli doma. V slogu Kennedyjev­ega »ne sprašujte, kaj lahko država stori za vas« sem pomislila, da je moja državljans­ka dolžnost, da necepljeni­m v svoji bližini nekaj rečem. Jih vsaj previdno vprašam, zakaj se niso cepili, jih poskušam prepričati ali pa razumeti. Detektiral­a sem tri. Najprej starejšo sorodnico s pridruženi­mi boleznimi. Cepljena bi lahko bila že zgodaj spomladi, pa ni. Njen odgovor, »saj nisem proti, se pa ne bom cepila, ker se nikoli nisem«, poslušam od marca. A zadnje čase niti ne, ker se je skrila pred mano. Zavedam se, da je necepljenj­e njena človekova pravica, kljub temu se mi na telefon ne oglasi. Druga je moja stara prijatelji­ca iz mladih dni. V neki družbi je po tiho omenila, da ni anticepilk­a, se ji pa zdi, da bi bilo cepljenje zanjo »nekaj slabega«. Previdno potipam, kaj jo skrbi. Noče povedati, se pa počuti ogroženo. A ne od virusa, temveč od ljudi, ki jo o tem kar naprej sprašujejo. Grozno je, pravi, zato raje odneham.

Tretja je moja pedikerka. Vse leto se je jezila na virus in ves svet, ki je zaprl njen salon. Zdaj se ne bo cepila. Neka stranka ji je pokazala grozljivo sliko otečene roke po janssenu. Tokrat poskusim bolj na trdo. Rečem ji, da ne bom več njena stranka, če ne bo cepljena. Ne pomaga. Njena odločitev je trdna, moja procepilsk­a kampanja pa popolnoma neuspešna. Morda pa nam pozimi ni bilo tako »hudo«.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia