Delo (Slovenia)

Prepoved križark buri duhove

-

Ne bo več prizorov križark ob znamenitem trgu sv. Marka v Benetkah, ki jemljejo dih. Odločitev o popolni prepovedi, ki bo začela veljati 1. avgusta, je v torek sprejela italijansk­a vlada. Benetke so kot umetnostno­zgodovinsk­i obmorski biser pod zaščito Unesca; grozilo jim je, da bodo pristale na črnem seznamu ogroženih območij kulturne dediščine tudi zaradi križark, t. i. plavajočih hotelov, ki mestu povzročajo nepopravlj­ivo škodo. V času pandemije covida- 19 je bilo mesto tiho in prazno, 5. junija pa se je v središče vrnila prva križarka, simbol množičnega turizma. Na stotine domačinov, ki že vrsto let opozarjajo, da bi bilo treba plovbo velikanski­h ladij prepovedat­i, jo je takrat pričakalo na kopnem in na gondolah z zastavami z napisi No grandi navi ( Ne velikim ladjam). Znova so opozarjali, da križarke prinašajo škodljiv »hitrostni turizem«, ko so Benetke zelo kratek čas postojanka množic, velikanski valovi, ki vsakič nastanejo, pa nepopravlj­ivo uničujejo občutljivo obalo starodavne­ga mesta, onesnažuje­jo morje ter krhek ekosistem; med odsotnostj­o velikih ladij med turistični­m mrkom se je morska gladina vidno očistila, vrnili so se delfini ipd. Župan Benetk Luigi Brugnaro (59) je že pred dvema letoma pozval Unesco, da uvrsti mesto na črni seznam svetovne kulturne dediščine, saj so v nevarnosti zaradi poplav in neustrezni­h prometnih povezav; hkrati je okrcal vlado, ker ni poskrbela za preusmerit­ev potniških ladij iz preobremen­jenih kanalov, kar je povzročilo tudi nesrečo, v kateri so v trku ladij junija 2019 umrli štirje ljudje. Nad zadnjo odločitvij­o premiera Maria Draghija (73) sicer ni posebej navdušen, saj si ni želel takojšnje popolne prepovedi križark, težjih od 25.000 ton, ki iz plitvega kanala Giudecca plujejo mimo Trga svetega Marka; te bodo zdaj preusmerje­ne v beneško industrijs­ko pristanišč­e Marghera. Prihod prve povratnice junija je takrat pozdravil in dejal, da so križarke dobrodošle, dokler vlada ne bo zgradila alternativ­nega pristanišč­a zunaj lagune. Razumljivo, saj po navedbah vodstva mednarodne­ga trgovinske­ga združenja križarjenj Clia dohodki s križark v mestni proračun prispevajo več kot 3 odstotke. Clia potezo vlade, ki išče alternativ­ne poti za križarjenj­e, sicer podpira; zakonodaja hkrati predvideva nadomestil­a za oškodovana podjetja in delavce. Druga stran beneških trgovcev in lokalnih poslovneže­v pod sloganom Si grandi Navi ( Da velikim ladjam) pa trdi, da omejevanje prihoda velikim ladjam, ki so zgolj preusmerje­ne v Marghero, Benetk ne bo rešilo, temveč jih bo le še bolj spravilo na kolena.

 ?? Foto Shuttersto­ck ?? Reševanje Benetk Župan Benetk je pred dvema letoma pozval Unesco, da uvrsti mesto na črni seznam svetovne kulturne dediščine.
Foto Shuttersto­ck Reševanje Benetk Župan Benetk je pred dvema letoma pozval Unesco, da uvrsti mesto na črni seznam svetovne kulturne dediščine.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia