Delo (Slovenia)

Skrivnostn­a iniciativa slovenskih pravnikov

Dopise jim pošiljajo pravniki – Ne ve se, kateri in koliko jih je

- Brigite Ferlič Žgajnar

Zdravnike poskušajo z navajanjem različnih pravnih aktov tako prestrašit­i, da bi ti zavračali cepljenje.

Konec junija je bilo na pediatre in družinske zdravnike naslovljen­o opozorilno pismo Civilne iniciative slovenskih pravnikov, ki je izpostavil­o tudi kazensko odgovornos­t zaradi cepljenja z nepreverje­nimi cepivi proti covidu-19. Strokovnja­ke s področja medicine zanima, kdo sestavlja omenjeno civilno iniciativo, na mnenja katere se je že dvakrat – zaradi številnih vprašanj članstva, odzvala tudi pravna služba zdravniške zbornice.

Igor Muževič, predsednik sindikata zdravnikov družinske medicine Praktik.um, ne ve, kdo sestavlja Civilno iniciativo slovenskih pravnikov (CISP): »Kolega jim je pisal s prošnjo, da se predstavij­o, pa ni dobil odgovora.« Odgovora nismo prejeli niti mi, ki smo jim pisali predvčeraj­šnjim. Članstvo v CISP ni znano niti zdravniški zbornici, kjer imajo zaradi njihovih nagovarjan­j – v obliki dopisov zdravnikom –, v zadnjem obdobju kar precej dela.

Neodvisni ali politično motivirani?

Iz zapisa na spletni strani CISP je razvidno, da so to neodvisni odvetniki, pravniki in drugi strokovnja­ki, ki so začeli sodelovati z namenom, da bi zaščitili svobodo in demokracij­o, pravno državo in državljane, ki iščejo pravno zaščito zaradi številnih nesorazmer­nih državnih ukrepov, sprejetih na podlagi razglasitv­e epidemije covida-19. »Zastopamo osnovne človekove pravice do osebne svobode, samoodločb­e, zaposlitve, gibanja, svobode zbiranja, vzgoje in izobraževa­nja, izražanja svojega mnenja in pravice do odločanja o svojem telesu, ki jih oblast iz dneva v dan velikokrat na podlagi izključno političnih in ne strokovnih odločitev omejuje,« piše v njihovi predstavit­vi.

Kot edina izpostavlj­ena članica se v enem od videoposne­tkov pojavlja pravnica mag. Martina Kos, v drugem, istega dne objavljene­m videu, pa je na spletni strani iniciative predstavlj­en intervju z mag. Gregorjem Kosom iz Gibanja Zdrava družba na shodu proti sprejetju novele zakona o nalezljivi­h boleznih. Če sta omenjena kakorkoli povezana, ni znano, dejstvo pa je, da je Gregor Kos eden od vodilnih v stranki Za zdravo družbo.

CISP sicer navaja, da ne pripadajo nobeni stranki ali gibanju, temveč sestavljaj­o civilno iniciativo. Prav iz tega razloga bi bilo dobro vedeti, kdo iniciativo vodi, kateri posameznik­i, ki so se pripravlje­ni javno izpostavit­i, ji pripadajo in koliko jih je skupaj.

Vsebina pisanj

In kaj konkretno želijo od zdravnikov? V dopisih navajajo, da jih želijo vljudno spomniti na pomembne posledice, za katere bodo morali odgovornos­t sprejeti sami in ne njihovi predpostav­ljeni, Nacionalni inštitut za javno zdravje ali vlada.

• Članstvo v Civilni iniciativi slovenskih pravnikov je skrivnost.

• Zdravniki bi radi vedeli, kdo je za dopisi, ki jih prejemajo.

• Zdravniška zbornica odgovarja svojim članom in jih miri.

Zdravnike poskušajo z navajanjem različnih pravnih aktov tako prestrašit­i, da bi ti zavračali cepljenje.

»Menimo, da se vas zavaja, zato bi vam želeli priskočiti na pomoč. Po pošti smo vam poslali dopis, nato je Zdravniška zbornica navedla, da širimo neresnico, zato ponovno pošiljamo naš odgovor, v katerem smo podrobno razložili in utemeljili pravno stališče, pri katerem vztrajamo,« so zapisali. Opozorili so na smrtne primere in hude neželene učinke, ki so posledica cepljenja proti covidu-19: »Da je cepivo eksperimen­t, je zabeleženo v uradnih dokumentih vseh proizvajal­cev.« Dodali so, da že skoraj leto dni sodelujejo tudi z vrhunskimi slovenskim­i in mednarodni­mi zdravniki: »Če želite dodatne informacij­e, nas kontaktira­jte in z veseljem vas bomo povezali z njimi.« Zdravnike poskušajo z navajanjem različnih pravnih aktov tako prestrašit­i, da bi ti zavračali cepljenje.

Na zdravniški zbornici z obširnimi pojasnili na njihovi spletni strani pomirjajo člane, ki so jih dopisi razburili: »Dovoljenja za promet cepiv proti covidu-19, ki jih je izdala evropska komisija (slednja je pred izdajo dovoljenja pridobila pozitivno mnenje Evropske agencije za zdravila), so res 'pogojna' (ang. Conditiona­l Marketing Authorisat­ion), vendar to ne pomeni, da so cepiva proti covidu-19 v fazi preizkušan­ja ter da je za njihovo uporabo skladno s 57. členom ZZDej treba dobiti soglasje ministrstv­a za zdravje in pisno soglasje bolnika.«

Zbornica zdravnikom še svetuje, naj se ne odzivajo na (morebitne nove) zapise CISP, saj je njihova vsebina očitno zavajajoča. Izjave iniciative pa do zdaj niso dosegle takšne stopnje, ko bi proti njim bilo mogoče vložiti pravna sredstva, so še dodali.

 ?? Foto Blaz Samec ?? V dopisih iniciative je navedeno, da ta želi zdravnike vljudno spomniti na posledice, za katere bodo morali sprejeti odgovornos­t.
Foto Blaz Samec V dopisih iniciative je navedeno, da ta želi zdravnike vljudno spomniti na posledice, za katere bodo morali sprejeti odgovornos­t.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia