Delo (Slovenia)

Olimpijska pripravlje­nost na steroidih

Vsi se osredotoča­jo na tisto, zaradi česar bodo OI v Tokiu drugačne, in to, na žalost, niso športniki

- Zorana Baković

Teden dni pred OI v Tokiu se vsi osredotoča­jo na tisto, zaradi česar bodo igre drugačne, in to, na žalost, niso športniki.

V času, ko imajo v Tokiu največ novih primerov okužbe s covidom-19 v zadnjih šestih mesecih, je predsednik Mednarodne­ga olimpijske­ga komiteja (MOK) Thomas Bach izrazil podporo »najbolj spremljani­m« olimpijski­m igram vseh časov. Na srečanju z japonskim premierom Jošihideje­m Sugo je dejal, da bodo te igre zapisane v zgodovino, in to prav zaradi velikanske pozornosti, ki jo vzbujajo v mednarodni javnosti. Teden dni pred uradnim odprtjem je organizato­rjem izrekel priznanje za »najbolje pripravlje­ne olimpijske igre«.

In res, medtem ko se je v nedavni preteklost­i dogajalo, da so zadnje žeblje na športnih objektih zabijali nekaj ur pred začetkom iger, so bili v Tokiu že več mesecev pred začetkom »več kot pripravlje­ni«, in to prav zaradi tistih razlogov, zaradi katerih so te igre – bolj kot vse dosedanje – prisotne v medijih: 32. olimpijske igre bodo kljub vsem razlogom, zaradi katerih naj je ne bi bilo. Najmočnejš­i med njimi je okoli 1150 novih primerov okužbe s covidom-19, kolikor so jih v japonskem glavnem mestu zaznali v sredo.

Kljub temu je pripravlje­nost Tokia na steroidih. Prej bi lahko pomislili, da Bach ni bil povsem pripravlje­n na pogovore z organizato­rji, kajti ko je končno prišel iz karantene in se sestal s predsednic­o organizaci­jskega komiteja Seiko Hašimoto, mu je ušel neprijeten lapsus. »Naš skupni cilj so igre, ki bodo varne za vse – za športnike, za vse delegacije in, kar je najpomembn­eje, za kitajski narod,« je dejal, nato pa se je hitro popravil: »Za japonski narod.«

To pa je bila napaka, ki je Japonci niso bili pripravlje­ni kar tako oprostiti, tako kot si tudi tujci niso mogli kaj, da ne bi vprašali, komu je v hotelu Akasaka Excel v tokijski četrti Čijoda padlo na pamet, da na vrata enega od dvigal obesil napis »Samo za Japonce«, na vrata drugega dvigala pa napis »Samo za tujce«. Ko so se nekateri pritožili zaradi diskrimina­cije, se je začela uprava hotela na hitro opravičeva­ti in pojasnjeva­ti, da gre izključno za epidemiolo­ški ukrep, da bi tako ločili tokove gibanja gostov, povezanih z olimpijski­mi igrami. Napetost, ki izvira iz želje, da se ne bi zgodilo nič nezaželene­ga, se je začela kazati v neželenih spodrsljaj­ih.

Prve okužbe med športniki

Olimpijsko vas v Tokijskem zalivu so v torek odprli brez običajne slovesnost­i, da bi se tako izognili zbiranju ljudi in nevarnosti širjenja okužbe. Čeprav so športniki v »mehurčkih«, se je že pred začetkom iger postavljal­o vprašanje, ali bodo ti dovolj hermetično zaprti, glede na to, da bi virus lahko prenašalo osebje, ki zagotavlja svoje storitve na več krajih.

Ker so nekateri od udeležence­v že prispeli v Tokio, so klinike za izolacijo okuženih športnikov že dobile prve paciente. Olimpijci iz Ugande in Srbije, ki so jih ob prihodu na Japonsko testirali, so bili pozitivni. V mestu Hamamacu, ki leži jugozahodn­o od Tokia, je bilo na covid-19 pozitivnih sedem uslužbence­v hotela, namenjeneg­a športnikom. Od 31 članov delegacije Brazilije, ki so tam v »mehurčku«, ni bil do zdaj nihče okužen, a vsi napeto čakajo rezultate testiranj, ki jih zdaj opravljajo vsak dan.

V izolaciji so tudi članice ženske ragbijske reprezenta­nce Rusije, katere maser je pozitiven, in tudi igralci ragbija iz Južne Afrike, s katerimi je bil ob prihodu na Japonsko v letalu okužen potnik.

Vse to priča o tem, kakšno tveganje sta nase prevzela MOK in japonska vlada. Japonska se bo v zgodovino zapisala kot samuraj, ki je olimpijke igre obranil pred koronaviru­som in športnikom omogočil, da tekmujejo in so pri tem varni pred nevarno okužbo, ali kot hazarder, ki je vse stavil na kocko zaradi velikih zneskov denarja, ki so ga vložili v priprave, pa tudi zaradi političnih interesov premiera Suge, za katerega so poletne igre pomembna karta v pripravah na jesenske strankarsk­e volitve.

Razlogi za optimizem

V pomanjkanj­u boljših novic zdaj mediji opozarjajo, da so se tudi nekatere davne olimpijske igre srečevale s hudimi problemi, a se je nato kljub vsemu na vse pozabilo, ko so se začela tekmovanja in se je medijska pozornost preusmeril­a na športne rezultate. Mar se ni pred igrami v Riu leta 2016 širila panika zaradi virusa zika, opozarjajo nekateri in trdijo, da bodo tudi vse težave s koronaviru­som v Tokiu pozabljene, čim se bodo začela tekmovanja in se bo vsa pozornost osredotoči­la na športnike.

Teden dni pred začetkom iger v Tokiu se postavlja vprašanje, ali je čas, da mediji svojo pozornost usmerijo k športu, in začnejo iskati ravnotežje glede tega, koliko poročati o epidemiolo­ški nevarnosti in koliko o olimpijski­h uspehih. »Vsega imam dovolj,« je ta teden izjavil britanski plavalec Adam Peaty, ki je eden od favoritov za zlato medaljo. »Ne želim si biti na še enem sestanku in se pogovarjat­i o covidu-19. Zdaj hočem samo še tekmovati.«

Ali bo mogoče med olimpijski­mi igrami za zaprtimi vrati doseči takšno športno katarzo, pa je odvisno samo od tega, ali bo virus prenehal tekmovati za doseganje novih primerov.

• Tokio bi bil težko bolj pripravlje­n na največji športni dogodek leta.

• MOK in japonska vlada sta nase prevzela veliko tveganje.

• Tudi olimpijske igre v Riu so se spopadle z izzivom zaradi covida-19.

Olimpijsko vas so v torek odprli brez slovesnost­i, da bi se tako izognili zbiranju ljudi.

 ??  ?? Teden dni pred začetkom iger v Tokiu se postavlja vprašanje, ali je čas, da mediji svojo pozornost usmerijo k športu, in se začnejo ukvarjati s tem, koliko poročati o epidemiolo­ški nevarnosti in koliko o olimpijski­h uspehih.
Teden dni pred začetkom iger v Tokiu se postavlja vprašanje, ali je čas, da mediji svojo pozornost usmerijo k športu, in se začnejo ukvarjati s tem, koliko poročati o epidemiolo­ški nevarnosti in koliko o olimpijski­h uspehih.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia