Delo (Slovenia)

Začenja se prvoligašk­i ples

Prva liga Telemach Mura prvič v zgodovini brani naslov prvaka

- J. K.

Nova sezona slovenskeg­a nogometneg­a prvenstva se začenja s tekmo v Ljubljani, kjer se bosta ob 17. uri pomerila Bravo in povratnik med elito Kalcer iz Radomelj. Trener Brava Dejan Grabić je z varovanci v minuli sezoni dosegel najvišjo uvrstitev, peto mesto, mlada ekipa pa si želi narediti še korak več v boju za zgornji del lestvice. Mura bo obrambo naslova začela v soboto (20.15), ko v Mursko Soboto prihaja Tabor. Nedelja bo v znamenju sosedskih obračunov Domžal in Olimpije ter Celja in Maribora.

Bravo je iz leta v leto glasnejši sosed ljubljansk­e Olimpije. Šišenski klub bi lahko v marsikater­em pogledu predstavlj­al vzor slavnejšem­u tekmecu, potem ko sta ju v minuli sezoni na lestvici ločili le dve mesti. Končno peto si je Bravo zagotovil s prepričlji­vo zmago nad sosedi v zadnjem krogu (3:0) za najvišjo uvrstitev po preboju med elito.

Letos bo Šiškarjem pripadla čast otvoritven­e tekme nove sezone. Ta bo nekaj posebnega za oba trenerja, saj bo Bravo še v svojo peto sezono na rumeni klopi popeljal Dejan Grabić, Kalcer Radomlje pa na štadion ŽAK prihaja z nekdanjim Grabićevim pomočnikom Rokom Hanžičem.

»Je najboljši prijatelj,« pred tekmo pravi Grabić, ki si je s Hanžičem tudi delil slačilnico v Domžalah. »A ni nekih emocij ali karkoli takšnega. Če bomo videti tako, kot mislim, da bomo, bomo blizu uspehu,« ostaja profesiona­len trener, s čigar neprekinje­nim stažem na klopi se lahko v Prvi ligi Telemach kosa le Ante Šimundža pri Muri. »To je edina prava pot. Kjerkoli je bila neka kontinuite­ta dela, zaupanje in, normalno, sistemsko delo na vseh ravneh kluba, so se slej kot prej pokazali rezultati,« je dodal ljubljansk­i strateg.

V obdobju, ko so številni klubi šele po sili razmer »odkrili« svoje mladinske šole, lahko Bravo po zaslugi jasno začrtane vizije zgolj še nadgrajuje opravljeno delo iz preteklih sezon. Grabić v tem pogledu omenja tudi Domžale in Celje, ki ga v prihodnjih letih vidi kot možno zgodbo o uspehu.

»Smo v prednosti, ker imamo jedro svojih igralcev in nekaj izkušenih, ki poznajo način dela in vedo, kako nadgrajeva­ti igro. Domžale so se začele približeva­ti temu načinu dela, Celje bo zelo zanimivo letos, res so veliko vložili v mlade, slovenske, potentne igralce, ki so prodajno zanimivi. Imajo tudi odličnega trenerja in ob pravi podpori so lahko zelo, zelo uspešni. To bi moral biti model večine slovenskih klubov, ker ima od tega tudi največ slovenska reprezenta­nca,« je prepričan Grabić.

Škofjelošk­a hobotnica št. 2

Štirideset­letni trener ni skrival zadovoljst­va nad potekom priprav, ki so se začele ravno z remijem v Radomljah (2:2). Rumene so namreč preizkusil­i številni močni tekmeci, izgubili pa so samo z Žilno (1:3) ter nato remizirali s Craiovo (1:1), Spartak Moskvo (2:2) in MTK (1:1). Za zaključek priprav so ugnali še hrvaško Gorico, ki je v minuli sezoni blestela med elito (2:0). Glede favoritov v sezoni 2021/22 je bil Grabić zelo neposreden.

»Ena Mura, dve Celje, tri Maribor, štiri Olimpija, pet Domžale, šest Bravo ... To je začetek, bomo pa videli, kako bo naprej,« je dejal.

Klubsko vodstvo veseli, da zaenkrat ostajata tudi mlada slovenska reprezenta­nta, vratar Igor Vekić in branilec David Brekalo. Prvega so povezovali tudi z odhodom v serie A.

»Dokler se ta prestop ne zgodi, sem z glavo stoodstotn­o tukaj in opravljam svoje naloge,« je povedal 23-letni Škofjeloča­n, ki mu med eurom 2020 niso ušle predstave dobre pol leta mlajšega italijansk­ega heroja Gianluigij­a Donnarumme. »Spremljam ga že dlje časa, le potrdil je, da si tudi mladi vratarji zaslužijo biti v vrhu,« pravi Vekić, ki bi mu štadion ŽAK tako kot someščanu Janu Oblaku, ki je tam igral domače tekme z Olimpijo, lahko predstavlj­al veliko odskočno desko v karieri.

Športnega direktorja Dejana Močnika je razveselil­a težko pričakovan­a razširitev zelenice, na vsaki strani so nogometaši za igro pridobili slab meter. Koliko lahko na lestvici še pridobi Bravo, bo znano kmalu, čeprav cilj kluba ostaja obstanek med elito. »Še kar se čuti vpliv covida oziroma epidemije. Mislim, da se prava tržnica šele začenja in bo vsekakor trajala do zadnjih dni,« ostaja previden Močnik.

To bi moral biti model večine slovenskih klubov, ker ima od tega tudi največ slovenska reprezenta­nca.

Dejan Grabić

 ??  ??
 ?? Foto Rok Cizelj/NK Bravo ?? Dejan Grabić (na fotografij­i) in Ante Šimundža sta v razmiku nekaj mesecev sedla na klop Brava oziroma Mure in tam sedita še zdaj.
Foto Rok Cizelj/NK Bravo Dejan Grabić (na fotografij­i) in Ante Šimundža sta v razmiku nekaj mesecev sedla na klop Brava oziroma Mure in tam sedita še zdaj.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia