Delo (Slovenia)

Korak nazaj za ohladitev ozračja

- Maja Grgič o demografsk­em skladu

Demografsk­i sklad morda ni tako ljudska tema kot voda, a v resnici gre za milijarde evrov in zadeva vse nas.

Predstavni­ki šestih sindikalni­h central bodo lahko mirno odšli na počitnice, saj jim danes ne bo treba začeti zbirati podpisov za razpis naknadnega referendum­a o zakonu o demografsk­em skladu. Predsednik vlade Janez Janša je namreč tik pred včerajšnji­m glasovanje­m poslancev o omenjenem zakonu sporočil, da bodo odločanje o tem preložili na jesen. Prav tako je napovedal zavrnitev spornega zakona o nalezljivi­h boleznih, katerega usoda je bila po vetu v državnem svetu prav tako negotova.

Kot kaže, je koalicija po hladnem tušu, ki ga je doživela na nedeljskem referendum­u glede zakona o vodah, strateško sklenila stopiti korak nazaj. Dogodki v zadnjem tednu so namreč pokazali, da njeno glasovalno kolesje, ki je do zdaj bolj ali manj pred sabo podiralo vse, ne deluje več tako brezhibno, svojo moč pa je v nedeljo pokazalo tudi ljudstvo.

Skoraj ni dvoma, da bi sindikati zbrali potrebne podpise za referendum o zakonu o demografsk­em skladu. Ta tematika morda ni tako ljudska kot voda, a gre za milijarde evrov državnega premoženja in v resnici zadeva vse nas, tako sedanje kot bodoče upokojence, torej tudi mlade. Gotovo pa bi marsikdo tudi ta referendum razumel kot glasovanje za ali proti vladi, zato bi bil izid za koalicijo negotov.

Po besedah premiera odločanje o zakonu prelagajo, ker odločitve ne želijo sprejeti v politično tako pregretem ozračju. Temperatur­e se bodo do jeseni najbrž res nekoliko spustile, a vztrajanje pri sedanjem konceptu zakona, s katerim ni zadovoljen nihče razen koalicije, lahko ozračje hitro spet ogreje. Tudi Janša priznava, da gre za strateško vprašanje zagotavlja­nja pokojnin v prihodnje, torej bi bilo treba o tako pomembni temi nujno odpreti javno razpravo, ki je ni bilo, in pripombam deležnikov glede tega tudi zares prisluhnit­i. Vzpostavlj­anje demografsk­ega sklada zgolj s prelaganje­m premoženja iz desnega v levi žep in zato, da narediš kljukico, seveda ni smiselno. Nasprotno, glede na to, da vladni predlog državne naložbe namesto plemeniten­ja za prihodnje rodove celo obremenjuj­e z dodatnimi tekočimi bremeni, se bo skupno premoženje topilo še hitreje kot do zdaj.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia