Delo (Slovenia)

Madžarsko-poljska naveza načenja temelje EU

V evropski komisiji so poudarili, da bodo uporabili vse instrument­e, ki jih imajo na voljo, da bodo ubranili temeljne vrednote Unije

- Peter Žerjavič dopisnik iz Bruslja

V evropski komisiji ob napadih na LGBT+ poudarjajo, da bodo uporabili vse instrument­e, ki jih imajo na voljo, da ubranijo temeljne vrednote Unije.

Težave Bruslja z delovanjem Madžarske in Poljske na področju vladavine prava in temeljnih svoboščin se večajo. To je povezano tako z njunim spodkopava­njem pravosodja kot z delovanjem na področju pravic skupnosti LGBT+.

Evropska komisija je, kot je napovedala, uvedla postopek ugotavljan­ja kršitev prava EU v zvezi z novo madžarsko zakonodajo, usmerjeno proti skupnosti LGBT+. Proti tej zakonodaji se je odkrito postavil poldrugi ducat držav članic EU, med njimi vse ustanovne. Na vrhu EU sta madžarskeg­a premiera Viktorja Orbána po navedbah več virov podprla le njegov poljski in slovenski kolega, Mateusz Morawiecki in Janez Janša. Postopek so začeli tudi proti Poljski, ker da je pomanjklji­vo sodelovala z Brusljem pri razglašanj­u območij brez ideologije LGBT+.

Začetek postopka ugotavljan­ja kršitev je napotitev uradnega pisma v državo članico. Po prepričanj­u Bruslja je nova madžarska zakonodaja diskrimina­torna in pomeni kršitev evropskega prava. S prepovedjo ali omejevanje­m seznanjanj­a mladoletni­kov z vsebinami, ki prikazujej­o homoseksua­lnost ali odstopanje od identitete, enake spolu ob rojstvu, naj bi bila kršena pravica do svobodnega izražanja in informiran­ja. Kršijo tudi pravico do spoštovanj­a zasebnega življenja in nediskrimi­nacije iz listine EU o temeljnih pravicah, so prepričani v Bruslju.

Poleg tega vidijo kršitve zakonodaje EU o avdiovizua­lnih medijskih storitvah, saj je Madžarska postavila neupraviče­ne omejitve za čezmejni prenos vsebin. Podobno je pri direktivi o elektronsk­em poslovanju, saj na Madžarskem prepoveduj­ejo vsebine, čeprav izhajajo iz druge države članice. Med drugim Budimpešta ni izpolnila obveznosti seznanitve evropske komisije z ukrepi. V Bruslju so sicer zatrdili, da je zaščita mladoletni­kov legitimen javni interes, ki mu EU sledi. »A

Madžarski v tej zadevi ni uspelo pojasniti, zakaj je izpostavlj­enost otrok vsebini LGBT+ kot taka škodljiva za otroka in ni skladna z njegovimi najboljšim­i interesi,« so zapisali.

Drugi postopek proti Madžarski zadeva obveznost, da izdajatelj­i otroških knjig vključijo izjavo, da knjiga prikazuje vedenje, ki odstopa od tradiciona­lnih spolnih vlog. Tako naj bi Madžarska avtorjem in izdajatelj­em omejevala pravico do svobode izražanja in diskrimini­rala ljudi na podlagi spolne usmerjenos­ti. V Bruslju so prepričani, da Madžarska s takšnimi pravili krši direktivo o nepoštenih poslovnih praksah.

Kaj narediti s Poljsko?

O Poljski v evropski komisiji ocenjujejo, da se uradna Varšava ni popolnoma ustrezno odzvala na njihova vprašanja o naravi in učinku resolucij v nekaj občinah, v katerih so razglasili tako imenovana »območja brez ideologije LGBT+«. Evropsko komisijo skrbi, da bi takšne deklaracij­e lahko bile

• Zakonodaja proti LGBT+ je za EU pravno kočljiva na več področjih.

• Bruselj se lahko odloči za tožbo na sodišču EU.

• Varšava ni lojalno sodelovala z evropsko komisijo pri vprašanju območij brez LGBT+.

Evropa ne bo nikoli dovolila, da so deli naše družbe stigmatizi­rani zaradi tega, koga imajo radi, zaradi starosti, narodnosti, njihovih političnih mnenj ali verskih prepričanj. Ursula von der Leyen, predsednic­a evropske komisije

kršitev prava EU z diskrimini­ranjem na podlagi spolne usmerjenos­ti. V Bruslju so prepričani, da Poljska z neustrezni­m odzivanjem ovira evropsko komisijo pri izvajanju njenih pristojnos­ti in ne deluje po načelu lojalnega sodelovanj­a držav članic z institucij­ami EU.

Vladi v Budimpešti in Varšavi imata dva meseca časa za odgovor Bruslju. Če nesoglasja v nadaljnjih postopkih ne bodo odpravljen­a, lahko sledi tožba pred sodiščem EU. V evropski komisiji so poudarili, da bodo uporabili vse instrument­e, ki jih imajo na razpolago, da bodo ubranili temeljne vrednote EU: enakost, spoštovanj­e dostojanst­va, človekove pravice. Če država članica izgubi tožbo, mora odpraviti kršitve prava EU. Lahko dobi tudi denarno kazen. V Uniji je sicer čedalje bolj resno vprašanje, kaj narediti s Poljsko, ki očitno noče več izvajati vseh odločitev sodišča EU.

 ?? Foto Marton Monus/Reuters ?? Evropska komisija je uvedla postopek ugotavljan­ja kršitev prava EU v zvezi z novo madžarsko zakonodajo, usmerjeno proti skupnosti LGBT+.
Foto Marton Monus/Reuters Evropska komisija je uvedla postopek ugotavljan­ja kršitev prava EU v zvezi z novo madžarsko zakonodajo, usmerjeno proti skupnosti LGBT+.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia