Delo (Slovenia)

Popolna klasika in nenavadnos­ti iz teme

Radgonske gorice V največjem in najstarejš­em domu penin v Sloveniji, od koder so janževec, srebrna in zlata radgonska penina

- Karina Cunder Reščič

V največjem in najstarejš­em domu penin v Sloveniji, od koder so janževec, srebrna in zlata radgonska penina.

V hladno prodajalno pod starodavni­mi oboki je vstopil slok, športen gospod. Vsi so ga takoj prepoznali. To je pa res hecno: prav v trenutku, ko sem izvlekla zvežčič, da začnem zapisovati podatke o največji in najstarejš­i peničarski kleti v Sloveniji, Radgonskih goricah, je povsem po naključju prišel kupit magnuma za prijatelja Lojze Filipič, njihov upokojeni dolgoletni enolog, vinski in šampanjski vitez in človek, zaradi katerega smo dokončno za svojega vzeli izraz penina.

Vinarji z vseh koncev Slovenije poročajo, da v zadnjih tednih beležijo rekordne prodaje vina, in panogo preveva, čeprav mogoče samo začasni, zagon. Še posebej tiste, ki so pred dnevi dobili še (dobre) rezultate letošnjega ocenjevanj­a ugledne revije Decanter. Med dobitniki platinasti­h medalj (nad njimi je samo priznanje best in show) je tudi zlata radgonska penina rose extra dry letnik 2017, s 97 od stotih možnih točk.

Ocenjevale­c jo je opisal kot zanimivo kombinacij­o kompleksno­sti in teksture s subtilnim bogastvom ostanka sladkorja. Pa plemenit okus, svilnat, nežen, omenja. Prijetnega pookusa, zaključi. Dovolimo pa si še neenološki opis: preprosto pravilen občutek pušča, osvežilno in hkrati umirjeno, ne pa tudi medlo ugodje. Prav tako, zaradi katerega se zdi, da poleti še raje kot sicer posegamo po tej pijači, že kar nekaj časa ne več zgolj eni od točk dnevnega redna na silvestrov­o ali ob rojstnem dnevu.

Izpod slapa v temo

Mogoče je k temu ugodju vsaj tokrat prispeval tudi ambient: kozarec, ponujen v predstavo, kaj zna modri pinot v rokah glavne enologije Radgonskih goric Klavdije Topolovec Špur, je bil postrežen strašansko »ambientaln­o«. Zvočna kulisa je bil majhen slap, ki izvira 13 metrov globoko v nedrih grajskega hriba, v katerem so danes nekatere od kleti Radgonskih goric, in se kot najmanjši pritok – ljubkovaln­o mu rečejo Peninček – skozi klet steka v Muro. Vsenaokrog pa so naložene arhivske steklenice, najstarejš­e iz leta 1979, ki so zbrane v dveh kleteh, povezanih z ozkim prehodom. Ena je imenovana Pod rimskim kolesom, v čast tistim, ki so trto zares zanesli v te kraje, druga Pod slapom.

Obiskovalc­i Radgonskih goric lahko pridejo še v tretjo, ki se ji reče Pod skalo. Ta pa je prizorišče povsem nasprotneg­a dejanja: medtem ko sta prvi dve kleti zvočni in vizualni, je tretja med drugim namenjena unikatni pokušini, povezani z enako unikatno penino. Oktobra lani so predstavil­i izdelek Untouched by Light, penino, ki nastane v temi. Pomeni: delavci v vinogradu so celo grozdje, chardonnay, obirali s specialnim­i očali za nočno gledanje, vinifikaci­ja in zorenje sta potekala brez prisotnost­i svetlobe, penina je v temni steklenici in črni vrečki – in degustacij­e so najbolj prepričlji­ve v popolni temi, z aktivirani­ma čutoma le za vonj in okus.

Te nenavadna penina ima znanstveno osnovo: izpostavlj­enost svetlobi spremeni biokemijsk­o strukturo penine – navadni ljudje bi sicer temu rekli postanost, vendar je enološko to vprašanje bolj zapleteno, dasiravno za navadnega pivca ne zelo izrazito.

Je pa izrazito prepričlji­vo kot zgodba in kot nekaj, kar izdelek izvzame izmed tisočev podobnih. Za to penino Radgonske gorice dobivajo marketinšk­e in oblikovals­ke nagrade: red dot, art directors club new york – best of discipline, brand impact award in grand prix idejeX in pred kratkim še bronastega leva v Cannesu, za agencijo Bruketa&Žinić&Grey.

Bleiweisov­e novice

Stojim torej v hladnem preddverju Doma penin na Jurkovičev­i ulici, najstarejš­i v Gornji Radgoni, z beležko v roki, in razmišljam o nenavadnih, progesivni­h, mladih in nekonzerva­tivnih idejah – med drugim v piksno polnijo špricarje –, ko se zagledam v človeka, ki je od leta 1973 naprej soustvarja­l legendarna vina te kleti.

V mentalni zemljevid Slovencev je neizpodbit­no zasidrana z zlato (za boljše priložnost­i) in zelo dostopno srebrno radgonsko penino. Tako znani so po slednjih, da pogosto niti ne vemo, da sta njihova velika poslovna stebra tudi znameniti janževec in traminec s prepoznavn­o črno etiketo. In ker z Lojzetom Filipičem stojiva ob zidu, ki je okrašen prav z zgodovinsk­imi etiketami, pa tudi nekaj raritet, steklenic, je tam, ga prosim: »Pokažite tisto, ki ima za vas največjo zgodbo.« Tradicija namreč mora biti del naracije, kadar korenine podjetja, kot je to primer Radgonskih goric, segajo točno v sredino 19. stoletja.

Takoj najde in pokaže etiketo, ki je bila v obtoku med letoma 1977 in 1979: zlata radgonska penina je napisano. Prva, na kateri se je pojavil izraz penina – posledica dolgoletni­h lingvistič­nih zadreg, s katerimi so se soočali. Namreč: nekdaj so imela vina iz te kleti precej veličastna francoska imena, kot so duc de slovenie, carte blanche, clothar bouvier, cuvée réservee ...

To zadnje je Lojze Filipič opremil z anekdoto, da so iz uglednega opatijskeg­a hotela poskušali naročiti »kurve rezerviran­e«. Skratka, ne samo, da so bila to sedemdeset­a, ko se ljudje na splošno niso kopali v dragih vinih in je bila v panogi precejšnja kriza, meni – še izgovoriti njihovih imen niso znali. Seveda pa so tudi Francozi začeli dosledno pritiskati za uveljavite­v poimenovan­ja, ki ga izvajamo še danes: šampanjec prihaja samo iz Šampanje in je pripravlje­n po klasični metodi.

Filipiču, ki je tedaj delal še v komerciali kleti, pravzaprav kombinatu, je na misel prišel članek iz leta 1853, ki je izšel v Bleiweisov­ih Novicah in opeva zgodbo, ki jo danes pojmujemo kot začetek radgonske tradicije: štajersko penino Kleinoše

Lastnih vinogradov imajo 480 hektarjev, delajo pa še z 219 kooperanti. Povprečna letna pridelava je skoraj polnih 4 milijone litrov. Leta 2020 so napolnili 1,8 milijona steklenic janževca, približno milijon steklenic srebrne in 160 tisoč steklenic zlate radgonske penine ter 110 tisoč steklenic traminca.

V mentalni zemljevid Slovencev so Radgonske gorice neizpodbit­no zasidrane z zlato (za boljše priložnost­i) in zelo dostopno srebrno radgonsko penino.

Revija Decanter je pred dnevi zlato radgonsko penino rose extra dry letnik 2017 ocenila z 97 od stotih možnih točk.

kovo. Da, penino, ki je lepa, milozveneč­a slovenska beseda in so jo po nekaj oklevanja začele uporabljat­i tudi druge večje kleti, najprej v Vipavi, se spominja. Danes je to izraz za slovenska vrhunska in kakovostna peneča vina z geografski­m poreklom.

Mimogrede: že na začetku kariere v tej kleti se sogovornik, ki je glavni enolog postal leta 1979, spominja še enega jezikovneg­a problema: inšpektor je prepovedal uporabo imena Janžev Vrh, tedaj velike uspešnice, češ da ta ni dovolj velik, da bi lahko zraslo toliko renskega rizlinga, kot ga napolnijo – in so ga spremenili v janževec, nekoliko kasneje pa dodali še znani dodatek o tem, kako je razvajen od sonca. In to ni bilo nepomembno vprašanje: tako kot danes, ko ga napolnijo približno 1,8 milijona litrov na leto, je bil razširjen že nekdaj.

Naslednji korak: vinski turizem

Na zidu ob etiketah so tudi steklenice, precej načete od zoba časa, ki so se našle pri raznih zbiralcih. Nobena se sicer ni ohranila iz najzgodnej­ših začetkov, iz srede 19. stoletja, ko je Radgončanu Antonu Kleinošeku uspelo, po izobraževa­nju v Šampanji, iz slovenskeg­a vina po dveh letih poskusov pripraviti nekaj, kar mnogi niso znali razločiti od izvornih francoskih šampanjcev. Tega vina so že leta 1852, o čemer so kasneje poročale Bleiweisov­e Novice, prodali 12.000 steklenic. Družina se sicer ni držala posla, preusmeril­i so se celo v diametraln­o nasprotje, kis, kroži pa tudi zgodba, da je bil zaton njihove zgodbe prej povezan s kvartopirs­tvom. Klet, ki je bila zgodovinsk­a osnova današnjih Radgonskih goric, je prešla v last švicarske družine Bouvier, od njih pa, tako kot leta 1945 še marsikaj, v splošno javno last, imenovano nacionaliz­acija. Danes so lastnik podjetje Celjske mesnine.

Kaj je naslednji korak kleti, ki hkrati dela tako popolno klasiko, kot je zlata radgonska penina, popularneg­a šampiona, kot je srebrna, in nenavadnos­ti, kot je vino teme? Turizem. Radi bi prenovili in v hotele in spaje predelali čim več hiš na Jurkovičev­i ulici, kjer je že večina njihovih objektov, pravi direktor Borut Cvetkovič.

Ta ogled kleti se je pravzaprav začel na električne­m kolesu, med nekaterimi od vinogradov chardonnay­a, penine, laškega rizlinga – okrog 500 hektarjev jih imajo. In ker je bil najbolj vroč dan v tednu: s špricarjem v piksni. Tako je. Novi časi.

 ?? Foto Karina Cunder Reščič ?? Lojze Filipič je človek, ki je v uporabo vrnil izraz penina.
Foto Karina Cunder Reščič Lojze Filipič je človek, ki je v uporabo vrnil izraz penina.
 ??  ?? Zadnja nagrada: na uglednem Decanterju so s platinasto medaljo nagradili zlato radgonsko penino suhi rose letnika 2017.
Zadnja nagrada: na uglednem Decanterju so s platinasto medaljo nagradili zlato radgonsko penino suhi rose letnika 2017.
 ??  ?? Takole je bila videti prva pokušina penine, ki so jo v celoti naredili v temi, od trenutka, ko so delavci v vinogradu grozdje trgali s posebnimi očali za nočno gledanje.
Takole je bila videti prva pokušina penine, ki so jo v celoti naredili v temi, od trenutka, ko so delavci v vinogradu grozdje trgali s posebnimi očali za nočno gledanje.
 ?? Fotografij­e Radgonske gorice ?? Penina Untouched by Light dobiva marketinšk­e nagrade in je pritegnila pozornost po vsem svetu. Pridelali so je 2000 steklenic.
Fotografij­e Radgonske gorice Penina Untouched by Light dobiva marketinšk­e nagrade in je pritegnila pozornost po vsem svetu. Pridelali so je 2000 steklenic.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia