Delo (Slovenia)

Koalicija umaknila dva zakona

Premier zaradi nezadostne podpore začasno umika zakona o demografsk­em skladu in nalezljivi­h boleznih

- Uroš Esih

Štiri dni po referendum­u o noveli zakona o vodah je koalicija priznala politično realnost, ki je nastopila po za vlado zelo slabem rezultatu. Predsednik vlade Janez Janša je včeraj na eni od redkih tiskovnih konferenc govoril o pregretem političnem ozračju v državi, ki ga želi umiriti.

Umiriti ga želi s preložitvi­jo odločanja o zakonu o demografsk­em skladu, o katerem bi moral včeraj glasovati državni zbor. Enega ključnih projektov svoje koalicije, ki je še posebno pomemben za upokojensk­o stranko Desus, katere poslanci so do zdaj zagotavlja­li podporo številnim vladnim projektom, je preložil na jesen. Še vedno ni jasno, ali Janša lahko računa na podporo štirih poslancev Desusa na današnjem glasovanju o kandidatur­i Marka Borisa Andrijanič­a za ministra za digitalno preobrazbo, zato je premier k podpori pozval opozicijo. Kot razlog je navedel evropska sredstva za digitalno preobrazbo slovenskeg­a gospodarst­va, ki bodo na voljo že letos.

Ker koalicija skupaj s podporniki nima dovolj podpore za obrambo zakona o nalezljivi­h boleznih, na katerega je državni svet izglasoval veto in je za njegovo potrditev zato potrebna absolutna večina, je Janša napovedal, da bodo poslanci koalicije glasovali proti noveli, ki so jo vložili. Vlada pa si bo vzela čas do jeseni, da nekatere pripombe, ki so bile dane bodisi v razpravi v državnem zboru bodisi v državnem svetu, ponovno prouči in predlaga novo novelo zakona o nalezljivi­h boleznih. Rok, ki ga je za spremembo dalo ustavno sodišče, s tem ne bo upoštevan.

Iz koalicije so na opozicijo pred glasovanje­m o kandidatu za ministra za digitalno preobrazbo Marka Borisa Andrijanič­a naslovili poziv, naj pokaže, ali je sposobna interese Slovenije postaviti pred svoje politične interese. »Ta poziv kaže, kako zelo jih je strah volitev. Interes Slovenije se je pokazal na referendum­u in pravi: volitve takoj. Na koaliciji je, da zagotovi glasove za delovanje vlade in izvolitev ministrov, kar pa jim ta teden ne gre najbolje,« komentira vodja poslanske skupine največje opozicijsk­e stranke LMŠ Brane Golubović. Ni na opoziciji, da zagotavlja glasove koaliciji. »Sploh pa ne bomo sodelovali pri tem, da bi ohranili to vlado na oblasti. Glasovali bomo proti, glasovali bomo za volitve,« napoveduje.

Tudi pri Andrijanič­u bodo jeziček na tehtnici poslanci Desusa. Robert Polnar je sicer najprej izjavil, da bo glasoval proti, preostali trije pa naj bi se vzdržali. Tako bi zmanjkal en glas, a včeraj je bilo slišati drugače.

Golubović poudarja, da je vzrok za prestavitv­e odločanja o demografsk­em skladu in padec zakona o nalezljivi­h boleznih v tem, da »razširjena« koalicija nima dovolj glasov. »Je pa res, da ti odločitvi ustrezata poslancem Desusa, ki se bodo morda oddolžili z glasovi za novega ministra. Psi lajajo, kleptokrac­ija gre dalje,« ugotavlja.

 ??  ?? Premier Janez Janša spoznava, da mnogi vladni projekti nimajo več zadostne podpore v DZ.
Premier Janez Janša spoznava, da mnogi vladni projekti nimajo več zadostne podpore v DZ.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia