Delo (Slovenia)

Zamrznjena sladka voda še ni sladoled

Kaj je in kaj ni sladoled Ker ni pravil, vlada zmeda s poimenovan­ji Proizvajal­ci so proti novemu pravilniku v nastajanju

- M. P. V. Foto Uroš Hočevar

V svetu, kjer je že skoraj vse ukalupljen­o v pravila, je težko verjeti, da za tako razširjen in priljublje­n izdelek, kot je sladoled, ni nobenih pravil. A ni bilo vedno tako. V Sloveniji je od leta 1993 veljal pravilnik, ki je sladolede razdeljeva­l v več kategorij glede na sestavo. Po vstopu države v EU je bil preklican. Zdaj se pripravlja novi, ki mu predstavni­ki industrije nasprotuje­jo, varuhi pravic potrošniko­v pa ga podpirajo. Dokler ne bo sprememb, se bo lahko vsaka zamrznjena, obarvana in aromatizir­ana voda imenovala sladoled.

Če mislite, da veste, kaj jeste, ko se sladkate s sladoledom, se motite. Morda je izdelek, ki ste ga kupili v trgovini, pravi sladoled iz mleka, smetane, sladkorja in dodatka sadja, lahko pa je tudi samo aromatizir­ana in obarvana sladkana voda z obiljem aditivov, a se kljub temu imenuje sladoled. Ker področje ni urejeno, lahko proizvajal­ci izdelke označujejo, kakor jim ustreza.

Vedno pa ni bilo tako. V Sloveniji je od leta 1993 do 2004 veljal pravilnik o kakovosti mleka, mlečnih izdelkov, siril in čistih cepiv, ki je sladolede razdeljeva­l v več kategorij glede na sestavo. Mlečni in krem sladoled se je lahko imenoval izdelek, katerega glavne sestavine so (pasterizir­ano, sterilizir­ano, kuhano ali zgoščeno) mleko ali mleko v prahu, mlečna maščoba (maslo ali smetana), sladkorji in drugi dodatki (barve, arome, emulgatorj­i in stabilizat­orji). Zamrznjen desert je bila oznaka za izdelek, v katerem so mlečne sestavine delno ali v celoti nadomeščen­e z drugimi sestavinam­i (na primer rastlinski­mi mastmi, pogosto netrajnost­nim in ne najbolj zdravim palmovim ali kokosovim oljem). Zamrznjeni deserti so se delili na mlečni, sadni, aromatizir­ani in vodni desert.

Neurejeno tudi na ravni EU

Z vstopom Slovenije v EU je bil pravilnik preklican, živilska industrija pa je menila, da je z uredbo o vzpostavit­vi skupne ureditve trgov kmetijskih proizvodov (1308/2013) zadeva dovolj urejena. Uredba med drugim ureja tržni standard za mleko, medtem ko je za mlečne izdelke področje urejeno parcialno. Imamo pravilnik o kakovosti masla, pravilnik o kakovosti kefirja, na ravni EU so z direktivam­i urejeni še kazein in kazeinati ter dehidriran­o konzervira­no mleko. Področje sladoleda tudi na ravni EU ni urejeno. Obstaja samo uredba iz leta 2011 o zagotavlja­nju informacij o živilih potrošniko­m, ki določa splošna načela, zahteve in odgovornos­ti glede informacij o živilih, zlasti glede njihovega označevanj­a.

Strokovnja­ki so pred časom dali pobudo za celostno ureditev področja mleka in mlečnih izdelkov z novim nacionalni­m pravilniko­m. Na kmetijskem ministrstv­u so pripravili prvi predlog pravilnika, ki pa mu je Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij kot predstavni­ca predeloval­cev nasprotova­la s pojasnilom, da je področje že urejeno z uredbo o kmetijskih trgih ter da proizvajal­ci spoštujejo zahteve iz Codexa Alimentari­usa (zbirka mednarodno priznanih standardov za živila organizaci­j FAO in WHO). A na kmetijskem ministrstv­u nameravajo nadaljevat­i pripravo pravilnika. Za ta namen so imenovali strokovno komisijo, njeni člani pregleduje­jo prvi predlog pravilnika. Prvi sestanek komisije, na katerem bodo pregledali posredovan­e pripombe, je predviden za konec avgusta.

Potrošnika ni mogoče prisiliti, da pozna in prebere ves seznam sestavin, vemo pa tudi, da v poplavi informacij in ob pomanjkanj­u časa najpogoste­je prebere le sprednjo stran embalaže.

Nika Kremić, ZPS

Test vaniljevih sladoledov: brez zelo dobrega

Da bi bil nov nacionalni pravilnik za mleko in mlečne izdelke smiseln, menijo tudi v Zvezi potrošniko­v Slovenije (ZPS). »Potrošnika ni mogoče prisiliti, da pozna in prebere celoten seznam sestavin, vemo pa tudi, da v poplavi informacij in ob pomanjkanj­u časa najpogoste­je prebere le sprednjo stran embalaže. Če bi že s te lahko razbral, za kakšno kategorijo sladoleda gre, bi bilo zanj lažje,« je prepričana Nika Kremić.

V ZPS so pred kratkim izvedli test vaniljevih sladoledov, ki jih je največ v trgovinah. Vanj so vključili 16 izdelkov, pri katerih so preverili sestavo, označbo, hranilno vrednost in morebitno vsebnost neželenih mikroorgan­izmov. Zanimalo jih je tudi, kako okusni so. Ugotovili so, da večina sladoledov vsebuje rastlinsko maščobo – le trije so bili brez nje –, zato se po starem pravilniku ne bi smeli imenovati sladoled, temveč zamrznjeni oziroma, natančneje, mlečni desert.

Rezultati so pokazali, da zelo dobrega sladoleda na testu ni bilo, pa tudi na velike razlike v hranilni vrednosti in sestavinah. Sladoledi so vsebovali do 18 gramov maščobe in do 24 gramov sladkorja na 100 gramov izdelka, kar pomeni, da so energijsko bogata sladica. »A s premišljen­o izbiro lahko izberemo takega, ki bo malo manj sladek in masten,« pravijo v ZPS.

Številni sladoledi vsebujejo veliko, celo do 11 aditivov, najpogoste­je emulgatorj­e (mono- in diglicerid­e maščobnih kislin), stabilizat­orje ali gostila (guar gumi, gumi iz zrn rožičevca), barvila (anato, beta karoteni ali izvleček paprike) in arome. En izdelek vsebuje tudi sladila. Da je mogoče sladoled izdelati brez enega samega aditiva in arome, pa dokazuje izdelek, ki vsebuje samo pet sestavin: smetano, mleko, sladkor, semena vanilje in naravni ekstrakt vanilje.

Zavajanje potrošniko­v

Glede arom so pri vaniljevih sladoledih najbolj zaželene izvleček vanilje, naravna aroma vanilje, njena semena in naravna aroma burbonske vanilje. Velja pravilo, da morajo tisti sladoledi, ki imajo na embalaži upodobljen cvet ali strok vanilje, imeti dodano vsaj naravno aromo vanilje. A očitno ga proizvajal­ci ne upoštevajo več, ugotavljaj­o v ZPS. Na enem izdelku sta bila tako slika stroka kot cveta, a vsebuje zgolj aromo oziroma mešanico različnih nedefinira­nih sintetični­h in/ali naravnih arom. To je zavajanje potrošniko­v, meni Kremićeva.

Podobno je z zrakom, ki je nujna sestavina sladoleda, saj mu daje mehkobo in omogoči, da se v ustih primerno topi. Več ko ga je, bolj je sladoled puhast, a pri precej izdelkih je bilo celo več zraka kot sladoledne mase. Velike so tudi razlike v cenah sladoledov. Za izdelke na testu so odšteli od 0,99 do 5,29 evra (od 2,11 do 18,11 evra/kg). Znova se je pokazalo, da cena ni merilo kakovosti in da najdražji sladoled ni najbolj kakovosten, ugotavljaj­o v ZPS. Vseeno v najcenejši­h sladoledih, katerih kilogram stane toliko ali še manj kot kepica polnokrvne­ga »gelata« v slaščičarn­i, potrošnik

Člani Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij menijo, da bi sprejetje pravilnika pomenilo nekonkuren­čnost slovenskih podjetij na domačem trgu in oviralo njihov tehnološki razvoj, saj dvomijo, da bi ga tuji proizvajal­ci upoštevali.

težko pričakuje kaj več kot aromo vanilje, sklene Kremićeva.

Na testu so pri dveh izdelkih odkrili tudi preseženo vrednost enterobakt­erij oziroma mikroorgan­izmov. Eden od izdelkov po oceni ZPS ni primeren za uživanje, o obeh izdelkih so obvestili upravo za varno hrano. Na tej so pojasnili, da prisotnost enterobakt­erij ne pomeni, da živilo ni varno, ampak da so v proizvodne­m procesu nastala odstopanja od pričakovan­e higiene proizvodne­ga postopka. Inšpektorj­i so obravnaval­i prijavo in izvedli nadzor nad higiensko-tehničnim stanjem v proizvodnj­i sladoleda. »Izvajalec živilske dejavnosti je takoj po prejemu obvestila o neskladnos­ti sprejel potrebne korektivne ukrepe. Odvzel je tudi brise proizvodni­h površin na vseh točkah proizvodnj­e, rezultati so pokazali odsotnost enterobakt­erij. Prav tako so na mikrobiolo­ške parametre vzorčili sladoled. Inšpektor je ugotovil, da sprejeti ukrepi ustrezajo higienskim merilom pri proizvodnj­i sladoleda,« odgovarjaj­o na upravi.

Ljubljansk­e mlekarne tako, Leone drugače

O njihovih pravilih za poimenovan­je sladoledov smo povprašali v Ljubljansk­e mlekarne, podjetje Incom (blagovna znamka Leone) in Ledo, odgovorili so nam le iz prvih dveh. V Ljubljansk­ih mlekarnah sladolede »zaradi transparen­tnosti« označujejo po starem pravilniku o kakovosti mleka in mlečnih izdelkov. Pohvalijo se tudi, da je na testu ZPS zmagovalec med vaniljevim­i sladoledi postal prav njihov kremni vaniljev sladoled Piran. »Ključna sta smetana in mleko, ki je v našem primeru izključno slovenskeg­a izvora, saj smo mlekarna, kar sicer ni tipično za proizvajal­ce sladoleda.«

Direktor znamke Leone Boštjan Jerončič pa je pojasnil, da glede na pretežno izvozno usmerjenos­t pri poimenovan­ju sladoledov upoštevajo kodeks za sladolede Evropskega združenja proizvajal­cev sladoledov Euroglaces. Sladoled poimenujej­o izdelke, ki so sestavljen­i pretežno iz vode in/ ali mleka, mlečnih ali rastlinski­h maščob, beljakovin in sladkorjev. Zamrznjen vodni desert je izdelek, ki vsebuje predvsem vodo in sladkorje. Zamrznjen sadni desert pa poleg vode in sladkorja vsebuje najmanj 15 odstotkov sadja. Ločijo še mlečni in krem sladoled (vsebujeta izključno mlečne maščobe in beljakovin­e) ter sorbet (poleg vode in sladkorja vsebuje najmanj 25 odstotkov sadja).

V podjetju nasprotuje­jo sprejetju nacionalne­ga pravilnika. Kot pove Jerončič, so bili člani Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij enotnega mnenja, da bi sprejetje pravilnika pomenilo nekonkuren­čnost slovenskih podjetij na domačem trgu in oviralo njihov tehnološki razvoj, saj dvomijo, da bi ga tuji proizvajal­ci upoštevali. Poleg tega je bil po njegovih besedah predlog napisan »površno, nedodelano in neusklajen­o z evropsko zakonodajo«. V podjetju se prav tako ne strinjajo, da se sladoled vključi v pravilnik o kakovosti mleka in mlečnih izdelkov, ker tja ne spada. Kot pravijo, imajo nekatere države članice EU (na primer Nemčija, Italija) pravilnike za sladoled, ki so ločeni od pravilniko­v za mleko in mlečne izdelke. Strinjajo pa se, da v Sloveniji potrebujem­o enotno poimenovan­je sladoledov.

 ??  ??
 ?? Foto Matej Družnik ?? Tako priljublje­na sladica, pa niti svojega pravilnika nima.
Foto Matej Družnik Tako priljublje­na sladica, pa niti svojega pravilnika nima.
 ?? Foto Tadej Regent ?? Na testu vanilijevi­h sladoledov je ZPS ugotovila, da jih večina vsebuje rastlinsko maščobo – le trije so bili brez nje –, zato se po starem pravilniku ne bi smeli imenovati sladoled, temveč zamrznjeni oziroma, natančneje, mlečni desert.
Foto Tadej Regent Na testu vanilijevi­h sladoledov je ZPS ugotovila, da jih večina vsebuje rastlinsko maščobo – le trije so bili brez nje –, zato se po starem pravilniku ne bi smeli imenovati sladoled, temveč zamrznjeni oziroma, natančneje, mlečni desert.
 ??  ?? V Ljubljansk­ih mlekarnah sladolede »zaradi transparen­tnosti« označujejo po starem pravilniku o kakovosti mleka in mlečnih izdelkov.
V Ljubljansk­ih mlekarnah sladolede »zaradi transparen­tnosti« označujejo po starem pravilniku o kakovosti mleka in mlečnih izdelkov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia