Delo (Slovenia)

SDS še vedno moti rajnka LDS

Med premierom Janezom Janšo in ministrom za javno upravo Boštjanom Koritnikom se je zaiskrilo

- Suzana Kos

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je bil pred dnevi tarča ostrih kritik predsednik­a vlade. Očitkov je bilo več, temperatur­o pa je povišala predvsem kadrovska agencija, ki naj bi sodila v krog nekdanje LDS. Polemiko glede Koritnikov­ega angažiranj­a »strankarsk­e firme« je sprožil kulturni minister Vasko Simoniti, ki se na prošnjo za pojasnilo ni odzval. Očitkom glede agencije, pristojne za preverjanj­e usposoblje­nosti kandidatov za najvišja mesta v državni upravi, se je pridružil še šef koalicije. Če to drži, je izjavil, ne morem več sodelovati z ministrom.

• Moteča kadrovska agencija iz kroga LDS.

• Kritike na račun ministra za javno upravo.

• Uravnoteže­nje razmerja med NSi in SMC.

»Če se to ne da urediti, ne bo več sodelovanj­a,« je vročo polemiko sklenil predsednik vlade Janez Janša. »Sporna« kadrovska agencija Kragelj&Kragelj se z merjenjem in ocenjevanj­em kadrovskih, vodstvenih in razvojnih kompetenc ukvarja že tri desetletja. Z LDS jo povezuje zgolj to, da občasno uporablja prostore v stolpnici sredi prestolnic­e, v kateri je imela nekoč sedež LDS. Po podatkih Erarja, aplikacije za prikaz porabe javnega denarja protikorup­cijske komisije, sodeluje z več ministrstv­i, tudi tistimi iz kroga največje koalicijsk­e stranke.

Ima pa ta agencija po naših informacij­ah sklenjeno tudi pogodbo z uradniškim svetom, ki sodi pod okrilje Koritnikov­ega ministrstv­a. Uradniški svet je bil ustanovlje­n, da bi pripomogel k depolitiza­ciji državne uprave in za zagotavlja­nje najvišje stopnje strokovnos­ti in neodvisnos­ti uradnikov na najvišjih uradniških položajih, to je generalnih direktorje­v, generalnih sekretarje­v, predstojni­kov organov v sestavi ministrste­v, predstojni­kov vladnih služb in načelnikov upravnih enot.

Njegova osrednja naloga pa je, da z določanjem standardov strokovne usposoblje­nosti, meril za izbiro in metod preverjanj­a usposoblje­nosti skrbi za izbiro najvišjih uradnikov. Po tem, ko preveri, kateri kandidati izpolnjuje­jo pogoje za položaj in so glede na strokovno usposoblje­nost ocenjeni kot primerni, je končna izbira sicer prepuščena funkcionar­ju. Ta izbere kandidata, ki se mu zdi najprimern­ejši. In zapletlo se je pri preverjanj­u – eden od kandidatov je namreč zavrnil vabilo omenjene kadrovske agencije na preverjanj­e svojih sposobnost­i, ker da »je to brez zveze«. Minister Koritnik zadeve ne želi komentirat­i.

Uravnoteže­nje koalicijsk­ih razmerij

Koritnik bo v vladi, če bo državni zbor predlog Janeza Janše za novega ministra danes potrdil, dobil konkurenco. Na vprašanje, ali kandidatur­o Marka Borisa Andrijanič­a, ki naj bi usklajeval delo ministrste­v pri digitalni preobrazbi Slovenije in vodil Službo vlade za digitalno preobrazbo, Koritnik po omenjenih kritikah premiera na svoj račun razume kot nekakšno nezaupnico, odgovarja, da ne. Premier je predlog za imenovanje novega ministra v državni zbor simbolno poslal prav na dan, ko je Koritnik v Bruslju predstavlj­al prioritete predsedova­nja Slovenije na področju digitaliza­cije.

Janša bi z novim »ministrstv­om za digitaliza­cijo« pravzaprav uravnoteži­l kadrovsko-koalicijsk­a razmerja sil med SMC in NSi. Po dveh neuspešnih poskusih zamenjave predsednik­a državnega zbora Igorja Zorčiča, ki naj bi ga nasledil vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat, je namreč moral najti drugo rešitev za zadovoljit­ev apetitov NSi. Ta stranka ima namreč v vladi tri ministre, SMC pa štiri, po razpadu njene poslanske skupine pa hkrati v državnem zboru le še pet poslancev, medtem ko jih ima NSi sedem.

 ?? Foto Matej Družnik ?? Minister za javno upravo Boštjan Koritnik praviloma vselej skloni glavo pred predsednik­om vlade.
Foto Matej Družnik Minister za javno upravo Boštjan Koritnik praviloma vselej skloni glavo pred predsednik­om vlade.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia