Delo (Slovenia)

Janša: Ne nagibamo se k obveznemu cepljenju

Premier napoveduje ukinitev brezplačne­ga testiranja, ki je našo državo doslej stalo 60 milijonov evrov

- Polona Malovrh

V času, ko članice EU vsak dan sprejemajo vse strožje ukrepe za preprečeva­nje širjenja koronaviru­snih različic – Grčija in Francija, denimo, uvajata obvezno cepljenje za zdravstven­e delavce in zaposlene v domovih za ostarele –, se Slovenija po zagotovili­h premiera Janeza Janše »ne nagiba k uzakonitvi obveznega cepljenja«. Nas pa v kratkem čaka ukinitev brezplačne­ga testiranja.

Podrobnost­i tega ukrepa, ki po mnenju premiera na včerajšnji vladni novinarski konferenci »nadomešča cepljenje oziroma izpolnjeva­nje pogojev PCT – prebolevni­k, cepljen, testiran –, še niso znane, saj predloga vlada še ni oblikovala. Bo pa PCR-testiranje po Janševih zagotovili­h za tiste, ki kažejo znake okužbe, še naprej brezplačno, saj »smo dolžni ravnati tako, da tisti, ki je odgovoren, ne bo še naprej plačeval za tistega, ki ni«. Brezplačno testiranje je Slovenijo oziroma posredno vse davkoplače­valce doslej stalo več kot 60 milijonov evrov.

Skupno izjavo poslanskih skupin državnega zbora, ki so včeraj pozvale k cepljenju proti covidu-19, je premier označil za »veliko stvar«, ki se je zgodila v času »pregretih političnih razmer« – a še pravočasno. Tudi zato so se v koaliciji odločili umakniti glasovanje o spremembah zakona o nalezljivi­h boleznih. Kajti instrument­ov, s katerimi se Slovenija lahko spopade z epidemijo in doseže zadostno precepljen­ost, imamo kljub temu dovolj, je dejal Janša. Zadostna precepljen­ost bo pogoj, da bodo šole in vrtci na jesen ostali odprti, da ne bo treba spet zapirati javnega življenja in gospodarst­va ter da bo življenje ob upoštevanj­u pogojev PCT – ti naj bi veljali tudi v šolah – ostalo »kolikor se da normalno«.

Več teže na individual­ni odgovornos­ti

Obilje cepiv pa je prineslo še eno vladno odločitev: da skrb za zaščito pred covidom-19 odslej postane odgovornos­t vsakega posameznik­a. Ali kot je pojasnil premier: »Zdaj ko imamo dovolj cepiv, ko lahko ljudje med njimi izbirajo, je odgovornos­t vsakega posameznik­a, da zaščiti sebe in bližnje in hkrati tudi odprtost javnega življenja. Na voljo imamo dovolj instrument­ov, zaradi katerih ni treba zapirati javnega življenja, omejevati gibanja, gospodarsk­ih dejavnosti, še posebej storitveni­h, ki so bile najbolj prizadete.« Ministrstv­o za zdravje bo v prihodnjih dneh predlagalo spremembe uredb.

Zadostna precepljen­ost bo pogoj, da bodo šole in vrtci na jesen ostali odprti.

Neprepričl­jivi Počivalšek

Medtem ko je »korak nazaj v pregretih političnih razmerah« pozdravil tudi podpredsed­nik vlade Matej Tonin in se zavzel za to, da se javno življenje ne zapira, ampak se dosledno, v dobro krepitve gospodarst­va in zdravstva, upošteva pogoj PCT, pa je tretji vladni predstavni­k, gospodarsk­i minister Zdravko Počivalšek, tokrat prevzel vlogo kritika medijev – a je v njej ostal enako neprepričl­jiv kot toliko drugih somišljeni­kov pred njim.

 ?? Foto Marko Feist ?? PCR-testiranje bo po Janševih zagotovili­h za tiste, ki kažejo znake okužbe, še naprej brezplačno.
Foto Marko Feist PCR-testiranje bo po Janševih zagotovili­h za tiste, ki kažejo znake okužbe, še naprej brezplačno.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia