Delo (Slovenia)

Poziv k takojšnji ureditvi financiran­ja

Četudi se ustvarja vtis, da se stvari urejajo, sporočajo, da to ni res

- Beti Burger

Slovenska tiskovna agencija (STA) že več kot pol leta čaka na plačilo za opravljeno javno službo, kmalu bo minil dvestoti dan, odkar vlada ne izpolnjuje svoje zaveze, h kateri jo vežeta tako zakon o STA kot sedmi protikoron­ski paket. Nadzorni svet STA je pretekli teden pozval Urad vlade za komunicira­nje (Ukom), naj stori vse za plačilo 845.000 evrov predujma za stroške, zdaj so se oglasili še zaposleni na STA.

Zaposleni »kljub vsem zagotovilo­m vladnih predstavni­kov, vključno s predsednik­om vlade, ki jih ti dajejo v prisotnost­i najvišjih predstavni­kov EU, da bodo v kratkem dokončno razrešili po njihovem mnenju 'manjši in nepotreben zaplet' s sofinancir­anjem tiskovne agencije«, še vedno čakajo.

Kot so opozorili, so glede na zadnje usklajeval­ne sestanke z direktorje­m Ukoma Urošem Urbanijo, ki se mu nikamor ne mudi, »izpolnitev zakonske dolžnosti ustanovite­lja za plačilo javnega dela servisa pa vse bolj odkrito pogojuje s tem, da bo kar sam prevzel vlogo urednika, direktorja in nadzornika družbe«, čedalje bolj prepričani, da plačila za že opravljeno delo ne bo. Ostro so se odzvali na torkove pogovore, iz katerih je direktor Ukoma v sporočilu za javnost v izkrivljen­i obliki navajal trditve, ki so po zagotovili­h STA-jevih udeležence­v sestanka daleč od resnice. Najbolj nesprejeml­jivo je temeljno izhodišče, po katerem bi v Ukomu pregledova­li povzetke novic in presojali vsebino ter na podlagi tega arbitrarne­ga pristopa odmerjali višino plačila. Temu na STA ostro nasprotuje­jo. Ostri so do pogodbeneg­a določila, po katerem naj bi naročniki leto dni vsebine STA poobjavlja­li brezplačno, kar kaže na nerazumeva­nje in nespoštova­nje njihovega dela. »Ni si STA izmislila, da opravlja javno službo in tržno dejavnost, ampak tako določa zakon o STA,« so zapisali.

Predpostav­ljajo, da direktor Ukoma verjetno računa na to, da se bo STA sesedla, še preden ji bo uspelo dokazati svojo pravico na sodišču. Opozorili so, da se veliko sodelavcev odpravlja na zasluženi dopust, njihova prihodnost pa ostaja negotova in bodo »zaradi osebnih interesov in samovoljne maščevalno­sti enega človeka pristali na zavodu za zaposlovan­je«. Direktorja Ukoma so pozvali, »naj se loti dela in izpolni pričakovan­ja vlade ali pa se umakne nekomu, ki bo to znal narediti. Več kot očitno pa nima namena izpolniti naloge vlade in STA zagotoviti nemoteno zakonsko določeno financiran­je.« Četudi se v javnosti z obljubami vladnih predstavni­kov ustvarja vtis, da se stvari urejajo, zaposleni javnosti sporočajo, da to ni res.

V Ukomu so očitke zanikali in zatrdili, da se sami vedno odzovejo nemudoma, medtem ko je direktor STA potreboval tri tedne, da je poslal cenik storitev.

 ?? Foto Jure Eržen ?? Na STA so opozorili, da se veliko sodelavcev odpravlja na zasluženi dopust, njihova prihodnost pa ostaja negotova.
Foto Jure Eržen Na STA so opozorili, da se veliko sodelavcev odpravlja na zasluženi dopust, njihova prihodnost pa ostaja negotova.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia