Delo (Slovenia)

Bolnik prejme novo zdravilo le dvakrat na leto

Velika ameriška raziskava je pokazala, da je varna meja slabega holesterol­a zelo nizka – zgolj 1,5

- Milena Zupanič

Slovenija je tretja država na svetu – za Avstrijo in Nemčijo – ki je svoje paciente vključila v novo terapijo proti zvišanim vrednostim slabega holesterol­a. Prednost novega zdravila je, da ga prejme bolnik le dvakrat na leto. V poštev pride za tiste bolnike, ki ne morejo prejemati statinov – zdravil, ki so v najširši uporabi za zniževanje holesterol­a LDL. Novo zdravilo je v postopku za razvrstite­v na listo zdravil, ki jih financira ZZZS iz javnih sredstev.

Bolezni srca in ožilja, predvsem tiste, ki jih povzroča ateroskler­oza, so glavni vzrok smrtnosti v razvitem svetu. Po besedah dr. Zlatka Frasa, kardiologa in direktorja interne klinike UKC Ljubljana, je obsežna raziskava v ZDA o soodvisnos­ti ateroskler­oze in slabega holesterol­a, v katero je bilo vključenih 30.000 bolnikov s povišanimi vrednostmi holesterol­a LDL, pokazala, da ateroskler­oze nimajo tisti ljudje, pri katerih so vrednosti slabega holesterol­a pod 1,5. To je kljub zdravilom težko doseči, tudi zato, ker telo samo proizvede višje vrednosti slabega holesterol­a ne glede na vnos hrane, ki sicer tudi zvišuje vrednosti holesterol­a. Novo Novartisov­o inovativno zdravilo neposredno vpliva na jetrne celice, ki proizvajaj­o škodljivi holesterol.

Drugače kot dosedanja zdravila

Novo zdravilo deluje drugače kot dosedanja zdravila. Majhne interferen­čne RNK se vežejo na jetrne celice in s tem preprečuje­jo nastajanje beljakovin­e PCSK9 v jetrih, s tem pa povečajo učinkovito­st jeter za odstranjev­anje holesterol­a. Napoveduje­jo, da bo zdravilo dolgoročno znižalo holesterol v krvi za 50 do 60 odstotkov, je pojasnil Fras. V Avstriji, kjer so novo zdravilo kot prvi na svetu začeli uporabljat­i konec januarja, v terapijo z njim pa je vključenih 40 pacientov, jim je uspelo znižati raven holesterol­a za 40 do 50 odstotkov, je povedal profesor z Dunaja Walter Speidl, ki je na tiskovni konferenci v Ljubljani sodeloval virtualno. Največja prednost novega zdravila je aplikacija dvakrat na leto, v nasprotju z zdravili, ki jih je treba jemati vsak dan. To bistveno zmanjša tveganje, da bolnik jemlje zdravilo neredno. Novo zdravilo bo za zdaj aplicirano v bolnišnica­h.

Evropska komisija je zdravilo odobrila decembra lani, kar velja za vse države EU. Slovenija je donacijo zdravila prejela od proizvajal­ca za 30 bolnikov, od tega za 15 v UKC Ljubljana. Prvi bolniki so prejeli injekcijo novega zdravila pred dvema tednoma. Poročajo, da za zdaj stranskih učinkov ni.

V Sloveniji prejema po besedah Frasa katero od zdravil za znižanje slabega holesterol­a v krvi od 60.000 do 80.000 bolnikov. Po ocenah stroke bi moralo novo zdravilo prejemati od tisoč do dva tisoč ali največ tri tisoč bolnikov. Pričakujej­o, da bi ga zdravstven­a blagajna – ZZZS – lahko uvrstila na listo zdravil, ki so financiran­a iz javnih sredstev, do začetka prihodnjeg­a leta. Zdravilo bo dostopno tudi samoplačni­ško, a le če bo zdravnik ugotovil, da ga pacient potrebuje. Ne bo poceni: stalo bo okoli 5000 evrov na leto. »Statini še naprej ostajajo temeljno zdravilo za znižanje slabega holesterol­a, a kdor jih ne prenaša, ima zdaj novo možnost,« je povedal dr. Zlatko Fras.

 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Statini še naprej ostajajo temeljno zdravilo za zniževanje slabega holesterol­a, a kdor jih ne prenaša, ima zdaj novo možnost, pravi dr. Zlatko Fras.
Foto Jože Suhadolnik Statini še naprej ostajajo temeljno zdravilo za zniževanje slabega holesterol­a, a kdor jih ne prenaša, ima zdaj novo možnost, pravi dr. Zlatko Fras.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia