Delo (Slovenia)

Unija je Varšavi vrnila pravni udarec

Evropsko sodišče je razsodilo, da disciplins­ki senat poljskega vrhovnega sodišča ni skladen s pravom Unije

- Boris Čibej

Pravni spor med Brusljem in Varšavo se vsak dan bolj zaostruje. Potem ko je v sredo evropsko sodišče odločilo, da mora Poljska zaustaviti delovanje disciplins­kega senata vrhovnega sodišča, poljsko ustavno sodišče pa razsodilo, da začasni ukrepi evropskega sodišča niso skladni s poljsko ustavo, so včeraj v vrhovnem sodnem telesu EU ugotovili, da sporni disciplins­ki senat ni skladen s pravom Unije. Evropska komisija je opozorila Varšavo, da ima pravo EU primat nad nacionalni­m, odločitve evropskega sodišča, tudi začasne, pa so za članice in njihova sodišča zavezujoče. »Poljska ni izpolnila obveznosti, ki izhajajo iz prava EU,« so včeraj zapisali v sporočilu za javnost sodišča EU s sedežem v Luxembourg­u. Po mnenju sodnikov na Poljskem nista zagotovlje­ni nepristran­skost in neodvisnos­t novega disciplins­kega senata vrhovnega sodišča. Ker lahko po novem disciplins­ko obravnavaj­o tudi vsebino sodb sodnikov, so ti izpostavlj­eni političnem­u nadzoru in pritiskom, so poudarili. Sporni disciplins­ki senat lahko namreč odvzame sodnikom imuniteto, da jih lahko sodno preganjajo, in jim celo zniža plačo.

To je bila v zadnjih dveh dnevih že druga razsodba evropskega sodišča o sporni poljski pravosodni reformi, zaradi katere sta Bruselj in Varšava že več let v sporu, a veliko vprašanje je, ali ju bodo sedanje poljske oblasti upoštevale. V sredo je namreč poljsko ustavno sodišče odločilo, da začasni ukrepi sodišča EU v zvezi s poljskimi pravosodni­mi reformami niso skladni s poljsko ustavo. Zaradi te odločitve, ki potrjuje dvome o vladavini prava na Poljskem, je evropska komisija zelo zaskrbljen­a, so včeraj sporočili iz Bruslja. Varšavo so spomnili, da ima pravo Unije primat nad nacionalni­m, vse odločitve evropskega sodišča, vključno z ukazi in začasnimi ukrepi, pa so za članice EU in njihova sodišča zavezujoče. V Bruslju pričakujej­o od Varšave, da bo vse odločitve evropskega sodišča v celoti in natančno spoštovala, komisija pa bo brez oklevanja izrabila vse svoje pristojnos­ti, ki ji jih zagotavlja­jo pogodbe EU, da bo zagotovila enotno uporabo in integritet­o evropskih zakonov.

Predstavni­ke poljskih oblasti je odločitev ustavnega sodišča razveselil­a. »Ustava in normalnost sta premagali poskuse političneg­a vmešavanja organov EU v poljsko pravno ureditev,« se je na twitterju odzval poljski pravosodni minister Zbigniew Ziobro. Toda neupošteva­nje primata evropske zakonodaje, h kateremu se je Varšava zavezala, ko je leta 2004 vstopila v EU, vodi k poljskemu izstopu iz evropske družine, so ponovno opozorili domači in tuji analitiki. »To je bil odločen korak proti pravnemu polexitu … Žalostno,« je na twitterju ugotovil strokovnja­k za ustavno pravo Wojciech Sadurski. Sodelavec nevladne organizaci­je Democracy Reporting Internatio­nal Jakub Jaraczewsk­i pa je zapisal, da je poljska vlada iskala pravno pretvezo, da bi se izognila razsodbam sodišča v Luxembourg­u, politično prevzeto ustavno sodišče pa ji je ponižno ustreglo.

V poljski vladajoči stranki so se lotili pravosodne reforme, da bi iz sodnega sistema odstranili ljudi prejšnjega režima, hkrati pa so ga povsem spolitizir­ali z imenovanji lastnih zvestih kadrov. Na njegovem čelu je osebna prijatelji­ca voditelja Zakona in pravičnost­i Jarosława Kaczyńskeg­a Julia Przyłębska, Stanisław Piotrowicz, ki je bil v sredo na čelu skupine ustavnih sodnikov, ki so razglasili neustavnos­t evropskih razsodb, pa je bil pred tem imenovanje­m poslanec vladajoče stranke. Zato za opozicijo ustavno sodišče ni legitimno. Lani je Varšavo razburila izjava odhajajoče­ga predsednik­a nemškega ustavnega sodišča Andreasa Voßkuhleja, da najvišjega poljskega pravnega telesa ni več mogoče imenovati sodišče, ampak »marioneta«.

• Pravni spor med Brusljem in Varšavo se zaostruje.

• Evropsko sodišče: Pravo EU ima primat nad nacionalni­m.

• V Bruslju pričakujej­o spoštovanj­e odločitev evropskega sodišča.

Politično nastavljen­e poljske ustavne sodnike čaka nov spopad z Brusljem na začetku avgusta.

 ?? Foto Kacper Pempel/Reuters ?? Tudi poljskega pravosodne­ga ministra Zbigniewa Ziobra je razveselil­a odločitev ustavnega sodišča.
Foto Kacper Pempel/Reuters Tudi poljskega pravosodne­ga ministra Zbigniewa Ziobra je razveselil­a odločitev ustavnega sodišča.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia