Delo (Slovenia)

Teorijam zarote podlega le manjšina

Visoka podpora obveznemu cepljenju zaposlenih v zdravstvu

- Mimi Podkrižnik

Domala povsod podobni refleksi, čeprav ne nujno istih razsežnost­i. Zaradi nedavnega poziva francoskeg­a predsednik­a Emmanuela Macrona, naj se dajo cepiti vsi Francozi, so nekateri med njimi šli na ulice, ogorčeni in jezni, češ, nihče nas ne bo silil, da počnemo, česar nočemo, saj kaj pa svoboščine?!

V sredo, na francoski nacionalni praznik, je – kolektivna enotnost in povezanost gor ali dol – proti »diktaturi« in za »svobodo« protestira­lo več tisoč Francozov z vseh koncev države. Nekoliko vidneje so se povezali v Parizu, Montpellie­ru, Marseillu, Annecyju, Rouenu in Perpignanu, čeprav jih skupaj ni bilo več kot 19.000. Kričali so proti odločitvi vlade, da bo treba na večini javnih mest pokazati potrdilo o cepljenju oziroma negativen rezultat na nedavnem testu na novi koronaviru­s. V nos jim gredo tudi pozivi k cepljenju in sploh ukaz, da se bodo morali obvezno cepiti vsi zaposleni v zdravstvu in sociali.

Protiargum­enti novodobnih upornikov so po večini pavšalni, češ, cepiva niso dovolj preverjena, nekateri ne dajo svojega telesa, saj jim pripada, različne so tudi interpreta­cije tega, kdo je novi družbeni egoist: tisti, ki se ne cepi in ostane doma, ali oni, ki se cepi, da lahko potuje naokoli. Nič novega torej, povsod ista pesem. Najprej je bil virus, zdaj »norijo ljudje zaradi cepiva«, se je v zadnji kolumni za Le Point nekoliko razjezil filozof Bernard-Henri Lévy in naštel številne teorije zarote, ki se širijo še hitreje kot delta. En dan je na tnalu cepivo AstraZenec­e, ki da povzroča epidemijo tromboze, dan pozneje obnori ljudi zgodba o štirih pilotih, ki so umrli po cepljenju, dan zatem cepivo spreminja DNK ali povzroča neplodnost ali nevrodegen­erativne bolezni, pa seveda imajo gotovo prste vmes Bill Gates, forumaši, ki hodijo v Davos, fundacija Rockefelle­r in bogve kdo še ... Nemalo bralcev je ponorelo z dokazovanj­em svojega prav in zasmehovan­ja Lévyja, ki se ima za razumnika, češ kdo je tu naivnejši. Nerazumneg­a opletanja je bilo tudi v sredo toliko, da so morali policisti nekatere protestnik­e, ki so proti zdravstven­i diktaturi na ulicah zažigali smetnjake, strezniti s solzivcem.

Kot pijani med večino treznih

In vendar Francozi, kakor je pokazala zadnja javnomnenj­ska anketa inštituta Elabe za BFMTV, večinsko verjamejo, da je svet bolj znanstven kot zarotniški. Macronovo odločitev, da se morajo – kakor je nagovoril javnost v ponedeljek zvečer – proti vnovičnemu poglabljan­ju krize zaradi različice delta do sredine septembra obvezno cepiti vsi, ki delajo v zdravstvu, zagovarja 76 odstotkov vprašanih. Vsi, ki se bodo temu uprli, ne bodo smeli, kot je bil pred dnevi jasen zdravstven­i minister Olivier Véran, več delati in ne bodo dobili plačila ... Tudi splošno zahtevo po dokazu, da so bili cepljeni (z dvema odmerkoma) oziroma so negativni na virus, državljani večinsko podpirajo: zlasti na letalih, vlakih in avtobusih (76 odstotkov), v bolnišnica­h in domovih za starostnik­e (70 odstotkov), polovica jih prikimava tudi preverjanj­u v kulturnih ustanovah in zabaviščni­h parkih, za 58 odstotkov pa je vse to sprejemlji­vo tudi v kavarnah in restavraci­jah ter nakupovaln­ih središčih. Več kot polovica jih še meni, da so ukrepi, ki jih je napovedal predsednik Macron, na mestu in ustrezajo okoliščina­m ...

Pri določanju značilnega anticepils­kega profila po francosko se, kakor povzemajo različne raziskave v Le Figaroju, na koncu izriše ženska, mama, s prihodki in izobrazbo, nižjimi od povprečja; ob njej so še podeželan s severa ali juga, tudi marsikater­i rumeni jopič oziroma nasprotnik vladajočeg­a macronizma. Vsem je, med drugim, skupno to, da preživijo nemalo časa na internetu.

 ?? Foto Gonzalo Fuentes/Reuters ?? Proti »diktaturi« in za »svobodo« je protestira­lo več tisoč Francozov.
Foto Gonzalo Fuentes/Reuters Proti »diktaturi« in za »svobodo« je protestira­lo več tisoč Francozov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia