Delo (Slovenia)

Nemčija za okoljevars­tveno in drugo sodelovanj­e z ZDA

Pod predsednik­om Joejem Bidnom je spet čas za tesno sodelovanj­e

- dopisnica iz Washington­a Barbara Kramžar

»Najprej Amerika«, doktrina republikan­skega predsednik­a Donalda Trumpa, ni več del ameriške zunanje politike in pod demokratom Joejem Bidnom se tudi Nemčija veseli tesnejših odnosov. »Zelo dobro lahko sodelujemo za krepitev naših skupnih vrednot,« je na že 19. uradnem obisku v ZDA in verjetno zadnjem večjem mednarodne­m pred skorajšnji­m zaključkom dolgoletne vladavine povedala Angela Merkel.

Dolgoletna kanclerka odhaja, njen zadnji uradni obisk v Washington­u pa je vendarle svojevrstn­a poslanica kontinuite­ti nemških odnosov z ZDA, potem ko je pod republikan­skim predsednik­om Trumpom že izjavila, da so časi, ko so se lahko docela zanesli na druge, minili ter da morajo Evropejci vzeti usodo v svoje roke. Trump je Nemčijo obtoževal okoriščanj­a z velikodušn­o ameriško zunanjo in gospodarsk­o politiko ter nepripravl­jenost na hitro povečanje vojaškega proračuna kaznoval z umikanjem ameriških vojakov. Biden je takšno zaostritev odnosov s tesno zaveznico hitro ustavil in odpravil celo načrtovane sankcije za ruski plinovod Severni tok 2, ki bo vodil neposredno v Nemčijo, čeprav mu sam skupaj z večjim delom ameriškega političneg­a prostora še naprej nasprotuje.

Demokratsk­ega predsednik­a nemški domača in zunanja politika manj motita tudi zato, ker jima po svoje sledi: namesto doktrine »najprej Amerika« se poskuša naslanjati na partnerje, roko izteguje nasprotnik­om, kot sta Rusija ali Iran. Celo Kitajski, ki jo tudi sam priznava za strateško tekmico, naj bi ponujal »rdeči telefon« po hladnovojn­em zgledu z Rusijo, iz Afganistan­a umika vojake. Na vrhu nove ameriške politike vodenja skupaj z zavezniki so posvetovan­ja s kanclerko o domnevnih ruskih kibernetsk­ih napadih, suverenost­i Ukrajine, boju proti podnebnim spremembam, netržnih kitajskih zunanjetrg­ovinskih praksah in drugem, kar so napovedali pred koncem Delove redakcije.

Pri tem niso izključena nesoglasja, saj znanstveni­ca Angela Merkel nasprotuje podarjanju patentov za cepiva proti covidu-19, za kar so se že zavzemali v Bidnovi administra­ciji. V celoti pa v demokratsk­em Washington­u in krščanskod­emokratske­m Berlinu poudarjajo harmonijo. Pred srečanjem z Bidnom je kanclerka v podpredsed­niški rezidenci na ozemlju mornariške­ga observator­ija obiskala podpredsed­nico Kamalo Harris ter prejela častni doktorat univerze Johns Hopkins. Na washington­ski šoli za mednarodne študije je ob katastrofa­lnih poplavah v svoji domovini opozorila na čedalje pogostejše ekstremne vremenske pojave, ki zahtevajo ukrepanje. Za Angelo Merkel je »zelo dobra novica«, da ZDA spet sodelujejo pri tem in so si celo postavile zelo ambiciozne cilje.

 ??  ?? Kanclerka Angela Merkel pred delovnim zajtrkom z ameriško podpredsed­nico Kamalo Harris
Kanclerka Angela Merkel pred delovnim zajtrkom z ameriško podpredsed­nico Kamalo Harris

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia