Delo (Slovenia)

Izraelska vojska na slovenskem nebu

-

Prihodnji teden prihaja v Slovenijo izraelska okupacijsk­a vojska. Več kot 100 izraelskih vojaških padalcev se bo spustilo z neba nad Metliko, kamor jih bosta pripeljali dve vojaški letali tipa Hercules, ki pripadata izraelskim vojaškim silam. Uradno naj bi šlo za dogodek, ki zaznamuje spomin na evropske judovske padalce, ki so se pridružili britanskim silam v drugi svetovni vojni in pristali v okupirani osrednji Evropi, da bi zbirali obveščeval­ne informacij­e in vzpostavil­i stik s partizansk­imi enotami. V praksi gre predvsem za kazanje mišic izraelske vojske in proslavlja­nje njihovega novega zavezništv­a s Slovenijo in Madžarsko, ki bosta na dogodek poslali tudi nekaj svojih vojaških padalcev. Mislim, da bi bilo obzorje bolj jasno brez tega paradiranj­a izraelske vojske na slovenskem nebu.

Izraelske enote bo na tem dogodku vodilo nekaj izkušenih izraelskih generalov. Eden izmed njih je general Ofer Winter, ki je v preteklost­i večkrat vodil napade na Palestince. Mednarodna nevladna organizaci­ja Human Rights Watch je poročala, da je njegova enota leta 2014 streljala in ubila palestinsk­e civiliste v majhnem mestu Khuza, medtem ko so ti bežali iz svojih hiš, ki jih je izraelska vojska podirala z buldožerje­m. Amnesty Internatio­nal pa je ostro obsodil dejanja njegove enote, ki je ubila na ducate palestinsk­ih civilistov v mestu Rafah v Gazi, in jih označil za namerni vojni zločin. Drugi prisotni častnik bo general Itai Veruv, komandant izraelske brigade Kfir, ki je javno zagovarjal pretepanje in zlorabo palestinsk­ih civilistov, kar so izvajali njegovi vojaki.

Praznovanj­e dogodkov včasih na dan prinese zanimive absurde, ko se mešajo dejanja iz preteklost­i in politika sedanjosti. Izraelskih vojakov danes pač ne moremo enačiti z judovskimi padalci iz preteklost­i. Junaški padalci, ki so pred več kot 70 leti pristali na ozemljih nekdanje Jugoslavij­e in Madžarske, so to storili, da bi se borili proti fašizmu in okupaciji, ter si zaslužijo naše spoštovanj­e. Ampak zamisel, da se njihovo junaštvo zaznamuje s preletom izraelskih vojnih letal in ceremonial­nim nastopom zračnih enot, ki so pred še nekaj tedni bombardira­le hiše in družine na območju Gaze, je omalovažev­anje spomina na te junake iz preteklost­i. Ob koncu druge svetovne vojne, ko so zavezniki in partizansk­e enote porazili fašizem, so sprejeli konsenz, ki je postal tudi del pogodb in sporazumov, da je v možnih prihodnjih vojaških spopadih treba zaščititi civiliste in da je tistim, ki tega ne spoštujejo, treba soditi zaradi vojnih zločinov. Povabilo izraelski vojski, da sodeluje na tem dogodku, medtem ko se proti navzočim častnikom na Mednarodne­m kazenskem sodišču v Haagu vodi preiskava zaradi vojnih zločinov, spodkopava temelje, na katerih sta bila zgrajena mir in neodvisnos­t, na kateri je Slovenija tako ponosna.

Slovenija se je od nekdaj zavzemala za mir in pravičnost v Izraelu in Palestini, a to stanovitno­st zdaj izpodbija vlada, ki želi pridobiti politične točke pri izraelskih kolegih, na primer s povabilom izraelski vojski na ta dogodek, ali z izobešanje­m izraelske zastave na poslopju vlade v času zadnjega izraelskeg­a napada na Gazo. Toda to je napačno razmišljan­je: Izrael ne odgovarja na izzive, s katerimi se Slovenija spopada danes. Izraelski izvozni artikli, tako njihova ideologija, ki temelji na diskrimina­ciji in strukturni neenakosti, kot tudi njihove tehnologij­e za varnost in nadzor, redno testirane na Palestinci­h, bodo povzročili več škode kot koristi. Narod, ki je izkusil lastni boj za neodvisnos­t in ki slavi zmago nad okupatorje­m, ne more pridobiti ničesar od izraelskih vojaških letal na svojem nebu in izraelskih generalov na svojih tleh.

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.

Izrael ne odgovarja na izzive, s katerimi se Slovenija spopada danes.

 ??  ??
 ??  ?? izraelski raziskoval­ec na oddelku za kriminolog­ijo na Vrije Universite­it Brussel v Belgiji in diplomant Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani Dr. Lior Volinz
izraelski raziskoval­ec na oddelku za kriminolog­ijo na Vrije Universite­it Brussel v Belgiji in diplomant Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani Dr. Lior Volinz

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia