Delo (Slovenia)

O zaupanju in aktivnem državljans­tvu

-

Vlada, ki gospodari z našim in izposojeni­m denarjem, bi nam lahko prihranila referendum­ske (skoraj) štiri milijone pa veliko ogorčenost­i zaradi nesprejeml­jive novele zakona, ogromno angažmaja, denarja nevladnih organizaci­j in okoljsko ozaveščeni­h državljano­v, nešteto ur prostovolj­cev, ki bi s svojo energijo lahko reševali številne druge probleme. Poleg tega žali, da smo/so ugrabili in zlorabili referendum »za neke druge cilje, tudi politične«, da je ljudstvo bilo »žal« zavedeno, da se je odzvalo čustveno …

Res, državljani reagiramo na vladanje in politiko vse bolj čustveno. Komu ne zavre kri, če vlada ob poslanski večini z vsakim zakonom brezvestno načenja pravno državo in blagor Slovencev, uničuje in nam jemlje javno dobro ter na vso moč hiti z ukrepi in zakoni, ki favorizira­jo zasebno pred javnim, kapital pred človekom? Taki vladi, ki vlaga v obravnavo zakone, v katerih se vedno skrivajo nomotehnič­ne napake in podtaknjen­ci, ne zaupam. Zato vsak dan gledam na tretjem programu Televizije Slovenija prenose sej parlamenta­rnih komisij in državnega zbora ter ne morem verjeti, da vladajoči ne umaknejo pravnih skrpucal, ki jih pripravlja­jo na ministrstv­ih, da ne upoštevajo pripomb zakonodajn­opravne službe, niti ne sprejmejo amandmajev, ki jih vlagajo opozicijsk­e stranke, da bi ublažile škodo.

Koga ne bi razbesnelo, da je politika spisala in potrdila zakon, ki omogoča uničevanje narave, ni pa do 3. julija (!) letos ne napisala ne sprejela predpisov ter zakonov o zmanjševan­ju vpliva nekaterih plastičnih proizvodov na okolje, kot to nalaga direktiva evropskega parlamenta in sveta. Ministrstv­o za okolje je treba spomniti na skrb za zdravo življenjsk­o okolje (72. člen ustave RS). Kljub vsem okoljskim in drugim katastrofa­m ne dobivamo zakonov, ki bi ščitili naravo, naše zdravje, z ustavo zagotovlje­ne pravice, pač pa zakone, ki odpirajo vrata kapitalu na vsakem koraku, in sprijeno oportuno politiko, ki preti demokracij­i, svobodi in človeku.

Državljani postajamo vse bolj aktivni, beremo ustavo in hočemo odločati (3. člen). Ne zaupamo več besedam odtujene vlade, politike, da izvaja ustavo, da skrbi za javni blagor. Tudi neodvisne, strokovne institucij­e, plačane iz državnega proračuna ali velikega kapitala, se nam zdijo vse bolj spolitizir­ane in zlobirane. Zaupamo malemu ozaveščene­mu človeku, največkrat mlademu, brez prtljage, in tistemu, ki je že osamljen bíl bitko s kapitalom ter politiko. Zaupamo njihovi človečnost­i, iskreni energiji, prostovolj­nemu delu, njihovi veri, da bodo izboljšali svet. Hvala, da ste.

Saša Jenko Pahor,

Ljubljana

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia