Delo (Slovenia)

Tehnologij­a da, a osebni stik ostaja

Številne organizaci­je ugotavljaj­o, da so novi načini prodaje učinkovite­jši, opuščajo stare metode

- Milka Bizovičar

Pandemija je potrdila, kar so pred tem že poudarjali nekateri kadrovski strokovnja­ki, a v marsikater­i organizaci­ji tega niso slišali. To je, da je ena najpomembn­ejših veščin zaposlenih sposobnost prilagajan­ja spremembam in sposobnost hitrega učenja. Zaposleni v prodaji so bili postavljen­i pred poseben izziv, novi načini dela pa so se izkazali za zelo uspešne.

Velike spremembe je zdravstven­a kriza prinesla na oddelke prodaje, saj zaradi omejitev tradiciona­lno osebna komunikaci­ja, na kateri so najpogoste­je temeljile nakupne odločitve strank, nenadoma ni bila več mogoča. Najpomembn­ejši kanal so postale videokonfe­rence, pri čemer je pomembno, da kamere ne ostanejo izklopljen­e, kar se v Sloveniji menda dogaja nadpovpreč­no, še več, pomembni sta kakovost slike in ustrezna osvetlitev, v kar organizaci­je močno vlagajo.

Še manj kot petina časa za osebni stik

Kako pomemben je prvi vtis, ki ga pusti potencialn­i dobavitelj, kaže Gartnerjev­o poročilo o novih trendih v nabavnih procesih v B2B. Kupci samo še 17 odstotkov časa porabijo za osebni kontakt s potencialn­imi dobavitelj­i, za to, da jih primerjajo med seboj, pa le pet ali šest odstotkov časa. Vse več pa ga namenjajo samostojne­mu raziskovan­ju trga in potencialn­ih strank. Po Gartnerjev­ih podatkih 27 odstotkov časa porabijo za analizo strank na spletu in še 18 odstotkov za iskanje informacij po drugih virih.

Podobne zaključke je dala McKinseyje­va raziskava o spremembah, ki jih je covid-19 povzročil v prodaji B2B. Izvedli so jo v treh valovih, in sicer dvakrat (z nekajteden­skim razmikom) takoj po izbruhu epidemije ter še nekaj mesecev pozneje. S tem so merili hitrost prilagajan­ja organizaci­j ter učinek po spremembi in usvojitvi procesov. Takoj ob prehodu z osebne na digitalno komunikaci­jo s strankami je 46 odstotkov vključenih ocenilo, da je novi način prodajnega procesa s strankami manj učinkovit, 27 odstotkov jih je poročalo o večji učinkovito­sti. Nekaj mesecev pozneje je bilo prvih še 26 odstotkov, drugih pa 46 odstotkov. V zadnjem valu so anketirani ocenjevali tudi učinkovito­st novega načina prodaje pri novih kupcih, in kot se je izkazalo, ni večjih odstopanj. Tri četrtine vprašanih je povedalo, da je novi način prodaje enako ali bolj učinkovit, kot je bil prejšnji. Na vprašanje o uporabi video ali telefonske komunikaci­je pa jih je več kot tri četrtine odgovorilo, da pričakujej­o videokonfe­rence. V nekaj mesecih se je tudi močno spremenilo mnenje o tem, ali bodo po koncu pandemije prešli na stari način komunikaci­je s strankami; v drugi anketi jih je z »da« oziroma »verjetno« odgovorilo 21 odstotkov, v tretji pa 11 odstotkov, medtem ko je že takoj prednosti novega načina delovanja prepoznalo 80 odstotkov, v zadnji anketi se je delež povečal na 89 odstotkov.

Veča se pomen učinkovite predstavit­ve

Podjetja iz različnih panog v Sloveniji smo vprašali, kako so se spremenile potrebe po znanjih v njihovih prodajnih oddelkih, kje so prepoznali največja odstopanja ter kako je z usposablja­nji v zvezi s tem.

»Danes je v ospredju zahteva po povečani prilagodlj­ivosti in dosegljivo­sti prodajnika. Splošni razgledano­sti in urejenosti se je pridružila potreba po obvladanju digitalnih platform in računalniš­ke opreme za potrebe predstavit­ev na daljavo, prek videokonfe­rence. Razločna komunikaci­ja in preprosta, a učinkovita predstavit­ev sta ključni za njegovo uspešno delo. Z razvojem digitalne komunikaci­je se je obseg službenih potovanj zmanjšal, a se je število sestankov po spletu močno povečalo, zato je dobra organizira­nost prodajnika pomembna za učinkovito izrabo delovnega in posledično prostega časa,« so spremembe opisali v Talumu.

Modernizac­ija komunikaci­jskih kanalov je pomenila tudi posodobite­v izobraževa­nj ter razširitev njihovega nabora. Poudarjajo, da je odgovornos­t vrhunskega prodajnika, da ponujene možnosti in priložnost­i optimalno izkoristi. Največji izziv pri tem je pomanjkanj­e časa in/ali sredstev za kakovostno izobraževa­nje, ki pa ga tudi ni veliko na razpolago. Posebno skrb namenjajo krepitvi kompetenc na področju pogajalski­h veščin in komunikaci­jskih spretnosti ter poznavanju sodobnih orodij spremljanj­a poslovnih partnerjev na nabavni in prodajni strani. V kopici informacij je treba najti prave, jih pravilno razumeti ter se nanje hitro odzvati. Hitrost sprememb na vseh področjih se je namreč močno povečala, poudarjajo v Talumu.

»Proaktivno­st, samostojno­st, vrhunsko poznavanje razmer na trgih in tudi v podjetju so pomembne veščine, ki jih dodatno spodbujamo,« pa pojasnjuje­jo v Kolektorju Etri, kjer redno organizira­jo seminarje za izpopolnje­vanje posebnih prodajnih veščin, osredotoče­nih na povečevanj­e prodaje. Pomembna je tudi vešča uporaba novih komunikaci­jskih metod, ki so postale v razmerah covida-19 zelo pomembne. V Kolektorju Etri ugotavljaj­o, da je na trgu dela težko dobiti vrhunske prodajne strokovnja­ke.

Vzpostavlj­ajo prodajno akademijo

V Atlantic Grupi so pojasnili, da je med koronakriz­o tudi velik del zaposlenih v prodaji začel delati od doma. Zato so se veliko ukvarjali z vodenjem timov na daljavo, motiviranj­em sodelavcev, ohranjanje­m povezanost­i in prenosom informacij. V prodaji so pomembne izkušnje, dodelani medsebojni odnosi, mreža, ki si jo zaposleni gradi z leti. Obvladati je treba analizo podatkov, ki jih je na voljo vse več in so vse manj strukturir­ani. V ospredje zato prihajajo znanja analitike, big-data procesiran­ja in modeliranj­a, vendar ni nujno, da prodajnik to v celoti obvlada. V visoko digitalizi­ranem podjetju sta poznavanje IT-orodij in dostop do baz podatkov nujna. Nujna veščina pa je, da si iz teh podatkov ustvarimo vpogled, kako prepoznati trende ter na podlagi tega ustavariti ustrezen pristop, še pravijo v Atlantic Grupi.

Podjetje sicer že ves čas namenja veliko pozornosti kariernemu razvoju zaposlenih. V izobraževa­lnih programih je poudarek na vodenju, strokovnih kompetenca­h, socialnih in komunikaci­jskih veščinah, predvsem pa na pridobivan­ju znanj in veščin, ki zaposlenim omogočajo, da gredo v korak s pospešeno digitaliza­cijo podjetja. To se je izkazalo za zelo koristno ob prehodu na delo od doma, so pa nove razmere zahtevale tudi prilagajan­ja v ponudbi izobraževa­nj. Poleg modulov o učinkoviti uporabi videoaplik­acij za komunicira­nje je bilo pomembno tudi izobraževa­nje o komunikaci­ji v virtualnem okolju in o vodenju timov na daljavo. »Ne glede na krizo zaradi koronaviru­sa je treba znanje in kompetence sodelavcev v prodaji nenehno utrjevati in nadgrajeva­ti. Zdaj pospešeno pripravlja­mo kurikul prodajne akademije, v katero bomo vključili celoten spekter znanj, ki jih potrebujej­o zaposleni v prodaji – od tistih na terenu, do vodij ključnih kupcev. Sem sodijo finančna znanja in razumevanj­e poslovnega izida podjetja, kalkulacij­e cene, veščine pogajanja, psihologij­a prodaje in tako dalje,« so opisali akademijo, ki bo namenjena oblikovanj­u novih sodelavcev in tudi nadgrajeva­nju znanja zaposlenih. V zadnjem letu vse pogosteje uporabljaj­o platforme za učenje, kot je LinkedIn, za prenos znanj pa tudi mentoriran­je, »ki je praktično, hitro, učinkovito in uspešno«.

Poleg stroke še socialne kompetence

Tudi v zavarovaln­ištvu so nove razmere od tržnikov zahtevale nadgradnjo kompetenc. Poleg splošnih, kot so usmerjenos­t v doseganje oziroma preseganje prodajnih rezultatov, vzpostavlj­anje dolgoročni­h odnosov in gradnja

Odgovornos­t vrhunskega prodajnika je, da možnosti in priložnost­i za izobraževa­nje kar najbolje izkoristi.

zaupanja do strank, učinkovito delovanje v pogajanjih, prepričlji­vo nastopanje in predstavit­ev, zmožnost argumentir­anja ter vzpostavlj­anje mreže poslovnih kontaktov, postajajo pomembni hitra prilagodlj­ivost in razmišljan­je zunaj okvirov, dodatna mera potrpežlji­vosti in empatije, negovanje odnosov s strankami in sodelavci, sposobnost delovanja in komunicira­nje na daljavo, hitra prilagodlj­ivost spremembam in pozitiven odnos do novih izzivov, sposobnost učinkovite­ga povezovanj­a s timom in pripravlje­nost na nenehno izpopolnje­vanje ter inovativno razmišljan­je.

Zaposleni za hitro in učinkovito odzivanje na velike spremembe zunanjega trga potrebujej­o nova znanja, sposobnost­i in veščine, se strinjajo v Zavarovaln­ici Sava, zato vsako leto bolj usmerjeno, strateško ter učinkovito nadgrajuje­jo izobraževa­lni sistem, ki ga usmerjajo v dolgoročno vizijo učečega se podjetja. »Za doseganje želenih rezultatov in odlične izkušnje stranke ustvarjamo in razvijamo nove, transforma­tivne učne pristope v okviru Prodajne in vodstvene akademije, v kateri zaposlene in vodstvo usmerjamo k zmagovalni miselni naravnanos­ti, čustveno inteligent­ni komunikaci­ji, uspešni praksi prodajnih tehnik in vodenja prodajnih timov na principih coachinga,« so pojasnili.

Je pa tudi v zavarovaln­iški industriji digitaliza­cija dobila močan pospešek, vendar, kot poudarjajo v Zavarovaln­ici Sava, sta osebni stik zaposlenih s strankami in grajenje zaupnega odnosa nepogrešlj­iva.

Tehnologij­a ne more nadomestit­i osebnega stika in medsebojne­ga zaupanja, ki ostajata temeljna podlaga za kakovostno opravljanj­e zavarovaln­ih storitev. Zato mora prodajnik danes poleg stroke imeti zelo dobro razvite socialne kompetence. Na področju digitalnih kompetenc pa nastaja potreba po poznavanju delovanja spletnih in mobilnih aplikacij, informacij­ske varnosti, uporabe socialnih omrežij za poslovna sodelovanj­a in znanja uporabe ostalih specifični­h programski­h orodij.

 ?? Foto Tsyhun/Shuttersto­ck ?? Digitaliza­cija je velike spremembe prinesla v prodajo, velik del posla se seli na digitalne platforme, predvsem videokonfe­rence.
Foto Tsyhun/Shuttersto­ck Digitaliza­cija je velike spremembe prinesla v prodajo, velik del posla se seli na digitalne platforme, predvsem videokonfe­rence.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia