Delo (Slovenia)

Sanval, apaurin, heroin in še pet litrov vina povrhu

Le nekaj dni po vrnitvi s prestajanj­a zaporne kazni si je Igor Strojan nakopal nova kazniva dejanja

- Boštjan Celec

Triintride­setletni Igor Strojan je v preiskavi odločno zanikal očitke o dogajanju pred dobrim mesecem dni, čeprav je pripomnil, da je, preden je sedel za volan sorodnikov­ega pola, »zaužil tablete sanval in apaurin, vzel heroin in spil pet litrov vina«. Na dolenjski avtocesti pa naj ne bi ogrožal nikogar, »vozil sem največ 130 na uro«.

Dogajalo se je 11. junija, ko je anonimni klicatelj okrog pol tretje ure zjutraj poklical na OKC in prijavil dogajanje v Rojah, kjer živi romska družina Strojan: »Igor Strojan v taboru na Obvozni cesti brez vozniškega dovoljenja divja s polom sive barve in se z njim zaletava. Je popolnoma pijan, razgraja in grozi drugim.«

Trčil v policijski vozili

Ob prihodu policistov ga v Rojah ni bilo več, sorodniki so jim povedali, da se je močno pijan odpeljal v neznano. Možje postave so ga okrog 6. ure zjutraj opazili na kakih 40 kilometrov oddaljeni dolenjski avtocesti pri Biču, kako je divjal proti Ljubljani. Vijugal je po cesti, nenehno je spreminjal hitrost – od 70 kilometrov na uro pa vse do 160. Pred nekdanjo cestninsko postajo Dob je sunkovito zapeljal na prehiteval­ni pas in skoraj trčil v eno od vozil. Nekaj metrov naprej je po odstavnem pasu tako tesno prehiteval tovornjak, da se je vozniku le s hipnim manevrom v levo uspelo izogniti trčenju. Na višnjegors­kem klancu je z voznega pasu zapeljal čez prehiteval­nega na bankino, polo je začelo zanašati in tudi voznik policijske­ga avta, ki mu je sledil, se je komaj izognil trčenju.

Z vratolomno vožnjo in vijuganjem je vztrajal vse do Ljubljane, drugi vozniki so se mu morali umikati, sicer bi treščil vanje. Pri razcepu Malence, kjer je najvišja dovoljena hitrost 80 kilometrov na uro, mu je radar nameril 170.

Sledilo mu je več patrulj, malo pred predorom Šentvid pa se je beg le končal. Strojan je trčil v policijsko octavio, nato še v eno in se naposled zabil v varnostno ograjo.

Izvlekli so ga iz avta, s strokovnim prijemom položili na asfalt in ga vklenili, preiskoval­ni sodnik pa ga je poslal v pripor. Eden od policistov se je v trčenju lažje ranil.

Tožilka Tamara Gregorčič je proti Strojanu vložila obtožni predlog zaradi nevarne vožnje, prikrivanj­a (na avtu je imel nameščeno ukradeno registrsko tablico) in napada na uradno osebo. Na predobravn­avnem naroku pred okrajno sodnico Ano Pegan je krivdo zaradi nevarne vožnje in prikrivanj­a priznal; za prvo mu je sodnica prisodila kazen dve leti zapora, za drugo dva meseca ter izrekla enotno kazen dve leti in mesec dni zapora. Čeprav Strojan sploh nima vozniškega dovoljenja, in kot pravi, »ga tudi nikoli nisem imel«, mu je izrekla še stransko kazen – za dve leti mu je namreč izrekla prepoved vožnje motornega vozila kategorije B.

Grožnje policistu

Tretjega očitka – napada na uradno osebo – pa Strojan ne priznava, zato mu bodo zanj sodili. Ko so policisti pri predoru Šentvid preprečili njegovo nadaljnje divjanje po cesti, naj bi namreč grozil policistu, ki je s kolegom proti njemu uporabil prisilna sredstva.

Kot je v ovadbi zatrdil policist, njegove besede pa so potrdili tudi sodelavci, ki so bili v bližini, mu je začel groziti, da ga bo ubil, da ve, kje živi, in da bo ubil tudi njegovo ženo in otroke. Večkrat je ponovil, da je bil devet let v zaporu in da policisti sploh ne vedo, s kom imajo opravka.

»Zgodilo se ti bo isto, kot se je Kukoviču!« naj bi bila ena od pretenj, zaradi katerih se je uniformira­nec počutil vznemirjen­ega, postalo ga je strah zase in za svojo družino, saj je vedel, s kom Strojan misli na Kukoviča.

Damijan Kukovič je bil namreč policist PP Litija, ki ga je avgusta 2014 s pištolo ustrelil neprišteve­n vojak, hudo ranjen je umrl v bolnišnici, morilec pa je pristal na enoti za forenzično psihiatrij­o.

• Igor Strojan ima v kazenskem listu že 14 pravnomočn­ih obsodb.

• Zdaj se brani očitkov o nevarni vožnji, prikrivanj­u in napadu na uradno osebo.

• Ko so ga policisti poskušali obvladati, je enemu zagrozil s smrtjo.

 ?? Foto PU Ljubljana ?? Beg se je končal pri predoru Šentvid, kjer je trčil v policijski octavii.
Foto PU Ljubljana Beg se je končal pri predoru Šentvid, kjer je trčil v policijski octavii.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia