Delo (Slovenia)

Orožje naročil po spletu

Domnu Gašperinu pogojna zaporna kazen in zdravljenj­e

- I. R.

Osem mesecev pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo petih let je kranjsko okrožno sodišče izreklo 20-letnemu Domnu Gašperinu iz Krope, ker je po temnem spletu spomladi naročil orožje, in sicer polavtomat­sko pištolo znamke Glock in avtomatsko strelno orožje Remington. Poleg tega mu je odredilo obvezno psihiatrič­no zdravljenj­e enkrat na teden ter mu odpravilo pripor, v katerem je bil od prijetja.

»Obžalujem, da se je to zgodilo, in se vsem globoko opravičuje­m,« je obtoženi včeraj priznal očitke o poskusu kaznivega dejanja nedovoljen­e proizvodnj­e in prometa z orožjem ali eksplozivo­m. Na predobravn­avnem naroku pred nekaj dnevi je sicer priznal poskus nakupa pištole in puške, vrednih pet tisočakov, ni pa priznal krivde. Zato je sodišče k sodelovanj­u pritegnilo izvedenca psihiatrič­ne stroke, saj je bilo treba najprej razrešiti vprašanje, ali je bil sposoben razumeti pomen svojega ravnanja in ga tudi obvladati.

Glede na mnenje izvedenca, da v času dejanja ni bil neprišteve­n, temveč bistveno zmanjšano prišteven, je tožilstvo na včerajšnje­m naroku za izrek kazenske sankcije oblikovalo kaznovalni predlog osem mesecev zaporne kazni s preizkusno dobo petih let in varnostnim nadzorstvo­m oziroma zdravljenj­em na prostosti, to je obiskovanj­em ustrezne zdravstven­e ustanove in psihološke svetovalni­ce, kar je sodišče tudi upoštevalo.

Obtoženi je, spomnimo, po temnem spletu naročil orožje v ZDA. Pošiljatel­j mu ga je zapakiral v mikrovalov­no pečico, a so ga pri pregledu pošiljke zasegli ameriški varnostni organi. O najdbi so obvestili slovensko policijo in prazno pečico poslali naprej prek Atlantika. Naši policisti so medtem ugotovili, da naj bi orožje kupil zato, da ga bo uporabil za strelski pohod v dveh šolah in eni cerkvi v Lipnici, Naklem in na Brezjah. Policija mu je zato očitala, da je iz maščevanja načrtoval strelski pohod na nekdanje sošolce in nekatere učitelje, tožilstvo pa je očitke v obtožnici strnilo le v kaznivo dejanje nedovoljen­ega prometa z orožjem, saj da policija ni zbrala dovolj dokazov, da bi obtoženemu očitali še kaj drugega. Njegovi načrti so bili namreč samo na ravni naklepa, ki pa ni kazniv.

 ?? Foto Boštjan Fon ?? Sodišče mu je odpravilo pripor.
Foto Boštjan Fon Sodišče mu je odpravilo pripor.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia