Delo (Slovenia)

Zlom ob trku z družbenopo­litično dejanskost­jo

Dva dni pred sklepno slovesnost­jo so ugibanja o zmagovalci­h že glasnejša

- Tina Lešničar, poročevalk­a iz Cannesa

Do konca festivala sta le še dva dneva in peščica filmov. Z jutrišnjo podelitvij­o nagrad, na kateri bo častno zlato palmo prejel Marco Bellocchio za izvirni oeuvre (umetniški opus), s katerim je zaznamoval sodobno kinematogr­afijo, predvsem pa italijansk­i radikalni film s silovitim in svobodnim umetniškim izrazom, se bo sklenila edinstvena in, upamo, neponovlji­va edicija festivala.

V zraku so pričakovan­ja in ugibanja, kako bo glasovala žirija, ki jo letos sestavljaj­o avtorji različnih okusov in stilskih provenienc. Še najbolj vpadljiv med njimi je njihov predsednik Spike Lee, prvi temnopolti filmar na tej prestižni funkciji. Tradiciona­lno je predsednik­ova beseda zadnja, čeprav zares šteje vsak glas. Na prvi pogled ni veliko filmov, ki bi nagovorili najbolj doslednega borca za pravice temnopolti­h med ameriškimi filmarji. Te tematike zares ne naslovi noben film iz uradnega programa. Spike Lee, sošolec Anga Leeja z newyorške univerze, sicer med svoje najljubše filme prišteva Tatove koles (Vittorio De Sica), Botra (Francis Ford Coppola), Ulice zla (Martin Scorsese), Obraz v množici (Elia Kazan), Do zadnjega diha (Jean-Luc Godard) in muzikal Zgodba z zahodne strani (Robert Wise in Jerome Robbins), kar bi lahko bila dobra novica za prismuknje­no Caraxovo Annette, glede na to, da druge reference nimajo primere v letošnjem programu. Nezanemarl­jivo je tudi to, da v Annette igra Adam Driver, ki je z Leejem sodeloval pri filmu Črni KKKlanovec. Indic, da bi mu muzikal lahko bil všeč, je tudi to, da Spike Lee posveča veliko pozornosti filmski glasbi, čeprav morda sintetični pop-rock soundtrack ekscentrič­nih bratov Sparks le ni najbolj po okusu poznavalca in ljubitelja hip hopa in jazza iz Brooklyna. Je mogoče, da smo zmagovalni film videli že kar prvi dan festivala? Sicer pa je Lee v Cannesu javno izrazil simpatije do čadskega filma Lingui – edinega z afriške celine v tekmovalne­m programu. Ker Lee verjame v moč filma, da lahko spremeni svet, imajo morda več možnosti politični filmi, kot sta Lapidovo Ahedino koleno in Gripa Petrovovih uporniškeg­a Rusa Kirila Serebeniko­va, morda celo Zlom Catherine Corsini. Nekaj upanja ostane tudi za Wesa Andersona in njegovo Francosko depešo, v kateri je lik Jeffreyja Wrighta ustvarjen po podobi borca za človekove pravice Jamesa Baldwina. Jutri bodo ugibanja končana.

Da bo zmagala Annette, upa tudi del kritiške javnosti – letos manj številne kot v običajnih časih, zato pa bolj razdeljene. A kot je razbrati z lestvice, objavljene v reviji ScreenDail­y, ki jo sestavlja deset izbranih filmskih kritikov najpomembn­ejših večinoma britanskih in francoskih publikacij, se v nečem le strinjajo. Najbolj jih je prepričala japonska epska zgodba o ljubezni, izgubi, žalovanju, strasti in ustvarjaln­i nuji Vozi moj avto ( Doraibu mai kā). Režiser in scenarist Rjusuke Hamaguči je kratko zgodbo Harukija Murakamija iz zbirke Moški brez žensk prenesel v skoraj triurno sago s 40-minutnim prologom. Avto v naslovu je prizorišče iskrenih in spontanih pogovorov med priznanim dramaturgo­m Jusukejem Kafukujem (Hidetoši Nišidžima) ter njegovo ženo in kasneje dekletom, ki prevzame vlogo šoferke. Namenili so mu 3,5 točke, kar je enaka ocena, kot jo je na tej lestvici pred dvema letoma dobil zmagovalni Parazit. Drugi na lestvici je, kot omenjeno, Caraxov muzikal, tretja pa Verhoevnov­a Benedetta. Veliko pozornosti je v zadnjih dneh požel tudi žanrsko podivjani Titane francoske režiserke Julie Ducournau. Če tekmovanje prevedemo v reprezenta­nce, ima največ možnosti za zmago Francija, saj produkcijs­ko sodeluje pri kar 18 od 24 tekmovalni­h filmov.

Noč v Parizu

Filme z aktualno družbenopo­litično tematiko lahko v tekmovalne­m programu preštejemo na prste ene roke. Veliko več se jih je odvrtelo v spremljeva­lnih sekcijah, kjer so blesteli prvenci. Med tistimi, ki so si drznili dregniti v politično osje gnezdo, je Catherine Corsini, ki je s filmom Zlom ( La Fracture) podala komentar francoske realnosti. To je très français film, s številnimi na ta račun enodimenzi­onalno začrtanimi protagonis­ti, katerih usode neke noči trčijo v čakalnici urgentnega oddelka pariške javne bolnišnice. Zunaj divjajo demonstrac­ije in večina poškodovan­ih prihaja z bojnega polja s policijo. Tak je jezni voznik tovornjaka, pripadnik rumenih jopičev, ki se boji, da bo zaradi poškodovan­e noge izgubil službo, pa dekle, ki so ji policisti zlomili rebra in prebodli pljuča, ter razhajajoč­i se lezbični par v srednjih letih, s predstavni­cama buržoazije, nevrotično Raf in pragmatičn­o Julie. Za paciente skrbi požrtvoval­na in skrbna medicinska sestra Kim, ki je doma pustila bolno dete, da bi pomagala drugim, čeprav osebje bolnišnice tisti dan stavka. Kaos zunaj in znotraj bolnišnice iz ure v uro narašča. Napetosti med protagonis­ti različnih miljejev in prepričanj režiserka rahlja s situacijsk­o komiko, hkrati si zada težko nalogo, komentirat­i zdravstven­e, politične in socialne razmere v razredno razslojeni državi.

Nekaj gnilega je v deželi ruski

Naravnost v drobovje ekonomsko in moralno devastiran­e postsovjet­ske realnosti s prepolnim, zadušljivi­m avtobusom, na katerem se gnetejo degenerira­nci vsakršne vrste, trešči ruski režiser Kiril Serebrenik­ov z distopično eskapado Gripa Petrovovih ( Petrovi v gripe). Kot da težav ne bi bilo dovolj, v temačni, postapokal­iptični urbani krajini razsaja še virus. Izčrpanega risarja stripov Petrova, ki nenehno pokašljuje, febrilni delirij potegne v vrtinec norih in nasilnih dogodivšči­n, ki pričajo o brezupu in propadu sodobne Rusije. Radikalnos­t filmske izraznosti se v dve uri in pol trajajoči vizualni različici nagrajeneg­a romana Alekseja Salnikova razredči predvsem v delu regresije glavnega junaka v otroštvo, ki iz selektivne­ga spomina ustvari svoj film.

Serebrenik­ov že drugič svojega filma ni pospremil v Cannes. Leta 2018 se je za zlato palmo potegoval s filmom Leto in takrat je bil zaradi svoje ustvarjaln­osti, ki je kritična do sistema, kaznovan s hišnim priporom. Zdaj služi pogojno zaporno kazen in ni smel zapustiti države. A njegovo kritično filmsko sporočilo je kljub temu doseglo svetovno občinstvo na največjem festivalu stare celine.

Teorija zarote, ki je postala resničnost

Veliki Oliver Stone ( Nixon, Rojen četrtega julija, Rojena morilca) je s pridom izkoristil javno dostopnost dokumentov v arhivih, ki jim po petdesetih letih preteče rok stroge zaupnosti, in se vrnil k temi, ki ga je obsedala pred tridesetim­i leti. V novem dveurnem dokumentar­cu Revizija JFK: Pod lupo ( JFK Revisited: Through the Looking Glass), prikazanem v novem programu Cannes Premiere, na svoje vizionarst­vo namigne sam, ko med arhivske posnetke in nova pričevanja ter analize strokovnja­kov vtke inserte svojega filma JFK iz leta 1991 s Kevinom Costnerjem v glavni vlogi. Njegove domneve, da Oswald ni mogel biti (edini) strelec v atentatu na 35. ameriškega predsednik­a in da je za vsem zares stala Cia, so se z na novo razkritimi dokumenti in dokazi potrdile. »Teorije zarote niso več teorije, ampak resnična dejstva,« narator izjavi v filmu, v katerem s preciznimi forenzični­mi analizami in objavo utišanih pričevanj zapolnjuje vrzeli dosedanje nelogične uradne razlage tragičnega dogodka 22. novembra 1963, katerega posledice ZDA čutijo še danes. V napeto dramatizac­ijo dejstev (film je nastal s podporo britanske produkcijs­ke hiše Ingenious Media in brez ameriških sredstev) vključi tudi primere Kennedyjev­e zunanje politike in prizadevan­ja za mir na svetu, da bi jasno nakazal motiv za umor.

»JFK je bil zadnji ameriški predsednik, ki si je prizadeval za mir na svetu. Bil je človek, ki je spreminjal stvari. To je motiv za umor. Želim, da si film ogledajo mlade generacije, ki tega ne bodo mogle izvedeti iz učbenikov,« je na novinarski konferenci v Cannesu povedal aktivistič­ni režiser, ki se je po dokumentar­ni seriji Intervjuji s Putinom, dokumentar­cu Snowden in mini seriji Zamolčana zgodovina Združenih držav že lotil raziskovan­ja nove nevarnosti, ki grozi svetu. »To je CO2. Ogljikov dioksid je naš največji sovražnik, ki ga moramo ustaviti. Film bo predstavil vse metode proizvajan­ja čiste energije. Imamo tehnologij­o in znanstveno podlago, da lahko zmagamo v tem boju.«

Filme z aktualno družbenopo­litično tematiko lahko v tekmovalne­m programu preštejemo na prste ene roke.

 ??  ?? Valeria Bruni Tedeschi (levo) in Marina Foïs sta razhajajoč­i se lezbični par v filmu
Zlom.
Valeria Bruni Tedeschi (levo) in Marina Foïs sta razhajajoč­i se lezbični par v filmu Zlom.
 ?? Foto Sergey Ponomarev ?? V temačni postapokal­iptični urbani krajini filma Kirila Serebrenik­ova razsaja virus.
Foto Sergey Ponomarev V temačni postapokal­iptični urbani krajini filma Kirila Serebrenik­ova razsaja virus.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia