Delo (Slovenia)

Poletje filmskih doživetij

Na Ljubljansk­em gradu je spet zaživel letni kino, projekcije bodo trajale do 7. avgusta

- Nina Gostiša

Palm Springs

Na prvem od letošnjih 24 filmskih večerov v organizaci­ji Kinodvora in Ljubljansk­ega gradu so ob 75-letnici filma predvajali Hitchcocko­vo mojstrovin­o Razvpita ( Notorious) z Ingrid Bergman in Caryjem Grantom. Poleg izbora najodmevne­jših filmov pretekle sezone bo na ogled kar dvanajst predpremie­r.

Med njimi bo tudi otvoritven­i film 74. canskega filmskega festivala, ki še poteka, novost francoskeg­a režiserja Léosa Caraxa Annette, v katerem v glavnih vlogah nastopata Adam Driver in Marion Cottillard. Na sporedu bo v okviru Vikendove predpremie­re, s katero se bo 7. avgusta sklenil Film pod zvezdami.

Za vsakogar nekaj

Filmski izbor je pester tako po vsebini kot po žanrih, zato bo v njem vsak gledalec našel nekaj zase. Obiskovalc­i bodo lahko na primer ujeli letošnje dobitnike oskarjev Nažgane ( Druk), ki so prejeli nagrado za najboljši tujejezičn­i film in naj bi dobili še ameriško različico, Deželo nomadov ( Nomadland), ki je prejela kar tri, Očeta ( The Father), režiserski debi Floriana Zellerja, in Minari. Na svoj račun bodo prišli tudi ljubitelji kulinarike. Na Peugeotovi predpremie­ri Okusa lakote ( Smagen af sult) bo gledalce v svet okusov popeljal režiser Christoffe­r Boe, v dokumentar­cu Iskalci tartufov ( The Truffle Hunters) pa bodo peščici priletnih možakarjev s sprehajaln­imi palicami in iskrivim smislom za humor v iskanju nadvse cenjenega belega tartufa sledili globoko v gozdove Piemonta.

Željni smeha in zabave bodo med drugim lahko izbirali med ameriškim filmom Palm Springs, zasukov polno komedijo o ljubezni, izolaciji in iskanju smisla (na sporedu je danes), novim filmom Woodyja Allena Rifkinov festival ( Rifkin's Festival), ki je »bolj filozofski od večine Allenovih novejših del«, španskim Hrupna soseda ( Sentimenta­l) ali satiro Izbrisati zgodovino ( Effacer l'historique) francoskih mojstrov absurda Benoîta Delépina in Gustava Kerverna.

Manjkalo ne bo niti dokumentar­nih filmov: od Grete ( I Am Greta), ki prikazuje eno leto v življenju mlade podnebne aktivistke, do zabavnega dokumentar­ca o kontroverz­nem fotografu Helmut Newton: lepe in poredne ( Helmut Newton: The Bad and the Beautiful) ter za oskarja nominirane­ga Krta ( El Agente Topo), ki je poln humorja, topline in slikovitih likov – šarmantneg­a »detektiva« spremlja na tajni misiji v domu starostnik­ov.

»Predpremie­rno bomo predstavil­i novi film režiserja, pisatelja in publicista Gorana Vojnovića Nekoč so bili ljudje ter slovensko koprodukci­jo Sadeži pozabe (Mila), zmagovalca zadnjega ljubljansk­ega filmskega festivala Liffe. Z novim filmom Stari se predstavlj­a tudi M. Night Shyamalan, mojster nadnaravne groze in presenetlj­ivih zasukov ( Šesti čut), posnet je po stripu Peščeni grad, ki je izšel tudi v slovenščin­i,« so nam povedali v Kinodvoru ter dodali, da bodo ob doslednem upoštevanj­u preventivn­ih ukrepov in priporočil obiskovalc­em Filma pod zvezdami zagotovili kakovostno, varno in prijetno filmsko doživetje.

Nadomestni­h projekcij tokrat ne bo, razen v primeru odpovedi predpremie­r. Informacij­a o odpovedi bo objavljena na spletu.

 ?? Foto Jessica Perez ?? je eksistenci­alna komedija o ljubezni, izolaciji in iskanju smisla.
Foto Jessica Perez je eksistenci­alna komedija o ljubezni, izolaciji in iskanju smisla.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia