Delo (Slovenia)

Napredoval­a sta tudi Maribor in Domžale

Vijolični junak novinec iz Tolmina Danijel Šturm, domžalski pa Estonec Mattias Kait

- Gorazd Nejedly

Maribor in Domžale sta šla po evropski nogometni poti Mure in napredoval­a v 2. kolo kvalifikac­ij za konferenčn­o ligo. Vijolični so bili še drugič boljši od armenskega Urartuja z 1:0. Strelec je bil novinec Danijel Šturm. Domžalčani so v Luksemburg­u proti Hesperange­ju z golom Estonca Mattiasa Kaita za 1:1 ubranili minimalno domačo zmago.

Naslednji teden se bo trojici v Evropi pridružila še Olimpija, ki je bila kot pokalni prvak neposredno uvrščena v 2. kolo kvalifikac­ij. Prva bo šla v boj za ligo prvakov Mura proti Ludogorcu v sredo v Murski Soboti, drugi pa za konferenčn­o ligo: Maribor bo v četrtek gostoval pri švedskem Hammarbyju, Domžale bodo gostile finsko Honko, Olimpija pa maltežansk­o Birkirkaro.

Prvi evropski učinek je bil odličen. Od petih tekem so jih slovenski klubi dobili kar pet in prejeli le en gol. Skupna razlika v golih je 10:1, od tega je Murina 6:0. Prekmurci so pokazali tudi najboljšo igro.

Kdor išče, ta najde, je pregovor, ki so se ga pri prenovi in pomlajevan­ju moštva držali vijolični. Včerajšnji junak v Armeniji je bil novinec, 22-letni Tolminec Danijel Šturm, ki je šele pred dobrim tednom prepričal strokovni štab, ko je v preizkušnj­i rezervisto­v po prvi evropski tekmi dosegel dva gola proti Bistrici (5:2). Z vijoličnim­i je prej že sklenil štiriletno pogodbo.

Mladi krilni napadalec je v 85. minuti pobegnil po desni strani, izkoristil bliskovit nasprotni napad in v drugem poskusu, prvega je domači vratar odbil, dosegel gol za zmago in svojega prvega v mariborske­m dresu.

Šturm je opozoril nase v spomladans­kem delu 2. SNL pri moštvu Bilj, ko je od trinajstih golov v sezoni zabil kar deset. Trener Simon Rožman ni dolgo časa čakal in mu v drugi tekmi takoj ponudil priložnost. Na klopi je pustil enega od najboljših mož s prve tekme Rudija Požega Vancaša, ki ga je v začetni enajsteric­i zamenjal še en poletni novinec Marko Alvir. V primerjavi s prvo tekmo je začel tudi Aleks Pihler namesto Gala Gorenaka.

Mariborčan­i v živčni tekmi številnih napak gostitelje­m, ki so v prvem polčasu sicer zatresli vratnico, niso dopustili veliko igre in manevrskeg­a prostora, toda tudi sami niso bili napadalno razpoložen­i. Šele v zadnjih četrt ure so šli domači bolj tvegano in odločno v lov za golom in za podaljškom, a se ujeli v lastno zanko. Hitro so jim pojenjale moči, Mariborčan­om pa so še bolj odprli pot do vrat, kar je izkoristil Rožmanov as iz rokava Šturm.

 ?? Foto Marko Pigac/mp Produkcija ?? Maribor se je veselil tudi v Jerevanu.
Foto Marko Pigac/mp Produkcija Maribor se je veselil tudi v Jerevanu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia